All-on-4 konseptli implant üstü protezlerdeki multi unit abutmentların açılarının ve diş eti miktarlarının değişmesi durumlarında stres dağılımının sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile karşılaştırılması
Comparison of stress distribution in all-on-4 implant-supported prostheses with variations in multi-unit abutment angles and gingival heights using finite element stress analysis
  1. Tez No: 941379
  2. Yazar: GÜLEREN AÇELYA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALKURT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: All-on-4, Multi-unit Abutment, Sonlu Elemanlar Stres Analizi, All-on-4, Multi-unit Abutment, Finite Element Stress Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu çalışmada, All-on-4 konseptli implant üstü protezlerde farklı açılarda ve yüksekliklerdeki multi-unit abutment konfigürasyonlarının implant ve peri-implant kemikte oluşturduğu stres dağılımını üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Atrofik mandibulaya sahip bir CBCT görüntüsünden 3 boyutlu sonlu eleman modeli elde edildi. Oluşturulan mandibular modelin üzerine All-on-4 konseptine göre uygun açılarda implantlar konumlandırıldı. Çalışma kapsamında farklı multi-unit abutment açıları (0°, 17° ve 30°) ve yükseklikleri (1,5 mm, 2,5 mm, 3,5 mm, 4,5 mm) ile 16 farklı model elde edildi. Fizyolojik çiğneme kuvvetlerini simüle etmek amacıyla, tek ve çift taraflı olmak üzere 150 N'lik dikey yükleme kuvveti dişler üzerinde çoklu temas noktalarına dağıtıldı. Yükleme kuvvetleri sonucunda implant ve kemikte meydana gelen Von Mises stres, maksimum principal stres ve deformasyon değerleri analiz edildi. Bulgular: Anterior abutment yüksekliği 1,5 mm ve posterior abutment açısı 17° olan Model 1, en yüksek stres değerlerini gösterirken; anterior abutment yüksekliği 4,5 mm ve posterior abutment açısı 30° olan Model 16, en düşük stres değerlerine sahiptir. Anterior ve posteriorda multi-unit abutment yüksekliklerinin artması, implant ve peri-implant kemikteki stresin azalmasına neden olmuştur. Aynı şekilde, posterior multi-unit abutment açısının 17°'den 30°'ye artırılması stres dağılımını iyileştirmiştir. Bu olumlu etki anteriorda yüksek multi-unit abutment olduğu koşulda daha fazla gerçekleşmiştir.En uygun sonuçlar, daha yüksek abutment yükseklikleri ile birlikte 30° açılı posterior multi-unit abutmentlerin kullanıldığı modellerde gözlenmiştir. Sonuçlar: Multi-unit abutment yüksekliğinde ve açısındaki artış, All-on-4 sisteminde implant ve peri-implant kemikteki stres seviyelerini azaltarak biyomekanik stabiliteyi artırmaktadır. Elde edilen bulgular, All-on-4 konseptinin klinik başarısını artırmak için multi-unit abutment tasarımının optimize edilmesi gerektiğini ve vakaya göre abutment seçimlerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate stress distribution in implants and peri-implant bone caused by different multi-unit abutment configurations with varying angles and heights in All-on-4 implant-supported prostheses using three-dimensional finite element stress analysis. Material and Methods: A three-dimensional finite element model was created using a CBCT scan of an atrophic mandible. Implants were positioned according to the All-on-4 concept within the mandibular model. A total of 16 models were generated by incorporating multi-unit abutments with varying angles (0°, 17°, 30°) and heights (1,5 mm, 2,5 mm, 3,5 mm, 4,5 mm). To simulate physiological masticatory forces, a vertical occlusal load of 150 N was applied unilaterally and bilaterally across multiple contact points on the teeth. The resulting Von Mises stress, maximum principal stress and displacement values in implants and peri-implant bone were analyzed. Results: Model 1, which featured an anterior abutment height of 1,5 mm and a posterior abutment angulation of 17°, exhibited the highest stress values, whereas Model 16, with an anterior abutment height of 4,5 mm and a posterior abutment angulation of 30°, displayed the lowest stress values. Increasing the height of both anterior and posterior multi-unit abutments led to a significant reduction in implant and peri-implant bone stress. Similarly, increasing posterior abutment angulation from 17° to 30° improved stress distribution. This positive effect was more pronounced when a higher multi-unit abutment was used anteriorly. The most favorable outcomes were observed in models incorporating greater multi-unit abutment heights combined with 30° posterior abutments. Conclusion: The increase in the height and angulation of multi-unit abutments enhances biomechanical stability in the All-on-4 system by reducing stress levels on the implant and peri-implant bone. The findings highlight the necessity of optimizing multi-unit abutment design to improve the clinical success of the All-on-4 concept and emphasize the importance of case-specific abutment selection.