Hadrıanopolıs tarihi ve sikkeleri
History and coinage of Hadrianopolis
- Tez No: 941990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİYE EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Thrace, Hadrianopolis, Edirne, Numismatics, Coins
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1477
Özet
MÖ 1. binyıldaki göçler sırasında Thrakia Bölgesi'ne yerleşen Odrysler tarafından Uskudama adıyla bugünkü Edirne il merkezinde kurulan kent, Anadolu ve Balkanlar arasındaki askeri ve ticari ilişkilerin önemli bir durağı olması sebebiyle tarih boyunca stratejik bir yerleşim yeri olmuştur. Bu nedenle, tarihin neredeyse her döneminde istilalara maruz kalmış ve egemen birçok devletin himayesi altına girmiştir. MS 46 yılında Thrakia'nın Roma İmparatorluğu'nun himayesi altına girmesiyle stratejik açıdan kentin önemi giderek artmış ve İmparator Hadrianus Dönemi'nde (MS 124 yılında) polis statüsüne yükseltilerek ismi Hadrianopolis olarak değiştirilmiştir. Aynı dönemde kentin etrafı güçlü sur duvarlarıyla çevrilmiş ve Roma şehircilik anlayışının bir yansıması olarak görkemli yapılar inşa edilmeye başlanmıştır. Elde ettiği polis statüsüyle birlikte bronz sikke darp etme yetkisi alan kent, İmparator Antoninus Pius Dönemi'nden (MS 138-161) III. Gordianus Dönemi'nin (MS 238-244) sonuna kadar yaklaşık bir asır boyunca bronz sikke darp etmiştir. Tez çalışmasının temel odak noktası olan sikkeler, Hadrianopolis hakkında bilgi edindiğimiz en önemli veri kaynağımızdır. Numismatik verilerin dışında, kentte gerçekleştirilen müze kazıları sayesinde edindiğimiz arkeolojik veriler ve epigrafik veriler ile antik edebi metinler kent hakkında bize bilgi sağlayan bir diğer önemli veri kaynaklarıdır. Tezde, tüm bu verilerin bir derlemesi yapılmış ve modern kaynaklardan yararlanılarak kentin siyasi tarihi, sosyo-kültürel öğeleri, mimari gelişimi, ekonomik ve dinsel yapısı aydınlatılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Thrakia, Hadrianopolis, Edirne, Numismatik, Sikkeler
Özet (Çeviri)
During the migrations of the 1st millennium BC, the city founded by the Odrysians in the Thracian region, known as Uscudama in antiquity and present-day Edirne, has historically been a strategically significant settlement due to its pivotal role as a key node in military and trade interactions between Anatolia and the Balkans. As a result, it has experienced invasions and come under the control of numerous dominant states throughout nearly every historical period. With the incorporation of Thrace into the Roman Empire in 46 AD, the strategic importance of the city increased significantly, and during the reign of Emperor Hadrian (124 AD), it was elevated to the status of a polis and renamed Hadrianopolis. During the same period, the city was encircled by formidable defensive walls, and as a reflection of Roman urban planning principles, monumental buildings began to be constructed. Granted the status of a polis, the city was authorized to mint bronze coins and, from the reign of Emperor Antoninus Pius (138-161 AD) until the end of the reign of Gordian III (238-244 AD), it produced coinage for approximately a century. The coins, which are the primary focus of this thesis, represent our most significant source of information about Hadrianopolis. Besides numismatic data, archaeological information obtained from museum excavations in the city, as well as epigraphic evidence and ancient literary texts, constitute other important sources of information about the city. This thesis presents a synthesis of all these data and seeks to illuminate the city's political history, socio-cultural elements, architectural development, economic, and religious structures by utilizing modern sources.