İnsülin reseptörü Substrat-1 (IRS-1) geninin Çukurova Bölgesi'nde Tip 2 diyabetes mellitusun insülin direnciyle genetik ilişkisi
The genetic relationship between insulin receptor Substrate-1 (IRS-1) gene and insulin resistance in Type 2 diabetes mellitus in the çukurova region
  1. Tez No: 941951
  2. Yazar: BETÜL YAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BERTAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, İnsülin Reseptörü Substrat-1 (IRS-1), Genetik, Real-Time PCR, Polimorfizm, Type 2 Diabetes Mellitus, Insulin Receptor Substrate-1 (IRS-1), Genetics, Real-Time PCR, Mutation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışması, Çukurova Bölgesi'nde yaşayan tip 2 diyabetes mellitus hastalarında İnsülin Reseptörü Substrat-1 (IRS-1) gen polimorfizminin insülin direnci ile olan genetik ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Tip 2 diyabetes mellitus, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, insülin salınımı ve insülinin periferik etkileriyle ilgili bozukluklarla karakterize kompleks bir hastalıktır. Çalışma kapsamında, 50 tip 2 diyabetes mellitus hastası ve 50 sağlıklı birey olmak üzere toplamda 100 kişiden oluşan bir deney grubu oluşturulmuştur. Bu bireylerin periferik kan örneklerinden DNA izolasyonu gerçekleştirilmiş ve genetik analizler yapılmıştır. Real-Time PCR yöntemi kullanılarak IRS-1 Gly972Arg G>A polimorfizmi saptanmış, elde edilen genotipik ve alelik frekanslar incelenmiştir. Ayrıca, polimorfizmin hastaların klinik ve biyokimyasal parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler istatistiksel analizlerle detaylı bir şekilde değerlendirilmiş ve IRS-1 genindeki bu polimorfizmin, tip 2 diyabetes mellitusun patogenezi ile genetik ilişkisine dair önemli bulgular sunabileceği ortaya konmuştur. Bu sonuçların, hastalığın genetik temellerini anlamaya yönelik yeni yaklaşımlara ve potansiyel tedavi hedeflerinin belirlenmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the genetic association between insulin resistance and Insulin Receptor Substrate-1 (IRS-1) gene polymorphism in patients with type 2 diabetes mellitus living in the Çukurova Region. Type 2 diabetes mellitus is a complex disease characterized by impairments in insulin secretion and peripheral insulin action, resulting from the interaction of genetic and environmental factors. In this study, a total of 100 participants were included, consisting of 50 type 2 diabetes mellitus patients and 50 healthy individuals. DNA was isolated from the peripheral blood samples of these individuals, and genetic analyses were performed. The IRS-1 Gly972Arg G>A polymorphism was identified using the Real-Time PCR method, and the genotypic and allelic frequencies were analyzed. Additionally, the effects of this polymorphism on the clinical and biochemical parameters of the patients were evaluated. The data obtained were subjected to detailed statistical analysis, revealing significant findings regarding the genetic association between the IRS-1 gene and type 2 diabetes mellitus. These results suggest that this polymorphism may contribute to understanding the genetic basis of the disease and provide new approaches for identifying potential therapeutic targets.