Kulp (Diyarbakır) kuzeyinde gözlenen ofiyolitik kayaçların jeolojisi, petrografisi ve jeokimyası
Geology, petrography and geochemistry of ophiolitic rocks observed to the north of Kulp (Diyarbakır)
  1. Tez No: 941805
  2. Yazar: TUNA ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ofiyolit, levha dayk, bazalt, tekil dayk, kümülatlar, Ophiolite, sheeted dike, basalt, isolated dike, cumlates
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kulp (Diyarbakır) kuzeyinde gözlenen ofiyolitik birimler hem Bitlis Metamorfikleri ile hem de Çüngüş Formasyonu ile tektonik dokanak ilişkisine sahiptir. Kulp Ofiyoliti esas olarak manto tektonitleri, ultramafik ve mafik kümülatlar, levha daykları, volkanikler ve arakatkılı pelajik sedimanlarda oluşmaktadır. Okyanusal kabuk kayaçlarında (volkanik, levha dayk ve tekil dayk) gerçekleştirilen jeokimyasal çalışmalar ile bu kayaçların bazik bileşimde oldukları belirlenmiştir. Kayaçların ana ve iz element içerikleri; volkanikler ve levha dayklarının daha ziyade normal okyanus ortası sırtı bazalt (N-MORB) mantosuna benzerlik sundukları, tekil daykların ise normal okyanus ortası sırtı bazalt (N-MORB) ile zenginleşmiş okyanus ortası sırtı bazalt (E-MORB) mantosu arasındaki bir manto kaynağından beslendikleri anlaşılmaktadır. Kulp Ofiyolite ait okyanusal kabuk kayaçlarının gelişiminde yitim bileşeninin gözlenmediği gerek Ta/Yb – Th/Yb ve Nb/Th – Y diyagramlarında açıkça görülmektedir. Bunun yanısıra, V-Ti ve Ta-Hf-Th gibi tektonik ortam diyagramları da bu kayaçların okyanus ortası sırtı ortamında oluştuğunu işaret etmektedir. Cr-Y diyagramı, çalışma alanındaki volkanikler, levha daykları ve tekil daykların normal okyanus ortası sırtı manto kaynağının yaklaşık %20-25 kısmi ergimesinin ürünü olduklarını göstermektedir. Yukarıda özetlenen jeokimyasal veriler, Kulp (Diyarbakır) kuzeyinde gözlenen ofiyolitik birimlere ait okyanusal kabuk kayaçların (volkanik, levha dayk ve tekil dayk) Güney Neotetis okyanusal baseninde Geç Triyas-Erken Kretase dönemindeki açılma rejimine bağlı olarak okyanus ortası sırtı (MOR) tektonik ortamında heterojen bir manto kaynağının farklı derecelerdeki kısmi ergimesi ile oluştuklarını işaret etmektedir. Kulp (Diyarbakır) kuzeyinde gözlenen ofiyolitik birimlere ait okyanusal kabuk kayaçların jeokimyasal özellikleri bakımından Masirah (Umman) Ofiyolitine büyük benzerlikler sunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The ophiolitic units observed to the north of Kulp (Diyarbakır) have a tectonic contact relationship with both Bitlis Metamorphics and Çüngüş Formation. Kulp Ophiolite mainly consists of mantle tectonites, ultramafic and mafic cumulates, sheeted dikes, volcanics and intercalated pelagic sediments. Geochemical studies carried out on oceanic crust rocks (volcanics, sheet dikes and isolated dikes) exhibit that these rocks are basic in composition. The major and trace element contents of the rocks suggest that the volcanics and sheeted dikes are more akin to normal mid-ocean ridge basalt (N-MORB) type mantle, while isolated dikes were derived from a mantle source between normal mid-ocean ridge basalt (N-MORB) and enriched mid-ocean ridge basalt (E-MORB) type mantle. It is clearly seen in both Ta/Yb – Th/Yb and Nb/Th – Y diagrams that no subduction component is observed in the development of oceanic crustal rocks of the Kulp Ophiolite. In addition, tectonic environment discrimination diagrams such as V-Ti and Ta-Hf-Th also indicate that these rocks were formed in the mid-ocean ridge environment. The Cr-Y diagram shows that the volcanics, sheeted dikes and isolated dikes in the study area are the product of approximately 20-25% partial melting of the normal mid-ocean ridge mantle source. The geochemical data summarized above indicate that the oceanic crust rocks (volcanics, sheeted dikes and isolated dikes) belonging to the ophiolitic units observed in the north of Kulp (Diyarbakır) were formed by the partial melting of a heterogeneous mantle source at different degrees in the mid-ocean ridge (MOR) tectonic environment due to the opening regime in the Late Triassic-Early Cretaceous period in the Southern Neotethyan oceanic basin. It is observed that the oceanic crustal rocks belonging to the ophiolitic units observed in the north of Kulp (Diyarbakır) have great similarities to the Masirah (Oman) Ophiolite in terms of geochemical properties.