A study on prospective science teachers' information literacy levels and perceptions on online research and inquiry skills
Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı düzeyleri ve çevrimiçi araştırma sorgulama algıları üzerine bir çalışma
- Tez No: 748849
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi okuryazarlığı, fen bilgisi öğretmen adayları, internet, fen öğretimi, çevrimiçi araştırma ve sorgulama becerileri, Information literacy, prospective science teachers, internet, science teaching, online research and inquiry skills
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
21. yüzyılda yaşanan bilgi patlaması, bu çağın Bilgi Çağı olarak isimlendirilmesine neden olmuştur. Bilginin üretimi ve paylaşımında yaşanan yoğun artışa en büyük katkı ise bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerdir. Dünya üzerinde milyarlarca insan tarafından kullanılan internet bilgi iletişim teknolojisinde yaşanan en büyük gelişmedir. İnternet tüm alanlardan, disiplinlerden bilgileri içermekte ve bilgi iletişim ağları sayesinde her zaman her yerden bilgi edinebilmeyi mümkün kılmaktadır. İnsanlara istedikleri zaman öğrenme imkanı sunmaktadır. İnternet, fen öğretiminde de sıklıkla kullanılan bir araçtır. İnternetteki bilgi kaynaklarında kontrol mekanizması yoktur ve bu durum bireylerin yanlış bilgi edinmesine veya yanlış öğrenmesine neden olabilmektedir. Bu noktada, bilgi okuryazarlığı, çevrimiçi araştırma ve sorgulama becerileri ile bireylerin bu becerilere yönelik düzey ve algıları önem kazanmaktadır. Bu sebeple, bu çalışmada bilgi iletişim teknolojilerini sıkça kullanan fen bilgisi öğretmen adaylarının hizmet içi dönemde ihtiyaç duyacakları internete yönelik araştırma ve sorgulama becerileri algıları ile bilgi okuryazarlıkları çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlıkları ile internete yönelik araştırma-sorgulama becerileri algıları arasındaki korelasyonun incelenmesi de amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 2020-2021 yılı güz döneminde Türkiye'de bulunan 13 farklı üniversitenin 1.,2.,3. ve 4. sınıf düzeyinde olan 474 fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Bilgi Okuryazarlığı Ölçeği ve İnternete Yönelik Araştırma ve Sorgulama Becerileri Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca, çalışmaya katılan fen bilgisi öğretmen adaylarına kişisel bilgi formu da uygulanmıştır. Veriler, çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler toplandıktan sonra SPSS (Sosyal Bilimler için İstatistik Programı) ile betimleyici istatistikler, ANOVA (varyans analizi) ve Pearson korelasyon katsayısı testleri uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, fen bilgisi öğretmen adaylarının interneti temel kullanım amaçlarının sosyal medya olduğu, günlük internet kullanım sürelerinin 3-5 saat aralığında olduğu bulunmuştur. İnternetin ve çevrimiçi kaynakların öncelikli bilgi kaynağı olarak kullanıldığı da tespit edilmiştir. Bilgi okuryazarlığı ve internete yönelik araştırma sorgulama becerileri algılarının yüksek olduğu da çalışmanın bulguları arasındadır. Son olarak, fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlık ortalama puanları ile internete yönelik araştırma sorgulama becerileri algıları ortalama puanları ile arasında orta kuvvette pozitif yönde korelasyon olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The 21st century experienced an information explosion, and it is called as Information Age by authorities. Intense share and production of information became possible through advances in communication technologies. Especially, Internet is one of them and used by so many individuals all over the world. It includes information from all disciplines, and it is possible to reach those information by networks that are independent from time and place. It serves people a freedom to reach any type of information they wish. The internet is a frequently used tool for science teaching. However, there is no sufficient control mechanism in information sources on the internet. Thus, individuals become vulnerable to incorrect information and misunderstandings. At this point, information literacy skills, online research skills and perceptions towards online information gain importance. For this reason, this study aims to investigate prospective science teachers' information literacy levels and their research and inquiry skills perceptions towards the internet which is used much in science classes according to different variables because information communication technologies are used a lot in science classes. Moreover, it is aimed to examine the correlation between information literacy levels and research and inquiry skills perceptions towards Internet of prospective science teachers. The sample of the study consisted of 474 prospective science teachers. During 2020-2021 fall term from 13 different universities in Türkiye. Freshmen, sophomore, junior and senior preservice science teachers participated in the study. Data collection tools were Information Literacy Scale and Research and Inquiry Skills Perception Scale Towards Internet. Additionally, some demographic information questions were asked to participants. Collection of the data was made through an online platform. In this study, relational screening model that is one of the quantitative research methods used to examine the correlation between prospective science teachers' information literacy levels and research and inquiry skills perceptions towards internet. After data collection process, by SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), descriptive statistics, ANOVA (Analysis of Variance), Pearson correlation coefficient were applied. According to results of the study, prospective science teachers' main purpose for internet use found as social media, their daily time spent on the internet is about 3-5 hours in a day. Their most used information source is online sources. Their levels on information literacy and research and inquiry skills perceptions towards internet is high. A positive moderate relation found between the means of information literacy and research and inquiry skills perception towards internet.