Yüzücülerde kan akışı kısıtlama antrenmanlarının yüzme performansına etkisi
The effect of blood flow restriction training on swimming performance in swimmers
- Tez No: 941629
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER YÜCESİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZÜAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kan Akımı Kısıtlaması (KAK), Yüzme, Performans, Master Yüzücü, Antrenman, Blood Flow Restriction (BFR), Swimming, Performance, Master Swimmer, Training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Pratik kan akımı kısıtlaması (pKAK), uzuvdaki kan akımının bilinçli olarak azaltılması işlemidir. Literatürde pKAK antrenmanları ile performans artışı gösterilmiştir. Çalışmanın amacı; yüzücülerin antrenman programının ısınma bölümüne 8 hafta süresince eklenen pKAK uygulamasının performans parametrelerinde meydana getirdiği değişimleri araştırmaktır. Çalışmaya 36-51 yaş arası 54 master erkek yüzücü katılmıştır. Katılımcılar rastlantısal olarak 27'şer kişiden oluşan çalışma (pKAK) ve kontrol grubuna ayrılmıştır. Katılımcıların yaş, boy, kilo, uyluk deri kıvrım kalınlığı ve uyluk çevresi ölçümleri alınmış; 50 m. serbest ayak, 100 m. serbest stil yüzme süresi ve 12 dk. Cooper yüzme testi performans ölçümleri yapılmıştır. Aynı antrenman programını uygulayan gruplardan, çalışma grubuna ısınmada 20 dakika pKAK, her iki uyluğun proksimal kısmına elastik bant 10 cm genişliğinde sarılarak, vizüel ağrı skalası (VAS) skoru 7/10 basınç düzeyinde uygulanmıştır. İstatiksel analizde SPSS 29 programı kullanılmış, gruplar kendi içinde Wilcoxon işaretli-sıralar, birbirleri ile Mann Whitney U testi kullanılarak (p < 0,05) karşılaştırılmıştır. Ön test-son test arasındaki değişim oranı ∆ %= [(Öntest - Sontest)/Öntest] x 100 formülüyle hesaplanmıştır. Çalışma sonuçları ile yapılan G-Power analizi sonucunda Cohen d değeri (effect size:1.0) hesaplanmış, çalışmanın gücü 0,94 olarak bulunmuştur. Çalışmada 50 m. ayak ön-son (pKAK 72,26±18,58 - 70,38±17,01 sn.), (kontrol 71,13±15,78 -70,45±15,19 sn.); 100 m. serbest ön-son (pKAK 73,89±6,59 -72,34±6,43 sn.), (kontrol 77,31±7,87-76,47±6,87 sn.); Cooper ön-son (pKAK 537,96±69,11-558,33±74,67 m.), (kontrol 527,59±66,56-529,25±78,61 m.) bulunmuştur. pKAK grubunda; her üç testte ön test-son test anlamlı gelişim göstermiştir. pKAK ve kontrol grubunun 50 m. serbest ayak ve Cooper ön test-ön test, son test-son test karşılaştırmaları istatistiki anlamlı fark göstermemiştir. 100 m. serbest stil yüzmede ön test-ön test farksız, son test-son test anlamlı farklı bulunmuştur. Sonuç olarak; haftada iki gün, 7/10 sıkılık seviyesinde ısınmada 20 dk. uygulanan pKAK master yüzücülerin 50 m. serbest ayak, Cooper derecelerini grup içinde, 100 m. serbest stil derecesini grup içinde ve kontrole göre anlamlı düzeyde artırmıştır. Yüzme antrenmanlarında pKAK yöntemlerinin kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Practical blood flow restriction (pBFR) is the process of consciously reducing blood flow in the limb. In the literature, performance improvement has been shown with pBFR training. The aim of the study was to investigate the changes in performance parameters caused by the application of pBFR added to the warm-up part of the swimmers training programme for 8 weeks. 54 male master swimmers aged 36-51 years participated in the study. The participants were randomly divided into study (pBFR) and control groups consisting of 27 participants each. Age, height, weight, thigh skinfold thickness and thigh circumference measurements of the participants were taken; 50 m. freestyle, 100 m. freestyle swimming time and 12 min. Cooper swimming test performance measurements were made. Among the groups that applied the same training programme, the study group was subjected to pBFR for 20 minutes in the warm-up, an elastic band 10 cm wide was wrapped around the proximal part of both thighs, and the visual pain scale (VAS) score was applied at a pressure level of 7/10. SPSS 29 programme was used for statistical analysis, Wilcoxon signed-rank test was used within groups and Mann Whitney U test was used between groups (p < 0.05). The rate of change between pretest and posttest was calculated by the formula ∆ %= [(Pretest - Posttest)/Pretest] x 100. Cohen's d value (effect size: 1.0) was calculated as a result of the G-Power analysis performed with the study results and the power of the study was found to be 0.94. In the study, 50 m. foot pre-post (pBFR 72,26±18,58 - 70,38±17,01 sec.), (control 71,13±15,78 -70,45±15,19 sec.); 100 m. free pre-post (pBFR 73,89±6,59 -72,34±6,43 sec.), (control 77,31±7,87-76,47±6,87 sec.); Cooper pre-post (pBFR 537,96±69,11-558,33±74,67 m. ), (control 527,59±66,56-529,25±78,61 m.). pBFR group showed significant improvement in all three tests pre-test-post-test. 50 m. freestyle and Cooper pre-test-pre-test, post-test-post-test comparisons of pBFR and control groups did not show statistically significant difference. In 100 m. freestyle swimming, pre-test-pre-test showed no difference, post-test-post-test showed significant difference. As a result, pBFR, which was applied for 20 min. in warm-up at 7/10 level twice a week, significantly increased the 50 m. freestyle, Cooper and 100 m. freestyle of master swimmers within the group and compared to the control. We recommend the use of pBFR methods in swimming training.