Yüzücülerde arı sütü kullanımının bazı kan parametreleri üzerine etkisi
The effect of the using of royal jelly in swimmers on some blood parameters
  1. Tez No: 288924
  2. Yazar: KADİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzücüler, arı sütü, kan parametreleri, ergojenik yardımcılar, Swimmers, royal jelly, blood parameters, ergogenic aids
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Düzenli egzersiz yapan yüzücülerde farklı dozlarda arı sütü kullanımının yüzücülerin kan parametreleri üzerine etkisinin olup olmadığı araştırıldı.Çalışmaya Erciyes Üniversitesi yüzme havuzunda aynı antrenmanları yapan 18-25 yaş aralığında yer alan rastgele seçilen sağlıklı 40 yüzücü katıldı. Seçilen 40 yüzücüyü 4 gruba ayırıp 1.gruba plasebo (mısır nişastası), 2.gruba 500 mg/gün, 3.gruba 1g/gün ve 4.gruba da 2 gr/gün Tarım ve Köy işleri Bakanlığı izniyle üretilmiş olan, arı sütü kapsülleri 4 hafta boyunca günde 1 kez kahvaltıdan 20-30 dk önce verildi. Yüzücülere antrenman programı olarak haftanın 5 günü, günde 2 saat toplamda 20 km yüzme antrenmanı uygulaması yaptırıldı. İstatistiksel analizlerde tekrarlayan ölçümlerde çift yönlü varyans analizi, grup içi karşılaştırmalarda paired sample t testi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi olarak p< 0,05 alındı.Yüzücülerin fiziksel bulgularında beden kitle indeksi, bazal metabolik hız, vücut yağ yüzdesi, yağsız vücut kitlesi ve toplam vücut sıvısı değerlerinde anlamlı farklılık bulunmadı. Glikoz, kreatinin, trigliserid, kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), laktat dehidrogenaz (LDH), keatin kinaz (CK) ve alanin aminotransferaz (ALT) düzeyleri ile tam kan sayımlarının eritrositer, lökositer ve trombositer değerlerinde de anlamlı farklılık tespit edilmedi. Ancak kan üre azotu (BUN), aspartat aminotransferaz (AST) ve trombositer bulgulardan platelet dağılım genişliği (PDW değerlerinde anlamlı farklılık bulundu.Sonuç olarak, istatistiksel açıdan önemli olmamakla birlikte arı sütünün sporcuların trigliserid, LDL kolesterol, total kolesterol gibi zararlı kan yağlarının düzeylerini düşürdüğü ve HDL kolesterol gibi yararlı lipoproteinlerinde seviyelerini arttırdığı tespit edildi. Arı sütü gibi doğal, herhangi bir yan etkisi olmayan bir besinin sporcuların performansını arttırmada ve yorgunluklarını düşürmede, içerdiği protein, vitaminler yardımıyla da bireylerin gelişim aşamasını tamamlamalarında büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It was investigated whether the usage of royal jelly of different dosage has an effect on the blood parameters of the swimmers who do exercises regularly.40 randomly chosen healthy swimmers, who are between 18-20, and do the same training in the swimming pool of Erciyes University, attended the study. 40 swimmers who were chosen were divided into 4 groups; placebo (corn-starch) was given for the first group, 500 mg/day for the second group, 1 g/day for the third group and 2g/day royal jelly capsules which were produced with the permission of Ministry of Agriculture and Rural Affairs for fourth group, once a day before 20-30 minutes of the breakfast. 5 days of the week, 2 hours a day totally 20 km swimming training were applied to the swimmers as swimming training. Two-way analysis of variance in the repeated measurements and paired sample t test in comparison in group were used in the statistical analysis. The level of significance was determined as 0, 05.In the physical findings of the swimmers, significant difference of the values of body mass index, bazal metabolic rate, fat mass %, fat free mass and total body water in the comparison wasn?t found.The significant difference wasn?t found between the levels of glucose, cholesterol, triglycerides, cholesterol, high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), Lactate dehydrogenize (LDH), creatin kinas (CK ) and Alanin aminotransferaz (ALT); the values of red blood cell, leukocyte and platelet of blood census. But, there was significance in the values of blood urea nitrogen (BUN) and aspartat aminotrasferaz (AST) and platelet distribution width (PDW) of platelet findings after training.As a result, it is ascertained that royal jelly decreases the levels of harmful blood fats such as triglycerides, LDL cholesterol, total cholesterol and increases the levels of beneficial lipoproteins such as HDL cholesterol, even if this is not important statistically. It is thought that royal jelly which is a natural nutrient doesn?t include side effects will supplement in increase of the performance of swimmers and decrease the exhaustion of swimmers in great amount; and the accomplishment development stage of the individuals with the help of its vitamins and proteins.