Öğretmenlere uygulanan ergen intiharları farkındalık eğitiminin intihara ilişkin bilgi düzeyi ve intihara yönelik damgalama üzerine etkisi
The effect of adolescent suicide awareness training on the level of knowledge about suicide and stigma towards suicide
  1. Tez No: 941865
  2. Yazar: EBRU ÖZLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KOÇAK UYAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen intiharı, intihar bilgi düzeyi, intihar damgalama, okul sağlığı, psikiyatri hemşireliği, Adolescent suicide, suicide knowledge level, suicide stigma, school health, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, öğretmenlere uygulanan ergen intiharları farkındalık eğitiminin, intihara ilişkin bilgi düzeyi ve intihara yönelik damgalama üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülen ön test- son test deseninde paralel gruplu randomize kontrollü bir çalışmadır. Çalışma, Ankara ili Gölbaşı ilçesinde yer alan Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde görev yapmakta olan 58 öğretmen (29 müdahale- 29 kontrol) ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenler, araştırmacı tarafından basit randomizasyon yöntemi kullanılarak müdahale ve kontrol grubu olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Müdahale grubunda yer alan öğretmenlere, araştırmacı tarafından geliştirilen ''Ergen İntiharları Farkındalık Eğitimi'' uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğretmenlere ise herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Müdahale ve kontrol grubunun ön test verileri eğitim başlamadan önce (Nisan 2024), son test verileri ise eğitim programı tamamlandıktan sonra (Haziran 2024) araştırmacılar tarafından yüz yüze anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, İntihara İlişkin Bilgi Düzeyi Ölçeği ve İntihara Yönelik Damgalama Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler Mann Whitney U testi, T testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, Ki-kare analizi (Çok gözlü ki-kare, Yates düzeltmeli ki-kare ve Fisher Kesin testi) ile değerlendirilmiştir. Çalışmada Farkındalık Eğitimi'ne katılan öğretmenlerin intihara yönelik bilgi düzeyi ölçeği toplam puan ortalamalarının son testte (15,62±3,24) ön teste (13,96±4,37) göre arttığı ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu; damgalama alt boyut puan ortalamalarının son testte (68,10±14) ön teste 71,34±16,48) göre azaldığı ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu; intihar izolasyon/depresyon alt boyut puan ortalamalarının son testte (58,55±8,64) ön teste (58,27±8,46) göre arttığı ancak farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı; intiharı normalleştirme/yüceleştirme alt boyutu puan ortalamalarının son testte (27,48±8,49) ön teste (28,41±8,46) göre azaldığı ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler için Ergen İntiharları Farkındalık Eğitiminin intiharı önlemeye yönelik farkındalığı geliştirmede ve intihara yönelik damgalamayı azaltmada etkili bir eğitim olduğu görülmüş olup, eğitimin öğretmenler için yaygınlaştırılması, ulusal ve uluslararası intihar önleme stratejileri ile bütünleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a parallel group randomized controlled study with a pretest-posttest design, conducted to determine the effects of adolescent suicide awareness training applied to teachers on the level of knowledge about suicide and stigmatization towards suicide. The study was conducted with 58 teachers (29 intervention-29 control) working at Gölbaşı Vocational and Technical Anatolian High School located in Gölbaşı district of Ankara province. The teachers participating in the study were divided into two groups as intervention and control groups by the researcher using a simple randomization method. ''Adolescent Suicide Awareness Training'' developed by the researcher was applied to the teachers in the intervention group. No intervention was applied to the teachers in the control group. The pre-test data of the intervention and control groups were collected by the researchers before the training started (April 2024), and the post-test data were collected by the researchers via a face-to-face survey form after the training program was completed (June 2024). Data were collected using the Personal Information Form, Suicide Knowledge Level Scale and Suicide Stigma Scale. Data were evaluated using Mann Whitney U test, T test, Wilcoxon signed ranks test, Chi-square analysis (multiple chi-square, Yates corrected chi-square and Fisher Exact test). In the study, it was found that the total mean score of the suicide knowledge level scale of the teachers who participated in the Awareness Training increased in the post-test (15.62±3.24) compared to the pre-test (13.96±4.37) and the difference was statistically significant; the mean score of the stigma sub-dimension decreased in the post-test (68.10±14) compared to the pre-test (71.34±16.48) and the difference was statistically significant; It was concluded that the mean scores of the suicide isolation/depression sub-dimension increased in the post-test (58.55±8.64) compared to the pre-test (58.27±8.46), but the difference was not statistically significant; the mean scores of the suicide normalization/glorification sub-dimension decreased in the post-test (27.48±8.49) compared to the pre-test (28.41±8.46), and the difference was statistically significant.Adolescent Suicide Awareness Training for Teachers has been found to be effective in raising awareness of suicide prevention and reducing stigma towards suicide, and it is recommended that the training be disseminated to teachers and integrated with national and international suicide prevention strategies.