Sol ventrikül destek cihazı takılan hastalarda pulmoner arter ve asendan aorta çapı oranının sağ ventrikül yetmezliği gelişmesindeki prediktif değeri
The predictive value of the pulmonary artery to ascending aorta diameter ratio for right ventricular failure in patients undergoing left ventricular assist device implantation
- Tez No: 941596
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİT SARIKAYA, DR. HAKAN HANÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Açık Kalp Cerrahisi, Asendan Aorta Çapı, Sol Ventrikül Destek Cihazı, Pulmoner Arter Çapı, Sağ Ventriküler Yetmezlik, Open Heart Surgery, Ascending Aortic Diameter, Left Ventricular Assist Device, Pulmonary Artery Diameter, Right Ventricular Failure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Sol ventrikül destek cihazı (LVAD) implantasyonunu takiben gelişen sağ ventrikül yetmezliği (SVY), önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. İnvaziv ve non-invaziv parametreler, ameliyat sonrası sağ ventrikül yetmezliği gelişip gelişmeyeceğini öngörmek için faydalı olmaktadır. Pulmoner arter (PA) çapının çıkan aort (Ao) çapına oranı (PAD/AoD), kalbin hemodinamik yükünü ve disfonksiyonunu yansıtabilir. Bu çalışmada, PAD/AoD oranının LVAD sonrası gelişen SVY'yi öngörmede preoperatif, non-invaziv bir belirteç olup olamayacağı değerlendirildi. Gereç ve yöntem: Tek merkezli, kesitsel, retrospektif araştırma, Mart 2015 ile Aralık 2024 tarihleri arasında izole LVAD implantasyonu yapılan 145 hasta ile gerçekleştirildi. Dahil edilme kriterleri; 18 yaş üstü, kalp yetmezliği konsey kararıyla izole LVAD takılan ve preoperatif toraks BT görüntülemesi bulunan hastaları kapsamaktadır. Eşlik eden cerrahi müdahalesi olanlar, preoperatif BT'si bulunmayanlar, daha önce açık kalp cerrahisi geçirenler, ameliyat öncesi SVY tanısı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik verileri, cihaz türü, kardiyomiyopati etiyolojisi, NYHA sınıfı, preoperatif kateterizasyon, arteriyel kan basınçları, ekokardiyografi verileri, biyokimya değerleri, kardiyopulmoner baypas (CPB) süreleri, ekstübasyon zamanı ve yoğun bakımda kalış süreleri analiz edildi. BT görüntülerinde PA ve Ao çapları ölçülerek PAD/AoD oranı hesaplandı. Postoperatif dönemde ECMO/RVAD desteği ve/veya ≥14 gün inotrop/inhaler NO ihtiyacı olan 13 hasta SVY tanısı aldı. SVY gelişen ve gelişmeyen iki grup arasında karşılaştırmalar yapıldı, lojistik regresyon ile ROC analizleri uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 145 hastanın yaş ortalaması 49,2 ± 10,4 yıl olup, katılımcıların %89,7'si erkekti. Preoperatif BT'de ortalama Ao çapı 33,99 ± 5,23 mm, PA çapı 29,14 ± 4,33 mm'dir. PAD/AoD oranı ortalama 0,9 ± 0,2 olarak belirlenmiş ve %37,9 hastada bu oran>0,90 bulunmuştur. SVY gelişen 13 hasta ile gelişmeyen 132 hasta karşılaştırıldığında SVY grubunda PAD/AoD oranı, sağ atrium basıncı, HeartMate II kullanımı, kreatinin ve sol atriyum (LA) çapı, kardiyopulmoner baypas (CPB) süresi, ekstübasyon süresi, YBÜ yatış süresi, revizyon ve mortalite oranı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Tek değişkenli analizde HeartMate II kullanımının (OR: 0.982), PAD/AoD oranının (OR: 64.217), kreatinin değerinin (OR: 5.737), LA çapının (OR: 2.672) ve CPB süresinin (OR: 1.050) anlamlı etkinliği gözlenmiştir. Çok değişkenli analizde ise PAD/AoD oranı ve CPB süresi, sağ ventrikül yetmezliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bağımsız risk faktörleri olarak bulunmuştur. PAD/AoD oranının 0.90 eşik değeri ile ROC analizinde eğri altı alan 0,714 olup, %72,1 duyarlılık ve %92,6 özgüllük ile önemli bir ayrım gücü göstermiştir. Sonuç: PAD/AoD oranı, LVAD sonrası SVY riskini öngörmede kolay uygulanabilir, non-invaziv bir göstergedir. PAD/AoD > 0.90 oranı, sağ ventrikül yetmezliğini öngörmede yüksek özgüllük ve duyarlılıkla birlikte orta-yüksek düzeyde prediktif güce sahiptir. Diğer invaziv ve noninvaziv parametrelerle beraber değerlendirilerek, LVAD implantasyonu sonrası SVY gelişebilecek hastaların tahmininde, bu hastaların medikal tedavi ve takibinin planlanması, gerekli destek cihazlarının sağlanması ve prognozu hakkında bize yardımcı olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Right ventricular failure (RVF) following left ventricular assist device (LVAD) implantation remains a significant cause of morbidity and mortality. Both invasive and non-invasive parameters can help predict the likelihood of postoperative RVF. The ratio of the pulmonary artery diameter (PAD) to the ascending aortic diameter (AoD) may reflect hemodynamic burden and ventricular dysfunction. This study aimed to evaluate whether the PAD/AoD ratio could serve as a preoperative, non-invasive predictor of RVF after LVAD implantation. Methods: This single-center, cross-sectional, retrospective study included 145 patients who underwent isolated LVAD implantation between March 2015 and December 2024. Inclusion criteria were age over 18, isolated LVAD implantation following heart failure board decision, and availability of preoperative thoracic CT imaging. Patients with concomitant cardiac surgeries, no preoperative CT scan, prior cardiac surgeries, or preoperative diagnosis of RVF were excluded. Demographic data, device type, cardiomyopathy etiology, NYHA class, preoperative hemodynamics, echocardiographic findings, laboratory values, cardiopulmonary bypass (CPB) time, extubation time, and ICU stay duration were recorded. PAD and AoD were measured on CT scans, and the PAD/AoD ratio was calculated. RVF was defined as the need for ECMO or RVAD support and/or inotropic or inhaled NO therapy for ≥14 days postoperatively. Comparisons between patients with and without RVF were conducted, along with logistic regression and ROC analysis. Results: The mean age of the study population (n=145) was 49.2 ± 10.4 years, and 89.7% were male. The mean AoD and PAD measured on preoperative CT were 33,99 ± 5,23 mm and 29,14 ± 4,33 mm, respectively, with a mean PAD/AoD ratio of 0.9 ± 0.2. In 37.9% of patients, the PAD/AoD ratio exceeded 0.90. Compared to those without RVF (n=132), patients who developed RVF (n=13) had significantly higher PAD/AoD ratios, right atrial pressure, frequency of HeartMate II use, creatinine levels, left atrial (LA) diameter, CPB time, extubation time, ICU length of stay, revision surgery rate, and mortality. In univariate analysis, significant predictors included HeartMate II usage (OR: 0.982), PAD/AoD ratio (OR: 64.217), creatinine level (OR: 5.737), LA diameter (OR: 2.672), and CPB time (OR: 1.050). In multivariate analysis, only PAD/AoD and CPB time remained as independent predictors of RVF. ROC analysis showed that a PAD/AoD cutoff of 0.90 yielded an area under the curve (AUC) of 0.714, with 72.1% sensitivity and 92.6% specificity. Conclusion: The PAD/AoD ratio is a simple and non-invasive preoperative marker for predicting RVF after LVAD implantation. A ratio above 0.90 demonstrates high specificity and satisfactory sensitivity, indicating moderate-to-high predictive power. When used alongside other invasive and non-invasive parameters, this measure may aid in identifying patients at risk for RVF, optimizing perioperative planning, medical management, and resource allocation.