Ege Bölgesindeki bir Türk popülasyonunda retromolar kanal prevelansının ve özelliklerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective investigation of the prevention and features of retromolar canal in a Turkish population in the Aegean Region using cone beam computerized tomography
- Tez No: 941524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE AYTUĞAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mandibula, anatomik varyasyon, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Mandible, Anatomic Variation, Cone Beam Computed Tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak koronal, aksiyel ve sagital kesitlerde retromolar kanalın ve retromolar foramenin görülme sıklığını tespit etmek, retromolar kanalın seyrinin ve anatomik yapısını değerlendirmektir. Çalışma grubu, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi arşivinin retrospektif olarak incelenmesi sonucu elde edilen, 541'i kadın ve 467'si erkek olmak üzere toplam 1008 hastanın KIBT görüntülerinden oluşmaktadır. RMK'lerin görülme sıklığı, tipleri, cinsiyet ve bulunduğu yarım çene dikkate alınarak analiz edilmiştir. Tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, 1008 hastanın 575'inde (%57) RMK, 298'inde (%29,5) RMF tespit edilmiştir. 327 hastada (%32,4) bilateral RMK, 248 hastada (%24,6) unilateral RMK bulunmuştur. 2016 adet yarım çene görüntülerinde ise 902 adet RMK, 400 adet RMF tespit edilmiştir. Kadın hastalarda RMK görülme sıklığı, erkek hastalardan daha yüksek olarak bulunmuştur. Çalışmamızda RMK görülme sıklığı ile sağ ve sol yarım çeneler arasında veya cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (P> 0.05). En fazla A1 tip RMK görülmüş olup, RMK tipleri ile cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma retromolar kanalın prevelansını ve önemini ortaya koymaktadır. İçinden geçen nörovasküler demet nedeniyle, retromolar kanal ve foramen, mandibulanın retromolar bölgesiyle ilgili tüm anestezi ve cerrahi yaklaşımlarda akılda tutulmalıdır. KIBT, retromolar foramen ve kanalın anatomik özelliklerini ortaya çıkarmak için yararlı bir araçtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the frequency of retromolar canal and retromolar foramen in coronal, axial and sagittal sections using cone beam computed tomography and to evaluate the course and anatomical structure of the retromolar canal. The study group consisted of CBCT images of a total of 1008 patients, 541 females and 467 males, obtained from a retrospective review of the Oral and Maxillofacial Radiology archive of Izmir Kâtip Çelebi University, Faculty of Dentistry. The incidence, types, gender distribution and sides of affected by RMCs were analyzed. The significance level was accepted as 0.05 in all statistical analyses. According to the findings obtained from the study, RMC was detected in 575 (57%) and RMF in 298 (29.5%) of 1008 patients. 327 patients (32.4%) had bilateral RMC and 248 patients (24.6%) had unilateral RMC. In 2016 images analyzed by side, 902 RMCs and 400 RMFs were detected. The incidence of RMC was higher in female patients than in male patients. In our study, no significant statistical difference was found between right and left sides or between genders (P>0.05). It was determined that the most common type of RMC was A1 type and there was a significant difference between the frequency of RMC types and genders. In conclusion, this study establishes the prevalence and importance of the retromolar canal. Because of the neurovascular bundle passing through it, the retromolar canal and foramen should be kept in mind in all anesthetic and surgical approaches to the retromolar region of the mandible. CBCT is a useful diagnostic device to reveal the anatomical features of the retromolar foramen and canal.