5G haberleşme sistemleri için tasarlanan mikroşerit yama antenlerin performans karşılaştırması
Performance comparison of microstrip patch antennas designed for 5G communication systems
  1. Tez No: 941561
  2. Yazar: ÖZLEM ELÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroşerit yama antenler, 5G Haberleşme sistemleri, Anten tasarımı, Anten performansları, Microstrip patch antennas, 5G Communication, Antenna design, Antenna performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada mikrşerit yama anten tasarımlarında kare, daire ve üçgen geometrik yama şekillerinin tasarımı yapılmıştır. Tasarımlar FR4, Rogger 5880, Rogger 4003C ve Rogger RO4350B dielektrik alttaşlar kullanılarak yapılmıştır. Tasarlanan antenler 5G haberleşme sistemlerinde kullanılan 5.7 GHz, 7.1 GHz, 28 GHz ve 38 GHz merkez frekanslarında tasarlanmıştır. Tasarlanan antenlerin güç yansıma katsayılarına, bant genişliğine ve kazanç performans değerlerine göre geometrik şekilleri ve dielektrik alttaş malzemeleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, microstrip patch antenna designs with square, circular, and triangular geometric patch shapes have been developed. The designs were implemented using FR4, Rogger 5880, Rogger 4003C, and Rogger RO4350B dielectric substrates. The designed antennas operate at center frequencies of 5.7 GHz, 7.1 GHz, 28 GHz, and 38 GHz, which are used in 5G communication systems. The geometric shapes and dielectric substrate materials of the designed antennas were evaluated based on their power reflection coefficients, bandwidth, and gain performance.