Hastanemizde kandidemisi olan hastalardan izole edilen Candida auris kökenlerine ait antifungal duyarlılık profilinin belirlenmesi
Determination of antifungal susceptibility profile of Candida auris isolates obtained from patients with candidemia at Marmara University Hospital
  1. Tez No: 941911
  2. Yazar: SENA DEMİRCAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN SAYIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida auris, Kandidemi, Antifungal Duyarlılık Profili, Sıvı Mikrodilüsyon, Candida auris, Candidemia, Antifungal Susceptibility, Broth Microdilution
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
AMAÇ: Candida auris hastane kaynaklı ve yüksek mortalite ile seyreden enfeksiyonlara yol açan yeni tanımlanmış bir maya türüdür. Çoklu ilaç direnci göstermesi nedeniyle CDC tarafından acil tehdit oluşturan mikroorganizma, DSÖ tarafından kritik öneme sahip patojen olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada kan kültüründen soyutlanmış C.auris izolatlarının antifungal duyarlılığının, referans sıvı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: 1 Ocak 2021 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen kan kültürlerinden soyutlanmış 65 C. auris izolatı çalışmaya alınmıştır. İzolatların 4 farklı antifungal ajana (anidulafungin, amfoterisin B, vorikonazol, flukonazol) olan duyarlılıkları CLSI M27-A3 kılavuzunun önerileri doğrultusunda sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle çalışılmıştır. Kategorik yorum için CDC'nin yayımladığı geçici sınır değerler kullanmıştır. BULGULAR VE SONUÇLAR: Tüm izolatlar anidulafungine duyarlı bulunmuştur. İzolatların amfoterisin B'ye direnç oranı %72.31 olarak bulunurken flukonazole direnç oranı %100 olarak saptanmıştır. Klinik sınır değerin yer almadığı vorikonazol için MİK50 ve MİK90 değerleri sırasıyla 0.5 mg/L ve 1 mg/L bulunmuştur. Anidulafungin için MİK50 0.015 mg/L, MİK90 değeri 0.03 mg/L olarak tespit edilmiştir. Amfoterisin B için MİK50 ve MİK90 değeri 2 mg/L olarak bulunurken; flukonazol için bu değerler >64 mg/L olarak belirlenmiştir. Test edilen üç antifungal grubuna karşı pan-dirençli izolat saptanmamıştır. Çoklu ilaca direnç gösteren 47 izolat tespit edilmiştir. Ampirik tedavi açısından değerlendirildiğinde anidulafungin güvenilir bir ajan olarak öne çıkarken, amfoterisin B'nin etkinliği sınırlı gözükmektedir. Flukonazol ise ampirik tedavide tercih edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Candida auris is a newly identified yeast species that causes nosocomial infections with high mortality. Due to its multidrug resistance, it is classified as an urgent threat by CDC and as a critically important pathogen by WHO. The aim of this study was to determine the antifungal susceptibility of C.auris isolates isolated from blood cultures by using reference broth microdilution method. Material and Methods: A total of 65 C. auris isolates obtained from blood cultures submitted to the microbiology laboratory between January 1, 2021 and December 31, 2023 were included in the study. The susceptibilities of the isolates to four different antifungal agents (anidulafungin, amphotericin B, voriconazole, fluconazole) were tested using the broth microdilution method following the guidelines of CLSI (M27-A3). For categorical interpretation, the tentative breakpoints published by the CDC were used. Results and Conclusion: All isolates were found to be susceptible to anidulafungin. The resistance rate to amphotericin B was found to be 72.31%, while 100% of the isolates were resistant to fluconazole. MIC50 and MIC90 values for voriconazole, for which there is no established breakpoint, were determined as 0.5 mg/L and 1 mg/L, respectively. For anidulafungin, the MIC50 and MIC90 values were 0.015 mg/L and 0.03 mg/L, respectively. Amphotericin B MIC50 ve MIC90 values were both 2 mg/L, while for fluconazole, these values were >64 mg/L. Pan-resistance to all antifungal classes tested was not observed in any of the isolates. Multidrug resistance was detected in a total of 47 isolates. In terms of empirical treatment, anidulafungin appears to be a safe agent, while the efficacy of amphotericin B seems to be limited. Fluconazole should not be preferred for empirical treatment.