Yoğun bakım hastalarından alınan kan kültürü örneklerindeki mikroorganizmaların ve antibiyotik dirençlerinin moleküler olarak tanımlanması
The molecular identification of microorganisms and antimicrobial resistences of blood culture samples from intensive care patients
  1. Tez No: 941884
  2. Yazar: SEDA BÖLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARAMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Multiplex PCR, Sepsis, YBÜ, Antibiotic Resistance, Multiplex PCR, ICU, Sepsis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) hastane enfeksiyonlarının ve dirençli mikroorganizmaların en yaygın görüldüğü hastane birimleridir. Bu çalışmanın amacı enfeksiyon kontrol önlemleriyle birlikte YBÜ'de belirli aralıklarla etkenlerin dağılımının ve antibiyotik duyarlılık profillerinin belirlenmesi ve takip edilmesinin, mikroorganizmalarda direnç gelişiminin ve yayılımının önlenmesine katkı sağlamaktır. Çalışma kapsamında Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesine yoğun bakım ünitelerinde Şubat 2024 ve Eylül 2024 tarihleri arasında yatmakta olan hastalardan alınan 100 hastaya ait kan örnekleri incelenmiştir. PCR çalışmaları için Bio Speedy Sepsis qPCR MX-30L Panel kiti kullanılmıştır. Hastaların yaş ortalamasının 68.54±17.66 (min 0-max 91), %40 (n=40)'ının kadın ve %60 (n=60)'ının erkek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Alınan örneklerden toplam 62 tanesi (%58.5) gram pozitif bakteri, 40 tane (%37.7) gram negatif bakteri ve 4 tane (%3.8) mantar saptanmıştır. Gram pozitif bakterilerin (n=62), büyük çoğunluğunun (%83.9, n=52) Staphylococcus spp. olduğu tespit edilirken; Gram negatif bakterilerin (n=40) ise büyük çoğunluğunun (%62.5, n=25) Escherichia coli, olduğu tespit edilmiştir. Saptanan mantarlara bakıldığında ise %25 (n=1)'inin Candida krusei, %25 (n=1)'inin Candida glabrata, %25 (n=1)'inin Candida albicans ve %25 (n=1)'inin Candida tropicalis olduğu tespit edilmiştir. Hastalardan alınan örneklerden tespit edilen antibiyotik direnç profiline bakıldığında, %93.5 (n=58)'inin Metisilin mecA, mecC ve %6.5 (n=4)'inin Carbapenem OXA, KPC, NDM, VIM, IMP direnç genlerine sahip olduğu tespit edilmiştir Enfeksiyon kontrol önlemleriyle birlikte YBÜ'nde belirli aralıklarla etkenlerin dağılımının ve antibiyotik duyarlılık profillerinin belirlenmesi ve takip edilmesinin, mikroorganizmalarda direnç gelişiminin ve yayılımının önlenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Intensive care units (ICU) are the hospital units where nosocomial infections and resistant microorganisms are most common. The aim of this study was to contribute to the prevention of the development and spread of resistance in microorganisms by determining and monitoring the distribution of agents and antibiotic susceptibility profiles at certain intervals in ICUs together with infection control measures. Within the scope of the study, blood samples of 100 patients who were hospitalized in the intensive care units of Kafkas University Health Research and Application Hospital between February 2024 and September 2024 were analyzed. Bio Speedy Sepsis qPCR MX-30L Panel kit was used for PCR studies. The mean age of the patients was 68.54±17.66 (min 0-max 91), 40% (n=40) were female and 60% (n=60) were male. A total of 62 (58.5%) gram positive bacteria, 40 (37.7%) gram negative bacteria and 4 (3.8%) fungi were detected. The majority (83.9%, n=52) of Gram positive bacteria (n=62) were Staphylococcus spp. while the majority (62.5%, n=25) of Gram negative bacteria (n=40) were Escherichia coli. Regarding the fungi detected, 25% (n=1) were Candida krusei, 25% (n=1) were Candida glabrata, 25% (n=1) were Candida albicans and 25% (n=1) were Candida tropicalis. Considering the antibiotic resistance profile determined from the samples taken from the patients, 93.5% (n=58) were found to have Methicillin mecA, mecC and 6.5% (n=4) were found to have Carbapenem OXA, KPC, NDM, VIM, IMP resistance genes. It is thought that determining and monitoring the distribution of agents and antibiotic susceptibility profiles at certain intervals in the ICU together with infection control measures will contribute to the prevention of resistance development and spread in microorganisms.