Şeyh Gâlib'in eserlerinde cinsiyete dair izler
Traces on the gender of the lover based on the works of Sheikh Galib
- Tez No: 941678
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Erkek, Kadın, Şeyh Gâlib, Toplumsal Cinsiyet, Gender, Female, Male, Sheikh Galib
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Cinsiyet kavramı, özünde biyolojik bir yapıya karşılık gelir. Cinsiyet, biyolojik ve toplumsal cinsiyet olarak iki farklı biçimde sınıflandırılmıştır. Bunlardan toplumsal cinsiyet de anaerkil toplum yapısında ve ataerkil toplum yapısında olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramının Divan şiirindeki yansımasını görebilmek amacıyla örneklem olarak Şeyh Gâlib'in eserleri seçilmiştir. Bu çalışmada Şeyh Gâlib'in eserlerinde cinsiyete dair izler incelenirken aynı zamanda toplumsal cinsiyetin yansımalarının da tespit edilmesi amaçlanmıştır. Böylece toplumsal cinsiyet ve Divan şiirinde cinsiyet başlıkları detaylı bir şekilde irdelenmiş ve bu alandaki literatür açığı giderilmeye çalışılmıştır. Çalışma yapılırken belge tarama, metin tahlili, karşılaştırma, araştırma ve analiz yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak Şeyh Gâlib'in eserlerinde cinsiyet konusu incelenirken kadın cinsiyeti ve erkek cinsiyeti örneklerle tespit edilmiştir. Mâşûk ve kadın cinsiyetinin; âşık ve erkek cinsiyetinin birbirinden farklı kavramlar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of gender essentially corresponds to a biological structure. Gender is classified in two different ways as biological and social gender. Of these, social gender is divided into two as matriarchal and patriarchal social structure. In order to see the reflection of the concept of gender and social gender in Divan poetry, the works of Sheikh Galib were selected as a sample. In this study, while examining the traces of gender in Sheikh Galib's works, it was also aimed to determine the reflections of social gender. Thus, the titles of gender and gender in Divan poetry were examined in detail and an attempt was made to fill the literature gap in this field. Document scanning, text analysis, comparison, research and analysis methods were used during the study. As a result, while examining the subject of gender in Sheikh Galib's works, female gender and male gender were determined with examples. It was seen that the beloved and female gender; lover and male gender are different concepts.