Sigara maruziyetinde bazı ağır metal düzeylerinin incelenmesi
Investigation of some heavy metal levels in cigarette exposure
- Tez No: 941836
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNAY CAN EKE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, cıva, cinsiyet, idrar, kadmiyum, kurşun, sanayi, sigara, tütün, Cadmium, cigarettes, gender, heavy metals, industrial, lead, mercury, urine, tobacco
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ankara Üniversitesi'nde öğrenim gören 17-28 yaş arası, ilk yıl 120 ikinci yıl 61 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, sigara kullanımının ve çevresel etkenlerin ağır metal birikimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bunun için değerlendirme“sigara kullanan ve kullanmayan bütün katılımcılar”,“sigara kullanmayanlar”ve“sigara kullananlar”olmak üzere üç grup üzerinden gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin idrar örneklerinde İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS) cihazı kullanılarak kadmiyum (Cd), kurşun (Pb) ve cıva (Hg) düzeyleri ölçülmüş ve bu düzeylerin sigara kullanımı, süresi, miktarı, cinsiyet ve yaşanılan bölge ile ilişkisi araştırılmıştır Bir yıl sonra aynı öğrencilerden alınan idrar örnekleriyle ağır metal düzeylerindeki değişim incelenmiştir. Bu bağlamda, sigara kullanım alışkanlıkları, cinsiyet ve sanayi bölgesinde yaşamanın idrardaki ağır metal birikimi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, sigara kullanımının yanı sıra, cinsiyet ve sanayi bölgesinde yaşamanın ağır metal birikimi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Sigara kullanan bireylerde kadmiyum birikimi, kullanmayanlara göre daha yüksek tespit edilmiş, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sigara kullanım süresi ile kadmiyum düzeyleri arasında ise anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. 5 yıldan uzun süredir sigara kullananların idrar kadmiyum düzeylerinin, sigara kullanmayan, 1 yıldan az süredir kullanan ve 1-3 yıldır sigara kullanan kişilere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, katılımcıların bir yıllık takibinde bütün gruplarda kadmiyum düzeylerinde artış kaydedilmiş, ancak bu artış sigara kullanan ve kullanmayan bütün bireylerin bulunduğu grupla, sadece sigara kullanmayanların bulunduğu grupta istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yaşanılan bölge açısından yapılan değerlendirmede ise sanayi bölgesinde yaşayan bireylerin idrar kadmiyum düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlenmekle birlikte bu fark sadece sigara kullanan ve kullanmayan tüm bireylerin bulunduğu grupta anlamlı bulunmuştur. Kurşun birikimi açısından ise sigara kullananlarda idrar kurşun düzeyleri, kullanmayanlara göre daha yüksek bulunmakla birlikte bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ayrıca, katılımcıların bir yıllık takibinde bütün gruplarda kurşun düzeylerinde artış gözlemlenmiş, ancak bu artış sigara kullanan ve kullanmayan bütün bireylerin bulunduğu grupla, sadece sigara kullananların bulunduğu grupta istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sanayi bölgesinde yaşayan katılımcıların idrar kurşun düzeyleri, sanayi bölgesi dışında yaşayanlara göre beklenmedik bir şekilde daha düşük tespit edilmiş, ancak bu fark anlamlı bulunmamıştır. Cıva birikimi ise sigara kullanımı ile sınırlı bir ilişki göstermiş olup, sigara kullanan bireylerde ortalama idrar cıva düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte daha düşük bulunmuştur. Sanayi bölgesinde yaşayan bireylerde idrar cıva düzeyleri daha yüksek tespit edilmiş, ancak bu fark, sadece sigara kullanmayan bireyler arasında yapılan karşılaştırmada anlamlı bir sonuç vermiştir. Ayrıca, katılımcıların bir yıllık takibinde, bütün gruplarda idrar cıva düzeylerinde başlangıca göre artış gözlemlenmiş; fakat bu artış, sigara kullanan ve kullanmayan bütün bireylerin bulunduğu grupta istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Cinsiyetin etkisi incelendiğinde, kadınların kadmiyum ve cıva birikimi açısından erkeklere göre daha yüksek düzeylere sahip olduğu gözlemlenmiş, fakat bu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kurşun düzeylerinde ise, sadece sigara kullanan bireylerin olduğu grup ile sigara kullanan ve kullanmayan bireylerin tamamının bulunduğu grupta, kadınların daha yüksek düzeylerde kurşun birikimine sahip olduğu tespit edilmiş, istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmamıştır. Bununla birlikte, sigara kullanmayan bireylerin olduğu grupta erkeklerin kurşun düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiş, ancak bu fark anlamlı bulunmamıştır. Bu bulgular, kadınların ağır metal maruziyetine karşı daha hassas olabileceğini düşündürmüştür. Sonuçlar, sigara kullanımı ve çevresel faktörlerin ağır metal birikimi üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik önemli veriler sunmaktadır. Çalışmada elde edilen veriler, ağır metallerin vücutta birikiminin zamanla arttığını ve bu durumun sağlık üzerinde uzun vadeli etkiler yaratabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, özellikle sigara kullanan ve sanayi bölgesinde yaşayan bireyler için düzenli sağlık taramaları yapılmasının önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca vücutta ağır metal birikiminin daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi için, daha geniş bir katılımcı grubuyla birlikte kan, saç, tırnak gibi diğer biyolojik numunelerin de analiz edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bunlara ek olarak, cinsiyetin ve çevresel faktörlerin ağır metal birikimi üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı ve uzun dönemli incelemek, bu alanda daha sağlam veriler elde edilmesine olanak sağlayarak halk sağlığını korumaya yönelik yeni stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was conducted with the participation of 120 first-year and 61 second-year students studying at Ankara University, between the ages of 17-28, the effects of cigarette smoking and environmental factors on heavy metal accumulation were examined. For this purpose, the evaluation was carried out on three groups as“all participants who smoke and do not smoke,”“non-smokers”and“smokers.”Cadmium (Cd), lead (Pb) and mercury (Hg) levels were measured in the students' urine samples using Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) and the relationship between these levels and cigarette use, duration, amount, gender and region of residence was investigated. Changes in heavy metal levels were examined in urine samples taken from the same students one year later. In this context, the effects of smoking habits, gender and living in an industrial area on heavy metal accumulation in urine were evaluated. The obtained results show that in addition to smoking, gender and living in an industrial area may be related to heavy metal accumulation. Cadmium accumulation was detected higher in individuals who smoked than in those who did not, but this difference was not found to be statistically significant. A significant relationship was observed between duration of smoking and cadmium levels. It was determined that the urine cadmium levels of those who had been smoking for more than 5 years were significantly higher than those who had not smoked, had been smoking for less than 1 year, and had been smoking for 1-3 years. In addition, an increase in cadmium levels was recorded in all groups in the one-year follow-up of the participants, but this increase was found to be statistically significant in the group that included both smokers and non-smokers and in the group of non-smokers. In the evaluation made in terms of the region of residence, it was observed that the urine cadmium levels of individuals living in the industrial zone were higher, but this difference was found to be significant only in the group that included both smokers and non-smokers. In terms of lead accumulation, urine lead levels were found to be higher in smokers than in non-smokers, but this relationship was not statistically significant. In addition, an increase in lead levels was observed in all groups in the one-year follow-up of the participants, but this increase was found to be statistically significant in the group that included both smokers and non-smokers and in the group of smokers. The urine lead levels of participants living in the industrial zone were unexpectedly lower than those living outside the industrial zone, but this difference was not found to be significant. Mercury accumulation showed a limited relationship with smoking, and the average urine mercury levels were found to be lower in individuals who smoked, although not statistically significant. Urine mercury levels were found to be higher in individuals living in industrial areas, but this difference was only significant in the comparison made between non-smokers. In addition, in the one-year follow-up of the participants, an increase was observed in urine mercury levels compared to the beginning in all groups; however, this increase was found to be statistically significant in the group that included both smokers and non-smokers. When the effect of gender was examined, it was observed that women had higher levels of cadmium and mercury levels than men, but these differences were not found to be statistically significant. In terms of lead levels, it was found that women had higher levels of lead accumulation in the group that only included smokers and in the group that included both smokers and non-smokers, but this did not reach a statistically significant level. However, it was observed that men had higher lead levels than women in the group of individuals who did not smoke, but this difference was not found to be significant. These findings suggest that women may be more sensitive to heavy metal exposure. The results provide important data to understand the effects of smoking and environmental factors on heavy metal accumulation. The data obtained in the study show that the accumulation of heavy metals in the body increases over time and this accumulation can have long-term effects on health. These findings reveal the importance of regular health screenings, especially for individuals who smoke and live in industrial areas. In addition, it is thought that other biological samples such as blood, hair, and nails should be analyzed with a larger group of participants for a more comprehensive evaluation of heavy metal accumulation in the body. Moreover, it is suggested that examining the effects of gender and environmental factors on heavy metal accumulation in more detail and over a long period of time will allow for more robust data to be obtained in this area and contribute to the development of new strategies to protect public health.