Örgütlerde yeşil insan kaynakları yönetiminin örgütsel inovasyona etkisinde etkileşimci ve dönüşümcü liderliğin aracılık rolü
The mediating role of transactional and transformational leadership in the effect of green human resources management on organizational innovation in organizations
  1. Tez No: 941467
  2. Yazar: YASEMİN YETKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil insan kaynakları yönetimi, örgütsel inovasyon, dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik, sürdürülebilirlik, Green human resource management, organizational ınnovation, transformational leadership, transactional leadership, sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışma, Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi (Yeşil İKY) uygulamalarının örgütsel inovasyon üzerindeki etkisini ve bu süreçte dönüşümcü ve etkileşimci liderliğin aracılık rolünü incelemektedir. Araştırma, işletmelerin çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasını sağlayan Yeşil İKY uygulamalarının, çalışanların yenilikçi süreçlere katılımını nasıl teşvik ettiğini ve liderlik türlerinin bu süreçte nasıl bir rol oynadığını analiz etmektedir. Araştırmada Yeşil İKY, bağımsız değişken; örgütsel inovasyon, bağımlı değişken; dönüşümcü ve etkileşimci liderlik ise aracı değişken olarak ele alınmıştır. Nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veri toplama süreci yapılandırılmış anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Örneklem, Türkiye'deki orta ve büyük ölçekli işletmeler, STK'lar, yerel yönetimler ve kanumda çalışan yöneticiler ve insan kaynakları profesyonellerinden oluşmuştur. Veriler, regresyon analizi ve faktör analizi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Yeşil İKY uygulamalarının örgütsel inovasyon üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Dönüşümcü liderlik, çalışanları motive ederek inovatif süreçlere katılımlarını artırmış ve Yeşil İKY'nin inovasyon üzerindeki etkisini güçlendirmiştir. Etkileşimci liderlik ise operasyonel süreçlerde etkili bir rol oynamış, ancak uzun vadeli inovasyon süreçlerine katkısı dönüşümcü liderliğe kıyasla daha sınırlı kalmıştır. Bu çalışma, Yeşil İKY'nin sadece çevresel sürdürülebilirliği teşvik eden bir politika olmanın ötesinde, yenilikçi organizasyon kültürünün inşasında da kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle dönüşümcü liderlik ile desteklendiğinde, Yeşil İKY'nin inovasyon süreçlerine katkısının arttığı görülmüştür. Bulgular, teorik olarak Yeşil İKY ve liderlik türleri üzerine literatüre katkı sağlarken, pratik açıdan işletmelere sürdürülebilirlik ve inovasyon hedeflerine yönelik yol gösterici öneriler sunmaktadır. Gelecekteki araştırmalar için farklı sektörlerdeki uygulamaların karşılaştırılması, kültürler arası çalışmaların yapılması ve Yeşil İKY'nin çalışan refahı, müşteri memnuniyeti gibi daha geniş değişkenlerle ilişkilendirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, bu uygulamaların uzun vadeli etkilerini inceleyen çalışmaların artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of Green Human Resource Management (GHRM) practices on organizational innovation and investigates the mediating role of transformational and transactional leadership in this relationship. The research analyzes how GHRM, as a strategic tool, contributes to employees' participation in innovative processes and how leadership styles influence this effect. In this study, GHRM is considered an independent variable, organizational innovation as the dependent variable, and transformational and transactional leadership as mediating variables. A quantitative research method was adopted, with data collected through structured surveys from managers and HR professionals working in medium- and large-scale enterprises, non-governmental organizations (NGOs), local governments, and public institutions in Turkey. The data were analyzed using regression analysis and factor analysis. The findings indicate that GHRM practices have a significant and positive impact on organizational innovation. Transformational leadership enhances this effect by motivating employees and increasing their involvement in innovative processes. On the other hand, while transactional leadership plays an effective role in operational processes, its contribution to long-term innovation is relatively limited compared to transformational leadership. This study highlights that GHRM is not only a policy for promoting environmental sustainability but also a critical factor in building an innovative organizational culture. The results demonstrate that GHRM's contribution to innovation is significantly enhanced when supported by transformational leadership. These findings contribute to the theoretical literature on GHRM and leadership while providing practical recommendations for businesses aiming to integrate sustainability and innovation into their strategies. For future research, it is suggested that comparative studies across different sectors be conducted, cross-cultural analyses be explored, and GHRM's effects be examined in relation to broader variables such as employee well-being and customer satisfaction. Additionally, further studies are needed to assess the long-term impact of these practices.