Fen bilgisi öğretmeni adaylarının bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanım düzeyleri ile FeTeMM'e yönelik özyeterlikleri arasındaki ilişki
The relationship between the level of use of information and communication technologies of pre-service science teacher's candidates and their self-efficacy towards STEM
- Tez No: 941589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FeTeMM, BİT, Özyeterlilik, Fen Bilgisi, Teknoloji, STEM, ICT, Self-Efficacy, Science, Technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmeni adaylarının bilgi ve iletişim teknolojilerini (BİT) kullanım düzeyleri ile FeTeMM alanına yönelik özyeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, fen bilgisi öğretmeni adaylarının özyeterlik düzeylerini ve BİT kullanım düzeylerini belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”,“Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının Fen-Teknoloji-Mühendislik-Matematik (FeTeMM)'e Yönelik Özyeterlik Ölçeği”ve“Öğretmen Adayları için Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yeterlikleri Ölçeği”kullanarak yapılmıştır. Çalışmanın katılımcıları fen bilgisi öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan 195 öğretmen adayından oluşmaktadır. Veriler, katılımcıların BİT kullanım düzeyleri ile FeTeMM alanına yönelik özyeterlikleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, fen bilgisi öğretmeni adaylarının BİT kullanım düzeylerinin FeTeMM alanına yönelik özyeterlikleri ile pozitif bir ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, fen bilgisi öğretmeni adaylarının BİT becerilerinin geliştirilmesinin, FeTeMM alanına yönelik özyeterliklerini artırabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, fen bilgisi öğretmeni adaylarının BİT kullanım düzeylerinin artırılmasının ve FeTeMM alanına yönelik özyeterliklerinin desteklenmesinin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between pre-service science teachers' levels of using information and communication technologies (ICT) and their self-efficacy toward the STEM field. The research was conducted using the“Personal Information Form,”the“Self-Efficacy Scale of Pre-Service Science Teachers Toward Science-Technology-Engineering-Mathematics (STEM),”and the“ICT Competency Scale for Pre-Service Teachers”to determine the self-efficacy levels and ICT usage levels of pre-service science teachers. The participants of the study consisted of 195 pre-service teachers enrolled in the science education program. The data were analyzed using statistical methods to evaluate the relationship between participants' levels of ICT usage and their self-efficacy in the STEM field. The findings revealed that there is a positive relationship between the ICT usage levels of pre-service science teachers and their self-efficacy toward the STEM field. These findings suggest that enhancing the ICT skills of pre-service science teachers may improve their self-efficacy in the STEM field. In conclusion, the study emphasizes the importance of increasing the ICT usage levels of pre-service science teachers and supporting their self-efficacy in the STEM field.