Sosyal ağların ve zaman ufkunun stratejik karar sürecine etkisi: Karar türünün ve çevresel dinamizmin düzenleyici rolü
The affect of social networks and time horizon on the strategic decision process: The moderating role of decision type and environmental dynamism
- Tez No: 942009
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT HIZIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ, Zaman Ufku, Stratejik Karar, Karar Türü, Çevresel Dinamizm, Social Network, Time Horizon, Strategic Decision, Decision Type, Environmental Dynamism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırmada temel olarak, yöneticilerin sahip olduğu sosyal ağların büyüklüğü, gücü, çeşitliliği ve esnekliğinin, stratejik karar verme kapsamlılığı, hızı ve yaratıcılığı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ikinci olarak, yöneticilerin sosyal ağları ile stratejik karar verme arasındaki ilişkide yöneticinin zaman ufkunun aracılık rolünün incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmada son olarak, yöneticinin zaman ufku ile stratejik karar verme arasındaki ilişkide çevresel dinamizm ve karar türünün düzenleyici rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu nicel araştırma, yordayıcı ilişkisel (korelasyonel / predictive correlational) araştırma modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Marmara bölgesinde orta ve büyük ölçekli işletmelerin üst düzey yöneticileri arasından amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 450 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma verileri, sosyal ağların büyüklüğü ve gücü, sosyal ağların çeşitliliği, sosyal ağların esnekliği, stratejik kararın kapsamlılığı, stratejik kararın hızı, stratejik yaratıcılığı, zaman ufku, sezgisel karar verme, rasyonal karar verme ve çevresel dinamizm ölçeklerini içeren çevrimiçi bir anket formu yardımıyla toplanmıştır. Çаӏışmаdаn еӏdе еdіӏеn vеrіӏеr SPSS 26.0 ve AMOS 22.0 progrаmları іӏе аnаӏіz еdіӏmiştіr. Araştırma sonucunda, yöneticinin sahip olduğu sosyal ağların stratejik kararlarını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, yöneticinin zaman ufkunun, sosyal ağlar ile stratejik karar verme arasındaki ilişkide kısmi bir aracılık rolü oynadığı belirlenmiştir. Çevre dinamizminin ve karar türünün de yöneticinin zaman ufku ile stratejik karar verme arasındaki ilişkide düzenleyici rol üstlendiği görülmüştür. Bu çalışma, yöneticilerin sosyal ağ yapılarının stratejik karar süreçleri üzerindeki doğrudan etkisini, zaman ufkunun kısmi aracılık rolünü ve çevre dinamizmi ile karar türünün düzenleyici işlevini ortaya koyarak, stratejik karar literatürüne hem teorik bir çerçeve hem de ampirik doğrulamalar sunması bakımından önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research primarily aimed to examine the effects of managers' social network size, strength, diversity, and flexibility on the comprehensiveness, speed, and creativity of strategic decision-making. Secondly, the study aimed to investigate the mediating role of the manager's time horizon in the relationships between managers' social networks and strategic decision-making. Lastly, the study aimed to examine the moderating role of environmental dynamism and decision type in the relationships between the manager's time horizon and strategic decision-making. This quantitative research was conducted using a predictive correlational research model. The sample of the study consisted of 450 participants selected through simple random sampling method among senior executives of medium and large-scale enterprises in the Marmara region. Research data were collected through an online questionnaire containing scales measuring social network size and strength, social network diversity, social network flexibility, strategic decision comprehensiveness, strategic decision speed, strategic creativity, time horizon, intuitive decision-making, rational decision-making, and environmental dynamism. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 26.0 and AMOS 22.0 programs. As a result of the research, it was found that managers' social networks positively affected their strategic decisions. Additionally, it was determined that the manager's time horizon played a partial mediating role in the relationship between social networks and strategic decision-making. It was also observed that environmental dynamism and decision type moderated the relationship between the manager's time horizon and strategic decision-making. This study makes an important contribution to the strategic decision literature by providing both a theoretical framework and empirical validations by revealing the direct effect of managers' social network structures on strategic decision processes, the partial mediating role of time horizon, and the moderating function of environmental dynamism and decision type.