8.sınıf çocuk resimlerinde iyi ve kötünün tasviri
Depiction of good and evil in 8th grade children's drawings
  1. Tez No: 941677
  2. Yazar: OZAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. GÖKHAN EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk resimleri, İyinin tasviri-Kötünün tasviri, İyi, Kötü, Children's drawings, Depiction of good and evil, Good, Evil
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZKAN, Ozan, 8.Sınıf Çocuk Resimlerinde İyi ve Kötünün Tasviri . Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2025. İyi ve kötü meselesi, insanlık tarihinin en kadim konularından biridir. Tarih boyunca felsefe ve sosyoloji gibi alanlarda, iyi ve kötü kavramlarına yönelik çeşitli araştırma ve değerlendirmeler yapılmıştır. Sanatın da değindiği konulardan biri olan iyi ve kötü meselesi, edebiyat, sinema ve resim sanatında farklı açılardan ele alınmış ve üzerinde durulan önemli bir tema olmuştur. Bu çalışma, çocuğun düşünce dünyasında yer edinmiş iyi ve kötüye dair algıları, onların ortaya koyduğu resimler aracılığıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Sivas ili Lütfi Fikret Tuncel Ortaokulu'nda, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde, sekizinci sınıfa giden öğrencilerin iyi ve kötüye dair bakış açılarını, yaptıkları resimler üzerinden anlamlandırmaya çalışmaktadır. Ayrıca bu çalışma, çocukların resimlerinde kullandıkları teknikler, figürler ve renkler doğrultusunda“iyi”ve“kötü”kavramlarına ilişkin fikirlerinin ve dünyalarının yorumlanmasını amaçlayan nitel bir araştırmadır. Veriler, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının haziran ayına kadar, Sivas ili Lütfi Fikret Tuncel Ortaokulu sekizinci sınıf seviyesinde, 13-15 yaş aralığında bulunan 67 öğrencinin ders esnasında yaptıkları çalışmalardan elde edilmiştir. Bu çalışma, çocukların ahlaki kavramlara ilişkin algılarının sanatsal üretimleri aracılığıyla nasıl şekillendiğini inceleyerek, sanat eğitiminin ahlaki gelişim sürecindeki işlevini ortaya koymuştur. Bulgular, bireysel deneyimler, toplumsal normlar ve kültürel etkenlerin, çocukların etik değerlendirmeleri üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Özkan, Ozan. (2025).“Depiction of Good and Evil in 8th Grade Children's Drawings”(Master's Thesis, Sivas, 2025). The issue of good and evil is one of the oldest subjects in human history. Throughout history, various research and evaluations on the concepts of good and evil have been conducted in fields such as philosophy and sociology. One of the themes addressed by art is the question of good and evil, which has been explored from different perspectives in literature, cinema, and visual arts. This study aims to examine children's perceptions of good and evil, which are established in their minds, through the drawings they produce. The research tries to understand the perspectives of 8th-grade students at Lütfi Fikret Tuncel Middle School in Sivas province, during the 2023-2024 academic year, regarding good and evil through the drawings they create. Moreover, this study is a qualitative research that aims to interpret the ideas and worlds of children regarding the concepts of“good”and“evil”through the techniques, figures, and colors used in their drawings. The data were obtained from the drawings created by 67 students, aged 13-15, in the 8th-grade class at Lütfi Fikret Tuncel Middle School, Sivas, during the 2023-2024 academic year, until June. This study investigates the ways in which children's perceptions of moral concepts are shaped through their artistic expressions, thereby elucidating the function of art education in the context of moral development. The findings demonstrate that individual experiences, societal norms, and cultural influences play a pivotal role in shaping children's ethical judgments.