Yaylı enstrüman çalan müzisyenlerde çevrimiçi (online) uygulanan egzersiz programının kas-iskelet problemleri, üst ekstremite fonksiyonu, fiziksel aktivite düzeyi, kas oksijenizasyonu, reaksiyon zamanı, kavrama kuvveti ve basınç ağrı eşiği üzerine etkisi
Effect of online applied exercise program on musculoskeletal problems, upper extremity function, physical activity level, muscle oxygenation, reaction time, grip strength and pressure pain threshold in string instrument players
- Tez No: 941342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELNUR NARİN ARAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ağrı, egzersiz, kan dolaşımı, kas-iskelet, telerehabilitasyon, pain, exercise, blood circulation, musculoskeletal, telerehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, yaylı enstrüman çalan müzisyenlerde çevrimiçi (online) uygulanan egzersiz programının kas-iskelet problemleri, üst ekstremite fonksiyonu, fiziksel aktivite düzeyi, kas oksijenizasyonu, reaksiyon zamanı, kavrama kuvveti ve basınç ağrı eşiği üzerine etkisini incelemeyi amaçladı. Araştırmaya 18-65 yaş arası toplam 38 müzisyen katıldı. Müzisyenlerin kas-iskelet problemleri Cornell Kas İskelet Rahatsızlığı Ölçeği (CMDQ) ile, üst ekstremite fonksiyonu Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) ile, fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği-Kısa Formu (UFAÖ-KF) ve akıllı bileklik ile, kas oksijenizasyonu [kas oksijen saturasyonu (SmO2) ve total hemoglobin (THb)] Moxy kas oksijen monitörü ile istirahat/enstrüman tutma/enstrüman çalma ve enstrüman çalma sonrası istirahat pozisyonlarında, reaksiyon zamanı BlazePod™ ile, kavrama kuvveti Saehan el dinamometresi ile, basınç ağrı eşiği algometre ile değerlendirildi. Değerlendirmelerin ardından müzisyenler randomize olarak çalışma grubu (n=19) ve kontrol grubu (n=19) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da çevrimiçi eğitim sunumu ve akıllı bileklik verilirken, çalışma grubuna ek olarak haftada bir gün, her seans ortalama 40-45 dakika olacak şekilde sekiz hafta boyunca çevrimiçi egzersiz programı uygulandı. Sekiz hafta sonunda çalışma grubu ve kontrol grubu arasında; CMDQ sağ üst kol, bel ve sağ el bileği vücut kısımlarında, DASH Fonksiyon/Semptom Modelinde, enstrüman tutma pozisyonu SmO2 ortalamasında, enstrüman çalma pozisyonu ve enstrüman çalma sonrası istirahat pozisyonundaki THb ortalamalarında, sağ ve sol kavrama kuvvetinde çalışma grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=0,025, p=0,033, p=0,016, p=0,001, p=0,030, p=0,046, p=0,044, p0,05). Çevrimiçi uygulanan egzersiz programının kas-iskelet problemleri, üst ekstremite fonksiyonu, kas oksijenizasyonu ve kavrama kuvveti üzerine etkili olduğu görüldü. Sağlık profesyonellerinin müzisyenlere erişimini kolaylaştıran telerehabilitasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması, gelecekte müzisyenlerin ağrısız bir şekilde performanslarını icra edebilecekleri konusunda umut vadetmektedir. İleriki çalışmalarda çevrimiçi uygulanan egzersiz programının farklı enstrüman gruplarında değerlendirildiği ve yüz yüze uygulanan egzersiz programı ile karşılaştırıldığı çalışmalar tasarlanabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of an online exercise program on musculoskeletal problems, upper extremity function, physical activity level, muscle oxygenation, reaction time, grip strength, and pressure pain threshold in musicians playing string instruments. Thirty-eight musicians between the ages of 18 and 65 participated in the study. The musicians' musculoskeletal problems were evaluated with the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ), upper extremity function with the Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) Questionnaire, physical activity level with the International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF) and a smart wristband, muscle oxygenation [muscle oxygen saturation (SmO2) and total hemoglobin (THb)] with the Moxy muscle oxygen monitor during rest/holding an instrument/playing an instrument and resting after playing an instrument positions, reaction time with the BlazePod™, grip strength with the Saehan hand dynamometer, and pressure pain threshold with the algometer. After the evaluations, the musicians were randomly divided into the study group (n=19) and the control group (n=19). Both groups were given an online education presentation and a smart wristband. In addition to the study group, an online exercise program was applied once a week, each session lasting an average of 40-45 minutes for eight weeks. At the end of eight weeks, there was a statistically significant difference in favor of the study group between the study group and the control group in CMDQ right upper arm, low back, and right wrist body parts, DASH Function/Symptom Model, mean SmO2 in instrument holding position, mean THb in instrument playing position and resting position after playing instrument, right and left grip strength (p=0.025, p=0.033, p=0.016, p=0.001, p=0.030, p=0.046, p=0.044, p0.05). The online exercise program was effective on musculoskeletal problems, upper extremity function, muscle oxygenation and grip strength. The widespread use of telerehabilitation applications that facilitate access by health professionals to musicians promises hope that musicians will be able to perform their performances without pain in the future. Future studies can be designed to evaluate the online exercise program in different instrument groups and compare it with the face-to-face exercise program.