İlaç içeren çapraz bağlı hyaluronik asit sistemler
Drug-containing cross-linked hyaluronic acid systems
- Tez No: 941840
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMRAN AYDEMİR SEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Bioengineering, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hyaluronik asit, İlaç iletim sistemi, Çapraz bağlı hyaluronik asit, Enzim inhibitörü, Biyomalzemeler, Tıbbı Cihaz, Hyaluronic acid, Drug delivery system, Cross-linked hyaluronic acid, D Enzyme inhibitor, Biomaterials, Medical Device
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Geleneksel ilaç iletim sistemleri etkili tedavi açısından bazı dezavantajlara sahiptir. Yeni nesil ilaç iletim sistemleri bu dezavantajları ortadan kaldırarak ilaçların biyoyararlanımını ve hasta uyumunu arttırarak kişiye özgü tedavilerin kapısını açmaktadır. Hyaluronik asit tabanlı hidrojel ilaç iletim sistemleri sahip oldukları özellikleri sebebiyle ilaç iletim sistemlerinde tercih edilen bir platform olarak öne çıkmaktadır. Hyaluronik asit su çekme kapasitesi, biyouyumluluğu yüksek hidrofilik yapısı sayesinde birçok biyomedikal uygulamalarda kullanılmaktadır. Yapısı üzerinde bulunan fonksiyonel gruplar sayesinde kolayca modifiye edilerek vücut içerisinde enzimi olan hyaluronidaza karşı stabilitesi arttırabilmektedir. Çapraz bağlı hyaluronik asit hidrojel dolgular sahip oldukları yüksek mekanik özellikleri sayesinde birçok biyomedikal alanda kullanılabilmektedir. Bu tez çalışmasında Çapraz bağlı hyaluronik asitin daha yüksek stabiliteye sahip olması amaçlanarak enzim inhibitörü olan çeşitli ilaç grupları ile hazırlanan hidrojellerin in-vitro ve in-vivo degradasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk olarak çapraz bağlı hidrojel dolgular sentezlenip seçilen hyaluronidaz inhibitörler ile karıştırılmıştır. Hidrojel dolguların uygulanabilirliği açısından kritik öneme sahip reolojik özellikler ilk olarak incelenerek FTIR, NMR ve SEM analizleri gerçekleştirilmiştir. Hidrojel dolguların in-vitro degradasyon çalışmaları gerçekleştirilerek enzime karşı dirençleri incelenmiştir. Hücre çalışmaları gerçekleştirilerek canlılık sonuçları gözlemlenmiştir. Daha sonra uygun bulunan ilaç gruplarını içeren hidrojel dolguların ilaç salım kinetikleri çalışılmıştır. Kimyasal karakterizasyon, hücre çalışmalar ve in-vitro salım çalışması sonrası AHM0,6 hidrojel dolgu in-vivo deney için uygun bulunmuştur. Sonuç olarak ilaç içeren hidrojel dolguların hiçbiri toksik etki göstermemiştir. In-vitro ve in-vivo yapılan çalışmalar sonucu hidrojel yapının mekaniksel özelliğini koruyarak degradasyona en dirençli AHM0,6 hidrojel grubu olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma ilaç içeren hyaluronik asit hidrojel dolgular vücut içerisinde enzimine karşı degradasyonu önlenerek daha uzun süreli etki göstermesi sağlanmıştır. Kişiye özgü tedavilerde kullanılan hyaluronik asit tabanlı ilaç iletim sistemlerinin uygulanabilirliğine yeni kapılar açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Traditional drug delivery systems have some disadvantages in terms of effective treatment. New generation drug delivery systems eliminate these disadvantages and open the door to personalised treatments by increasing the bioavailability of drugs and patient compliance. Hyaluronic acid-based hydrogel drug delivery systems stand out as a preferred platform in drug delivery systems due to their properties. Hyaluronic acid is used in many biomedical applications thanks to its water absorption capacity and hydrophilic structure with high biocompatibility. Thanks to the functional groups on its structure, it can be easily modified and its stability against the enzyme hyaluronidase in the body can be increased. Cross-linked hyaluronic acid hydrogel fillers can be used in many biomedical fields thanks to their high mechanical properties. In this thesis, in-vitro and in-vivo degradation studies were carried out with various drug groups which are enzyme inhibitors in order to increase the stability of cross-linked hyaluronic acid. Firstly, crosslinked hydrogel fillers were synthesised and mixed with selected hyaluronidase inhibitors. The rheological properties, which are critical for the applicability of hydrogel fillers, were first investigated and FTIR, NMR and SEM analyses were performed. In-vitro degradation studies of hydrogel fillers were carried out and their resistance to enzyme was investigated. Cell studies were carried out and viability results were observed. Then, the drug release kinetics of the hydrogel fillers containing the appropriate drug groups were studied. After chemical characterisation, cell studies and in-vitro release study, AHM0,6 hydrogel filler was found suitable for in-vivo experiment. As a result, none of the drug-containing hydrogel fillers showed toxic effects. As a result of in-vitro and in-vivo studies, it was observed that AHM0,6 hydrogel group was the most resistant to degradation by maintaining the mechanical properties of the hydrogel structure. In this study, drug-containing hyaluronic acid hydrogel fillers were prevented from degradation against the enzyme in the body and a longer lasting effect was achieved. It opens new doors to the applicability of hyaluronic acid-based drug delivery systems used in personalized treatments.