Ultrason eşliğinde uygulanan servikal pleksus bloğu için hangi pozisyon en idealdir?
Which position is the most ideal for performing ultrasound- guided cervical plexus block?
- Tez No: 941586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: servikal blok, yüzeyel servikal blok, periferik sinir bloğu, servikal cerrahi, cervical block, superficial cervical block, peripheral nerve block, cervical surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Ultrasonografi (USG) teknolojisinin yaygınlaşması ve USG eğitim programlarının artmasıyla birlikte periferik sinir blokları daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Bu tekniklerden biri olan servikal pleksus bloğu, ameliyat sırasında ve sonrasında etkili analjezi sağlayarak analjezik ihtiyacını azaltır. Servikal pleksus blokajı boyun bölgesindeki cerrahilerde kullanılır ve oksipital bölge, omuz ile üst pektoral alanlarda anestezi oluşturur. Bu çalışmanın amacı, ultrasonografi rehberliğinde hastaya farklı pozisyonlar verilerek yapılan ölçümler doğrultusunda referans noktalarının cilde en yakın mesafesini belirlemek, uygulayıcı açısından en net görüntüyü sağlayan ve en konforlu pozisyonu saptamak, hasta memnuniyetini artıran en uygun duruşu değerlendirmek ve servikal pleksus bloğu için en ideal pozisyonu tespit etmektir. Metod: Bu çalışma, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalında prospektif olarak yapıldı. Bu çalışma için Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurul (09.09.2024 Tarih ve 13 Nolu Oturum 30 Sayılı Karar) onay kararı alınmıştır. Bu çalışmaya boyun bölgesinde hareket kısıtlılığı olmayan, çalışma yapılacak bölgede travma, cerrahi işlem, yanık skarı olmayan ve aktif enfeksiyonu olmayan, Body mass index (BMI)0,05) belirledik. Ancak 45 SL GRNT grubunun BMI'a göre kalitede istatistiksel olarak anlamlılık göstermediği görülse de iyi ve kötü görüntüsüne sahip hastaların BMI değerleri arasında (yaklaşık 2 değer) farklılık olduğu görülmektedir. 4 farklı görüntüleme grubunun görüntü kalitelerine bakıldığında; en iyi görüntü kalitesine sahip olan grubun 45 SL GRNT (%48) olduğu belirlendi. S SL GRNT grubunda ise 55 hastanın vasat görüntüye sahip olduğu görüldü. Görüntü kalitesinin en iyi görüntü kalitesine sahip gruplar sıralandığında ise 45 SL GRNT (%48), S SL GRNT (%24), 45 O GRNT (%17) ve S O GRNT (%11) olduğu belirlendi. Görüntü kalitesinin vasat görüntü kalitesine sahip gruplar sıralandığında; S SL GRNT (%55), 45 O GRNT (%47), 45 SL GRNT (%43) ve SO GRNT (%40) olduğu görüldü. Görüntü kalitesinin kötü görüntü kalitesine sahip gruplar sıralandığında; 45 O GRNT (%36) ve S O GRNT (%36), S SL GRNT (%21), 45 SL GRNT (%9) olduğu saptandı. Yalnızca S O GRNT grubunda ise görüntüleme kalitesinin 13 hastada çok kötü olduğu belirlendi. Görüntü yönteminin kalitesine göre uzaklık değerlerinin ortalama olarak aynı ya da birbirine çok yakın değerlerde olduğu görülmektedir. Ölçümdeki kalitelerin minimum ve maksimum değerleri ile kişi sayılarının farklı olmasına rağmen istatistiksel olarak hiçbir görüntü yöntemi ve kaliteler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: En iyi görüntü kalitesine sahip olan grubun 45 SL GRNT olduğu belirledik. Kötü görüntü kalitesi 45 O GRNT ve S O GRNT pozisyonlarında daha çok görüldü. EN kötü görüntü kalitesi sadece S O GRNT pozisyonunda görüldü. 45 SL GRNT VKİ arttıkça görüntü kalitesinin negatif yönde etkilendiği zayıf bir ilişki tespit ettik. Görüntü grupları arasında refarans noktalarının cilde olan uzaklığının görüntü kalitesi ile doğrudan anlamlı bir ilişki bulamadık. Sonuç olarah en iyi görüntü hastada 45 SL GRNT pozisyonunda elde edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: With the widespread use of ultrasonography (USG) technology and the increase in USG training programs, peripheral nerve blocks have become more preferred. Cervical plexus block, one of these techniques, reduces the need for analgesics by providing effective analgesia during and after surgery. Cervical plexus block is used in neck surgeries and produces anesthesia in the occipital, shoulder and upper pectoral areas. The aim of this study was to determine the closest distance of the reference points to the skin according to the measurements made by giving different positions to the patient under ultrasonography guidance, to determine the most comfortable position that provides the clearest image for the practitioner, to evaluate the most appropriate posture that increases patient satisfaction and to determine the ideal position for cervical plexus block. Method: This study was conducted prospectively at Harran University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation. Harran University Faculty of Medicine Clinical Research Ethics Committee (09.09.2024 Date and Session No. 13 Session No. 30 Decision No. 30) approval decision was taken for this study. This study included healthy volunteers between the ages of 18 and 65 years with a body mass index (BMI) 0.05) according to BMI value in the 45 O, 45 SL, S O and S SL GRNT groups. However, although the 45 SL GRNT group did not show statistical significance in quality according to BMI, it is seen that there is a difference (approximately 2 values) between the BMI values of patients with good and bad images. When the image qualities of 4 different imaging groups were analyzed; it was determined that the group with the best image quality was 45 SL GRNT (48%). In the S SL GRNT group, 55 patients had mediocre image quality. The groups with the best image quality were 45 SL GRNT (48%), S SL GRNT (24%), 45 O GRNT (17%) and S O GRNT (11%). When the image quality was ranked according to mediocre image quality; S SL GRNT (55%), 45 O GRNT (47%), 45 SL GRNT (43%) and SO GRNT (40%). When the groups with poor image quality were ranked; 45 O GRNT (36%) and S O GRNT (36%), S SL GRNT (21%), 45 SL GRNT (9%). In the S O GRNT only group, imaging quality was very poor in 13 patients. According to the quality of the imaging modality, the distance values were on average the same or very close to each other. Although the minimum and maximum values of the qualities in the measurement and the number of people were different, no statistically significant difference was observed between any image method and qualities. Conclusion: We determined that the group with the best image quality was 45 SL GRNT. Poor image quality was more common in the 45 O GRNT and S O GRNT positions. The worst image quality was seen only in the S O GRNT position.45 SL GRNT We found a weak relationship in which image quality was negatively affected as BMI increased. We did not find a direct significant relationship between the distance of the reference points to the skin and image quality between the image groups. As a result, the best image was obtained in the 45 SL GRNT position in the patient.