Manas Destanında kutsallık ve kutsallar
Holiness and sacred Elements in the Epic of Manas
- Tez No: 941771
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Manas, kut, iye, kutsal, geleneksel Türk İnancı, İslam, Manas, kut, possessor, sacred, traditional Turkish belief, Islam
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Dini açıdan Manas, geleneksel Türk inanсı ile İslam'ın sentezlendiği bir destandır. Türkler geleneksel inançlarını İslam penceresinden tekrar yorumlamışlar ve onu kültür olarak devam ettirmişlerdir. Neticede zengin bir gelenek oluşmuştur. Söz konusu gelenek Manas destanına da yansımıştır. Geleneksel Türk inancına göre gökte mutlak İye olarak Tanrı, yeryüzünde ise belli bir mekanların koruyucusu anlamında iyeler vardır. Araştırmacılar bunu“devlet dini”ve“halk dini”şeklinde ikiye ayırmışlardır. Türklerin geleneksel kutsallık anlayışı iyelere göre şekillenmiştir. Çalışmamızda Manas destanında kutsallık kavramı kutsal varlıklar, kutsal kişiler, kutsal zamanlar, kutsal mekanlar, kutsal nesneler üzerinden araştırılmıştır.“Manas Destanında Kutsallık ve Kutsallar”isimli bu tez; giriş, üç bölüm, sonuç ve kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde kutsallık kavramı giriş mahiyetinde ele alınmaktadır. Destandaki kutsallığı anlamak açısından geleneksel Türk inancı ve İslam'a göre kutsallığı ifade eden kavramlar değerlendirilmektedir. İkinci bölümde Manas destanında söz edilen dinler ve dinsel topluluklara yer verilmektedir. Üçüncü bölümde ise Manas destanından çıkardığımız kutsallar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In terms of religion, Manas is an epic in which traditional Turkish belief and Islam are synthesized. Turks reinterpreted their traditional beliefs from the perspective of Islam and perpetuated it as a culture. The result was a rich tradition. The fore mentioned tradition was also reflected in the epic of Manas. According to Turkish traditional belief, there is God in the heavens as absolute possessor, and on earth there are possessors as protectors of certain places. Researchers have divided this into two as“state religion”and“folk religion”. The Turks' traditional concept of holiness was shaped according to the possessors. In our study, the concept of holiness in the epic of Manas has been investigated through holy beings, holy persons, holy times, holy places, and holy objects. This thesis entitled“Holiness and Sacreds in the Epic of Manas”consists of introduction, three chapters, result, and bibliography. In the first chapter, the concept of holiness is discussed as an introduction. The concepts that express holiness in the traditional Turkish belief and Islam are evaluated in order to understand the holiness in the epic. In the second chapter, the religions and religious communities mentioned in the epic of Manas are included. In the third chapter, the sacreds we have extracted from the epic of Manas are evaluated comparatively.