Otojen greft, konsantre büyüme faktörü ve dentin greftinin kemik iyileşmesine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of autogenous graft, concentrated growth factor and dentin graft on bone healing
  1. Tez No: 941944
  2. Yazar: ALİ BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ÇINA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kritik boyutlu defekt, KBF, Demineralize olmayan dentin grefti, Otojen kemik grefti, Kemik iyileşmesi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Canlının yaşamı boyunca kendiliğinden iyileşemeyen ve fibröz bağ dokusuyla kapanan defektler 'kritik boyutlu kemik defekti' olarak tanımlanmaktadır. Bu tür defektlerin doğal iyileşme potansiyelleri sınırlı olduğu için, tedavileri amacıyla çeşitli biyometaryeller, büyüme faktörleri ve kök hücre temelli yaklaşımlar kullanılmaktadır. Otojen kemik grefti, kemik defektlerin tedavisinde altın standart kabul edilirken, dentin grefti benzer organik-inorganik yapı, içerdiği büyüme faktörleri sayesinde umut vaat eden bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca büyüme faktörlerinden zengin bir trombosit ürünü olan konsantre büyüme faktörü (KBF)'nün greftlerle birlikte uygulandığında kemik rejenerasyonunu hızlandırdığı bilinmektedir. Bu deneysel hayvan çalışmasının amacı; kritik boyutlu kemik defektlerinde otojen kemik grefti ile demineralize olmamış dentin greftinin kemik iyileşmesine etkilerini karşılaştırmak ve her iki greft materyaline KBF ilavesinin kemiğin rejenerasyon sürecine olan potansiyel sinerjik etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda 40 adet Wistar cinsi rat kullanıldı. Her ratın sol femurunda 3mm genişliğinde kritik boyutlu defekt oluşturuldu. Hayvanlar; Grup 1 (otojen), Grup 2 (otojen + KBF), Grup 3 (demineralize olmayan dentin), Grup 4 (demineralize olmayan dentin + KBF) olmak üzere randomize şekilde 4 eşit gruba ayrıldılar. Hayvanlar operasyon sonrası 28. günde sakrifiye edildi. Alınan örnekler histolojik ve immunohistokimyasal olarak değerlendirildi. Histomorfometrik olarak total iyileşme alanı, yeni kemik alanı, defekt kapanma oranı, rezidüel greft materyali, osteoblast sayısı ve osteoklast sayısı değerlendirildi. İmmunohistokimyasal yöntemlerle VEGF ve SPARK ekspresyon düzeyleri değerlendirildi. İnceleme sonucunda elde edilen verilen istatiksel olarak değerlendirildi. 28 günlük iyileşme periyodundan sonra elde ettiğimiz bulgulara göre, demineralize dentin grefti, değerlendirilen tüm parametrelerde otojen kemik greftine kıyasla istatiksel olarak anlamlı derecede daha başarılı sonuçlar göstermiştir. Ayrıca KBF ilavesi hem otojen greft hem de demineralize olmayan dentin grefti tüm parametrelerde istatiksel olarak anlamlı iyileşme sağlayarak kemiğin rejenerasyon sürecini belirgin şekilde desteklemiştir. Tüm parametrelerde en başaralı sonuçları demineralize olmayan dentin grefti + KBF grubu vermiştir. Bu çalışmada demineralize olmayan dentin greftinin otojen kemik greftine kıyasla daha başarılı kemik rejenerasyonu sağladığı gösterilmiştir. Ayrıca, KBF ilave hem otojen greft hem de demineralize olmayan dentin greftinin kemik rejenerasyonundaki etkinliğini anlamlı düzeyde arttırmıştır. Bu bulgular demineralize olmayan dentin greftinin alternatif bir greft materyali olabileceğini ve KBF birlikte kullanıldığı greft materyallerinin kemik iyileşmesindeki etkinliğini arttırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Critical-sized bone defects are defined as defects that cannot spontaneously heal during an organism's lifetime and are instead filled with fibrous connective tissue. Due to their limited natural healing potential, various biomaterials, growth factors, and stem cell-based approaches are employed for treatment. While autogenous bone grafts are considered the gold standard for bone defect repair, dentin grafts have emerged as a promising alternative due to their similar organic-inorganic composition and the presence of growth factors. Additionally, concentrated growth factor (CGF), a platelet-derived product rich in growth factors, is known to accelerate bone regeneration when combined with grafts. This experimental animal study aims to compare the effects of autogenous bone grafts and non-demineralized dentin grafts on bone healing in critical-sized defects and to evaluate the potential synergistic impact of CGF supplementation on the regenerative process for both graft materials. Forty Wistar rats were used in the study. A 3 mm critical-sized defect was surgically created in the left femur of each rat. The animals were randomized into four equal groups: Group 1 (autogenous graft), Group 2 (autogenous graft + CGF), Group 3 (non-demineralized dentin graft), and Group 4 (non-demineralized dentin graft + CGF). The rats were sacrificed on postoperative day 28, and the samples were subjected to histological and immunohistochemical analyses. Histomorphometric evaluations included total healing area, new bone area, defect closure rate, residual graft material, osteoblast count, and osteoclast count. Immunohistochemical assessments measured VEGF and SPARK expression levels. The data were statistically analyzed. After a 28-day healing period, non-demineralized dentin grafts demonstrated statistically significant better outcomes in all evaluated parameters compared to autogenous bone grafts. Furthermore, CGF supplementation significantly enhanced bone regeneration for both autogenous and non-demineralized dentin grafts across all metrics. The most successful results were observed in Group 4 (non-demineralized dentin graft + CGF), which outperformed all other groups. This study demonstrates that non-demineralized dentin grafts promote more effective bone regeneration than autogenous bone grafts. Additionally, CGF supplementation significantly amplifies the regenerative efficacy of both graft types. These findings suggest that non-demineralized dentin grafts may serve as a viable alternative to autogenous grafts and that combining CGF with graft materials enhances their therapeutic potential in bone healing. Keyword: Critical size defect, CGF, Non-demineralised dentin graft, Autogenous bone grafting, Bone healing