Polikistik over sendromlu kadınların klotho seviyelerinin diyet inflamatuvar indeksiyle ilişkisi
Association of klotho levels with dietary inflammatory index in women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 941919
  2. Yazar: SILA AÇİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BETÜL ÖZGERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet inflamatuar indeks, klotho, polikistik over sendromu, Dietary inflammatory index, klotho, polycystic ovary syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, polikistik over sendromlu (PKOS) kadınların klotho seviyelerini ve diyet inflamatuar indeksi değerlerini incelemek, polikistik over tanılı kadınlarda diyet inflamatuar indeksinin ile klotho seviyeleri ile arasında bir ilişkiyi araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, 20-30 yaş aralığındaki PKOS tanısı almış olan 45 ve ve PKOS tanısı almamış 43 kadın birey üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bireylerin antropometrik ölçümleri alınmış, biyokimyasal parametreleri laboratuvar ortamında incelenmiştir. Klotho seviyeleri ise ELISA yöntemi ile analiz edilmiştir. Katılımcılardan alınan üç günlük besin tüketim kayıtları üzerinden diyet inflamatuar indeks hesaplanmıştır. Bulgular: PKOS tanısı almış bireylerde, bel / kalça oranı kontrol grubundaki kadınlara göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p0,05). Sonuç: PKOS'lu kadınların klotho seviyelerinin kontrol grubundaki kadınların klotho seviyelerinden daha düşük olduğu görülmüştür. PKOS'lu kadınların diyet inflamatuar indeksi ile kontrol grubundaki bireylerin diyet inflamatuar indeksleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. PKOS tanısı olan bireylerde ise diyet inflamatuar indeks ile klotho seviyeleri arasında bir ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine clotho levels and dietary inflammatory index values in women with polycystic ovary syndrome (PCOS) and to investigate the relationship between dietary inflammatory index and clotho levels in women with polycystic ovary syndrome. Material and Method: This study was carried out on 45 women between the ages of 20-30 years who were diagnosed with PCOS and 43 women who were not diagnosed with PCOS. Anthropometric measurements were taken and biochemical parameters were analyzed. Klotho levels were analyzed by ELISA method. Dietary inflammatory index was calculated based on three-day food consumption records obtained from the participants. Results: Waist/hip ratio was significantly lower in individuals diagnosed with PCOS compared to women in the control group (p0.05). Conclusion: It was observed that the klotho levels of women with PCOS were lower than the klotho levels of women in the control group. There was no significant difference between the dietary inflammatory index of women with PCOS and the dietary inflammatory index of individuals in the control group. There was no relationship between dietary inflammatory index and klotho levels in individuals diagnosed with PCOS.