Diyabetik ayak enfeksiyonu hastalarında yeni biyobelirteçlerin prognoz üzerindeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the role of new bi̇omerkers i̇n the prognosi̇s of di̇abeti̇c foot i̇nfecti̇on
  1. Tez No: 941395
  2. Yazar: AZİZE PERVİN DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM DAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak enfeksiyonu, biyobelirteç, suPAR, Pentraxin-3, Angiopoietin-like 2, Diabetic foot infection, biomarker, suPAR, Pentraxin-3, Angiopoietin-like 2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabetik ayak enfeksiyonu (DAE), diyabetin ciddi ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlarından biri olup, erken tanı ve prognozun belirlenmesinde etkili biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, DAE'li hastalarda serum düzeyleri ölçülen soluble urokinase-type plasminogen activator receptor (suPAR), Pentraxin-3 (PTX-3) ve Angiopoietin-like 2 (ANGPTL2) biyobelirteçlerinin enfeksiyon şiddeti, süresi, klinik ve labaratuvar parametreleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 54 DAE hastası ve kontrol grubu olarak 51 sağlıklı birey dahil edilmiştir. suPAR, PTX-3 ve ANGPTL2 düzeyleri ile diyabetik ayak enfeksiyonu süresi (akut ≤14 gün, subakut-kronik >14 gün), PEDIS evresi, osteomiyelit varlığı, klasik inflamasyon parametreleri (CRP, ESR, prokalsitonin), HbA1c, diyabet süresi ve lipid profili arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular: PTX3, ANGPTL2 ve suPAR düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptanmıştır. Bu biyobelirteçler ile HbA1c arasında negatif yönlü korelasyon bulunmuştur. PEDIS evreleri ilerledikçe ANGPTL2 ve PTX3 düzeylerinde anlamlı azalma gözlenmiş; suPAR düzeyleri ise erken evrelerde daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. ANGPTL2, suPAR ve PTX3 düzeyleri anlamlı şekilde yüksek saptanan beş olguya ait biyobelirteç düzeyleri ile diyabetik ayak enfeksiyonu süresi arasındaki ilişki incelendiğinde, dört hastanın akut evrede (≤14 gün) , bir hastanın ise subakut-kronik evrede (>14 gün) olduğu saptanmıştır. Ancak örneklem sayısının (n=5) son derece sınırlı olması nedeniyle bu hastalar arasında istatistiksel karşılaştırma yapılmamıştır. Geriye kalan 49 hastanın dağılımı incelendiğinde, 30 olgunun (%61,2) subakut-kronik evrede (DA süresi >14 gün), 19 olgunun (%38,8) ise akut evrede (≤14 gün) yer aldığı görülmüştür. Subakut-kronik evredeki hastalarda biyobelirteç düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: suPAR, PTX-3 ve ANGPTL2 biyobelirteçleri, diyabetik ayak enfeksiyonu yönetiminde potansiyel tanı ve prognoz belirleyicileri olarak dikkat çekmektedir. Ancak biyobelirteç düzeyleri; enfeksiyonun süresi, evresi, metabolik durum, glisemik kontrol ve vasküler durum gibi faktörlerle birlikte iii değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın bulguları, DAE tanısı ve yönetiminde çok boyutlu yaklaşım gereksinimini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetic foot infection (DFI) is one of the serious and lifethreatening complications of diabetes, and there is a need for effective biomarkers to aid in early diagnosis and prognosis assessment. This study aimed to investigate the relationship between the serum levels of soluble urokinase-type plasminogen activator receptor (suPAR), Pentraxin-3 (PTX-3), and Angiopoietin-like 2 (ANGPTL2) and the severity, duration, and clinical/laboratory parameters of DFI. Materials and Methods: A total of 54 patients with DFI and 51 healthy individuals as the control group were included. The relationships between serum levels of suPAR, PTX-3, and ANGPTL2 and infection duration (acute ≤14 days, subacutechronic >14 days), PEDIS stage, presence of osteomyelitis, classical inflammatory markers (CRP, ESR, procalcitonin), HbA1c, diabetes duration, and lipid profile were analyzed. Results: The levels of PTX3, ANGPTL2, and suPAR were found to be significantly lower in the patient group compared to the control group. A negative correlation was observed between these biomarkers and HbA1c levels. As PEDIS stages progressed, ANGPTL2 and PTX3 levels showed a significant decrease; however, although suPAR levels were higher in the early stages, the differences were not statistically significant. When the relationship between biomarker levels and the duration of diabetic foot infection was examined in five cases with markedly high levels of ANGPTL2, suPAR, and PTX3, four patients were found to be in the acute stage (≤14 days), while one patient was in the subacute-chronic stage (>14 days). However, due to the very limited sample size (n=5), no statistical comparison was performed among these patients. Among the remaining 49 patients, 30 cases (61.2%) were in the subacute-chronic stage (infection duration >14 days), and 19 cases (38.8%) were in the acute stage (≤14 days). Biomarker levels were generally found to be lower in the subacute-chronic group. Conclusion: suPAR, PTX-3, and ANGPTL2 are promising biomarkers for the diagnosis and prognosis of diabetic foot infection. However, biomarker levels should be interpreted in conjunction with factors such as infection duration and stage, metabolic status, glycemic control, and vascular condition. The findings of this study v support the need for a multidimensional approach in the diagnosis and management of DFI.