Optimization and performance analysis of concentrated solar power plant in UAE
BAE'deki konsantre güneş enerjisi santrali'nin optimizasyonu ve performans analizi
  1. Tez No: 941429
  2. Yazar: ALMUATASEM BELLAH ALKHOULI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM SAVAŞ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konsantre Güneş Enerjisi (CSP), Doğrudan Normal Işınım (DNI), güneş enerjisi optimizasyonu, yenilenebilir enerji, BAE güneş kaynakları, Orta Doğu güneş potansiyeli, CSP santrali performansı, güneş enerjisi verimliliği, sürdürülebilir enerji, enerji politikası, güneş enerjisi planlaması, yenilenebilir enerji teknolojileri, iklime özgü optimizasyon, enerji paydaşları, BAE'de güneş enerjisi, Concentrated Solar Power (CSP), Direct Normal Irradiance (DNI), solar energy optimization, renewable energy, UAE solar resources, Middle East solar potential, CSP plant performance, solar power efficiency, sustainable energy, energy policy, solar energy planning, renewable energy technologies, climate-specific optimization, energy stakeholders, solar power in the UAE
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Aşırı yüksek Doğrudan Normal Işınım (DNI) seviyeleri nedeniyle Orta Doğu, güneş enerjisi açısından dünyanın en umut verici bölgelerinden biridir. Bölgede en yoğun güneş ışınımına sahip en büyük kara parçaları Suudi Arabistan, Yemen, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri olup, bunları Suriye, Umman ve Ürdün yakından takip etmektedir. Bölgenin bol güneş enerjisi kaynakları, yüksek DNI gerektiren Konsantre Güneş Enerjisi (CSP) sistemleri gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanımına olanak tanımaktadır. Bu tezde, Orta Doğu'nun güneş açısından en zengin bölgelerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde kurulacak CSP santrallerinin performans analizi ve optimizasyonu ele alınacaktır. Amaç, bölgeye özgü sorunlar ve yenilikçi çözümler doğrultusunda işletme ve tasarım verimliliğini arttırmaktır. Çalışma, enerji planlamacıları, politika yapıcılar ve sektör paydaşlarına, BAE'nin zengin güneş enerjisinden etkin bir şekilde yararlanabilmeleri için optimizasyon stratejilerine dair kapsamlı bir bakış sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca benzer iklime sahip diğer bölgelerdeki girişimlere destek olarak ve yenilenebilir enerjinin küresel düzeyde benimsenmesine katkı sağlayarak sürdürülebilir enerji hedefini ileri taşımayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to the extremely high Direct Normal Irradiance (DNI) levels the Middle East is one of the most promising regions in the world for solar energy. The largest landmass in the region with the highest intensity of solar radiation is Saudi Arabia Yemen Egypt and the United Arab Emirates which are closely followed by Syria Oman and Jordan. The regions abundant solar resources allow for the exploitation of renewable energy technologies such as Concentrated Solar Power (CSP) systems which require a high DNI for optimal performance. The performance analysis and optimization of the CSP plants that will be situated in the United Arab Emirates one of the Middle Easts most solar-rich regions will be covered in this thesis. It aims to improve operational and design efficiency with regard to region-specific problems and the discovery of innovative solutions. The work intends to help policymakers energy planners and industry stakeholders make effective use of the UAEs plentiful solar energy by providing thorough insight into optimization strategies. Second it should further the cause of sustainable energy in the future by supporting comparable initiatives in other regions with comparable climates and aiding in the global adoption of renewable energy.