Dövüş ve mücadele sporlarında elit olan kadın ve erkek sporcuların üst ekstremite yaralanmalarının karşılaştırılmalı incelenmesi
Comparing the upper extremity injuries of male and female elite athletes in combat and combat sports
- Tez No: 941806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAİD ERZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Branş Farklılıkları, Cinsiyet Farklılıkları, Dövüş Sporları, Üst Ekstremite Yaralanmaları, Yaralanma Önleme, Branch Differences, Combat Sports, Gender Differences, Injury Prevention, Upper Extremity Injuries
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez çalışması, dövüş ve mücadele sporlarıyla ilgilenen elit düzeydeki kadın ve erkek sporcuların üst ekstremite yaralanmalarını kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, cinsiyet farklılıklarının ve spor branşlarının yaralanma türleri ve sıklıkları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, betimsel tarama modeli kullanılarak sporcuların yaralanma profilleri incelenmiş ve bu profillerin cinsiyet ve spor dalına göre nasıl farklılaştığı detaylı olarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan 155 elit sporcu, ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ve sporcuların demografik özellikleri, spor geçmişi ve sakatlık durumları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın verileri, QuickDASH (Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand) anketi kullanılarak toplanmış ve bu veriler üzerinde istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, cinsiyetin üst ekstremite yaralanmaları üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur. Ancak, müsabık ve milli sporcu olma gibi faktörlerin yaralanma şiddeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Özellikle, müsabık sporcuların, sporcu olmayanlara göre daha fazla ve ciddi yaralanmalar yaşadıkları belirlenmiştir. Bu durum, yüksek performans gerektiren müsabakaların yaralanma riskini artırdığına işaret etmektedir. Branş farklılıkları incelendiğinde, her spor dalının kendine özgü yaralanma profillerine sahip olduğu görülmüştür. Örneğin, boks ve kick boks gibi sporlar, el ve bilek yaralanmaları açısından risk taşırken, judo ve güreş gibi sporlar omuz ve diz yaralanmaları açısından daha yüksek risk taşımaktadır. Bu bulgular, her bir spor dalı için spesifik yaralanma önleme stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak, bu araştırma, dövüş ve mücadele sporlarında yaralanma risklerini azaltmak ve sporcuların sağlığını korumak için bireyselleştirilmiş yaralanma önleme vi stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Sporcuların sağlıklı bir spor kariyeri sürdürebilmeleri için antrenman ve müsabaka süreçlerinin dikkatli bir şekilde planlanması gerektiği belirtilmektedir. Bu tez, dövüş ve mücadele sporlarında yaralanmaların önlenmesi ve sporcu sağlığının korunması konusunda önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive examination of upper extremity injuries among elite male and female athletes engaged in combat and martial arts. The primary objective of the research is to evaluate the impact of gender differences and sports disciplines on the types and frequencies of injuries. To achieve this aim, the injury profiles of athletes were analyzed using a descriptive survey model, and how these profiles vary by gender and sports discipline was thoroughly examined. The study involved 155 elite athletes selected through criterion sampling, and their demographic characteristics, sports backgrounds, and injury histories were meticulously analyzed. The research data were collected using the QuickDASH (Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand) questionnaire, and statistical analyses were conducted on the gathered data. The findings of the study reveal that gender does not have a significant impact on upper extremity injuries. However, factors such as being a competitive or nationallevel athlete were found to significantly influence the severity of injuries. Specifically, competitive athletes were observed to experience more frequent and severe injuries compared to non-competitive athletes, indicating that high-performance competitions increase the risk of injuries. When examining differences across sports disciplines, it was found that each sport possesses its unique injury profile. For instance, sports like boxing and kickboxing pose a higher risk for hand and wrist injuries, while sports such as judo and wrestling carry a higher risk for shoulder and knee injuries. These findings suggest the need for sport-specific injury prevention strategies. In conclusion, this research emphasizes the importance of developing individualized injury prevention strategies to reduce the risk of injuries in combat and martial arts and to protect athletes' health. Careful planning of training and competition processes is essential for athletes to maintain a healthy sports career. This thesis viii contributes significantly to the prevention of injuries and the protection of athlete health in combat and martial arts.