Periferal tetra sübstitüe Co(II) ve Cu(II ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve benzil alkolün oksidasyon reaksiyonundaki katalitik aktivitelerinin incelemesi
Synthesis, characterization, and investigation of the catalytic activities of peripheral tetra-substituted Co(II) and Cu(II) phthalocyanine compounds in the oxidation reaction of benzyl alcohol
  1. Tez No: 941719
  2. Yazar: GİZEM GENÇ TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE TUĞBA SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metaloftalosiyaninler, Sübstitüe ftalosiyaninler, Metallopthalocyanines, Substituted phtalocyanines
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında periferal tetra sübstitüe Co(II) ve Cu(II) ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve benzil alkolün oksidasyon reaksiyonundaki katalitik aktivitelerinin incelemesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 5,7-dikloro-2-metilkinolin-8-il (1) ve 4-nitroftalonitril (2) başlangıç bileşikleri kullanılarak 4-[(5,7-dikloro-2-metilkinolin-8-il)oksi]ftalonitril (3) bileşiği sentezlendi. 4-[(5,7-dikloro-2-metilkinolin-8-il)oksi]ftalonitril (3) bileşiği, n-pentanol, DBU ve kuru metal tuzları (CoCl₂ ve CuCl₂) tuzları kullanılarak kobalt(II) ftalosiyanin (4) ve bakır(II) ftalosiyanin (5) sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin yapılarının aydınlatılmasında, deneysel kısımda verilen IR, UV-Vis, 1H-NMR, 13C-NMR ve kütle verileri kullanıldı. Elde edilen Co(II) ve Cu(II) ftalosiyanin bileşiklerinin katalitik özellikleri benzil alkolün oksidasyon reaksiyonu üzerinde incelendi. Oksidasyona etki eden substrat miktarı, oksidant miktarı, oksidant türü ve sıcaklık etkileri incelendi ve optimum reaksiyon koşulları belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is the synthesis, characterization, and investigation of the catalytic activities of peripheral tetra-substituted Co(II) and Cu(II) phthalocyanine compounds in the oxidation reaction of benzyl alcohol. In this study, 4-[(5,7-dichloro-2-methylquinolin-8-yl)oxy]phthalonitrile (3) was synthesized using 5,7-dichloro-2-methylquinolin-8-ol (1) and 4-nitrophthalonitrile (2) as starting compounds. 4-[(5,7-dichloro-2-methylquinolin-8-yl)oxy]phthalonitrile (3) was then used to synthesize cobalt(II) phthalocyanine (4) and copper(II) phthalocyanine (5) using n-pentanol, DBU, and dry metal salts (CoCl₂ and CuCl₂). The structures of the synthesized compounds were elucidated using the IR, UV-Vis, 1H-NMR, 13C-NMR, and mass data provided in the experimental section. The catalytic properties of the obtained Co(II) and Cu(II) phthalocyanine compounds were investigated in the oxidation reaction of benzyl alcohol. The effects of substrate amount, oxidant amount, oxidant type, and temperature on the oxidation were investigated, and the optimum reaction conditions were determined.