İki farklı multilayer zirkonyum oksit restorasyon materyalinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin karşılaştırılması
A comparative study on the physical and mechanical properties of two different multilayer zirconia based dental restorative materials
- Tez No: 941943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI CENKER KÜÇÜKEŞMEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Zirkonyum Dioksit, Bükülme Dayanımı, Renk Stabilitesi, Yüzey Pürüzlülüğü, Mikrosertlik, Translusensi(Yarı Saydamlık), CAD/CAM, Zirconium Dioxide, Flexural Strength, Color Stability, Surface Roughness, Microhardness, Translucency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İki Farklı Multilayer Zirkonyum Oksit Restorasyon Materyalinin Fiziksel ve Mekanik Özelliklerinin Karşılaştırılması Gelişen CAD/CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım/Üretim) teknolojilerinin diş hekimliğinde kullanımı arttıkça tek seans tedaviler uygulanmaya başlanmıştır. Bu uygulamaların hedeflerinden biri de birden fazla seansta elde edilen tedavi başarısı ve hasta memnuniyetini tek seansta sağlayabilmektir. Bu deneysel tez çalışmasının amacı, farklı sinterleme protokollerine tabi tutulmuş çok katmanlı monolitik zirkonya materyallerinde sinterleme sürecinin translusensi, renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü, mikrosertlik ve bükülme dayanımı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Ayrıca, translusensi, renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik açısından yüzey bitirme işlemlerinin (glaze ve polisaj) etkinliği de araştırılmıştır. Katana YML (Kuraray Noritake Dental Inc, Japan) ve Ivoclar ZirCAD Prime (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) zirkonyum dioksit disklerden 1,4 mm kalınlığında 60 örnek (n=10) hazırlanmıştır. Örneklere 800-1000-1200-1500 ve 2000 gridlik silikon karbid zımpara uygulanıp, ardından konvansiyonel, hızlı ve yüksek hızlı sinterleme prosedürlerine göre 3 gruba ayrılmıştır. Üretici talimatlarına uygun şekilde sinterleme sonrası, zımpara uygulanmış yüzeylere tekrar zımpara uygulanarak polisaj tamamlanmıştır. Örnekler, D65 ışık kaynağına sahip renk kutusunda beyaz zemin üzerinde spektrofotometre (Vita EasyShade V, Vita Zahnfabrik, Almanya) ile ölçülmüş ve renk farkı CIEDE2000 formülüyle hesaplanmıştır. Beyaz ve siyah arka fonla translusensi ölçümü (TP00) yapılmıştır. Yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik değerleri de ölçülüp, ardından tüm örneklerin polisajlanan yüzeylerine glaze uygulanarak ölçümlerin tamamı tekrarlanmıştır. Son olarak örnekler, universal test makinesinde 3 top üzeri piston düzeneğinde kırılarak bükülme dayanımı test edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programıyla istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Normal dağılım için Kolmogorov-Smirnov, varyans eşitliği için Levene testi yapılmıştır. Farklı blok ve sinter süreleri arasında fark belirlemek için tek yönlü ANOVA, grup farklarını saptamak için Tukey's HSD post hoc testi, glaze öncesi-sonrası farkları için bağımlı t testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Ölçümler sonucunda farklı sinterleme süre ve sıcaklıklarının materyalin renk parametreleri ve mikrosertliği üzerinde anlamlı fark oluşturmadığı görülmüştür. Translusensi parametresi Katana'nın konvansiyonel sinter grubunda etkilenmiştir. Ayrıca glaze uygulaması materyalin yarı saydamlığını arttırmıştır. Glaze öncesi-sonrası karşılaştırıldığında, tüm Ivoclar gruplarında pürüzlülük glaze sonrası anlamlı şekilde azalmıştır. Ivoclar'ın hızlı sinter grubunun (HS) bükülme dayanımı, diğer Ivoclar gruplarından anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışma koşullarında zirkonyum dioksitin yüzey sertliği, pürüzlülüğü ve renk parametreleri üzerinde sinterleme süresi, sıcaklığı ve yüzey bitirme işlemi etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Comparison of Physical and Mechanical Properties of Two Different Multilayer Zirconium Oxide Restoration Materials The integration of advanced CAD/CAM (Computer-Aided Design/Manufacturing) technologies into modern dentistry has enabled single-visit restorative treatments. These approaches aim to achieve the clinical success and patient satisfaction typically associated with multi-session procedures in a single appointment. The aim of this experimental thesis study is to evaluate the effects of different sintering protocols applied to multilayered monolithic zirconia materials on translucency, color stability, surface roughness, microhardness, and flexural strength. Additionally, the effectiveness of surface finishing procedures (glazing and polishing) on translucency, color stability, surface roughness, and microhardness was also investigated. Sixty samples (n=10 per group) with a thickness of 1,4 mm were prepared from two different zirconia blocks: Katana YML (Kuraray Noritake Dental Inc., Japan) and Ivoclar ZirCAD Prime (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein). The specimens were sequentially ground using silicon carbide abrasive papers (800–2000 grit) and then divided into three groups based on the sintering protocol: conventional, fast, and high-speed. Following sintering, the specimens were re-polished using the same grinding sequence. Color measurements were carried out using a spectrophotometer (Vita EasyShade V) under a D65 light source in a standardized color box, and color differences were calculated using the CIEDE2000 formula. Translucency parameters (TP00) were assessed using both white and black backgrounds. Surface roughness and microhardness values were measured before and after glaze application, which was performed on all polished surfaces. Finally, the flexural strength of the specimens was evaluated using a piston-on-three-ball test setup in a universal testing machine. Statistical analysis was conducted using SPSS software. The Kolmogorov-Smirnov test assessed data normality, while Levene's test evaluated variance homogeneity. One-way ANOVA and Tukey's HSD post hoc tests were used to determine intergroup differences, and paired t-tests were performed to analyze pre- and post-glaze measurements. The significance level was set at α = 0.05. The results showed that sintering time and temperature did not significantly influence the color parameters or microhardness of the zirconia materials. However, the translucency parameter was significantly affected in the Katana conventional sintering group. Glaze application increased translucency across all groups. Surface roughness was significantly reduced after glazing in all Ivoclar subgroups. The flexural strength of the Ivoclar fast-sintering group was significantly different from the other Ivoclar groups. In conclusion, sintering parameters and surface finishing protocols play a critical role in determining the optical and mechanical properties of zirconium dioxide restorations.