Yara örtü malzemesi kullanımına yönelik olarak polikaprolakton/polidopamin/Ag nanoparçacık hibrit nanofiber sistemlerinin geliştirilmesi
Development of polycaprolactone/polydopamine/Ag nanoparticle hybrid nanofiber systems for use as wound dressing materials
- Tez No: 942082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Gümüş Nanopartikül, Polikaprolakton, Polidopamin, Antibakteriyel Aktivite, Yara Örtü Malzemesi, Silver Nanoparticles, Polycaprolactone, Polydopamine, Antibacterial Activity, Wound Dressing Material
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Tez kapsamında AgNP (gümüş nanopartikül) ile dekore edilmiş elektroeğirilmiş polikaprolakton (PCL) nanofiberlerin polidopamin (PDA) kullanılarak üretilmesi ve bu nanofiber sisteminin antibakteriyel aktivitesi ile sitotoksik etkileri incelenerek yara örtü malzemesi olarak kullanımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: PCL nanofiberler elektroeğirme yöntemi ile üretilmiş, AgNP dekorasyonu için yüzeyleri konformal bir PDA tabakası ile modifiye edilmiştir. Farklı yollarla AgNP ile dekorasyon yapılarak NP yoğunluğu ve miktarı değiştirilmiştir. PDA ile kaplanması ve kaplanan yüzeylerin AgNP ile iki farklı indirgeme yöntemi ile dekore edilmiştir. İki farklı bakteri suşu (Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteri (S. aureus, E.coli ) ve insan dermal fibroblast hücreleri hattı üzerinde antibakteriyel ve sitotoksisite testleri yapılmıştır. Bulgular: PDA ile kaplanan PCL'nin morfolojisinde değişiklik olmadığı ve AgNP'ler istenilen boyutlarda sentezlenmiş ve nanofiber yüzeyleri üzerinde AgNP'ler kontrollü bir şekilde dekore edilmiştir. Biriktirilen AgNP miktarına bağlı olarak yüksek antibakteriyel etki ve düşük sitotoksisite gözlenmiştir. Sonuçlar: PDA, PCL nanofiberlerin yüzeylerinin AgNP dekorasyonunda hem bir indirgeyici hem de adsorpsiyon ajanı olarak önemli rol oynamıştır. Üretilen nihai sistem yüksek ve ayarlanabilir bir antibakteriyel etki göstermiştir. Ayrıca hücrelerde kabul edilebilir düzeyde düşük bir sitotoksik etki değeri vermiştir. Sonuç olarak elde edilen sistemin ideal bir yara örtü malzemesi olarak kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis aims to fabricate electrospun polycaprolactone (PCL) nanofibers decorated with silver nanoparticles (AgNPs) using polydopamine (PDA) and to evaluate the antibacterial activity and cytotoxic effects of this nanofiber system, with the ultimate goal of determining its potential application as a wound dressing material. Method: PCL nanofibers were produced via electrospinning, and their surfaces were modified with a conformal PDA coating for AgNP decoration. The nanoparticle (NP) density and quantity were varied by decorating with AgNP through different methods. The surfaces were coated with PDA and then decorated with AgNP using two different reduction methods. Antibacterial and cytotoxicity tests were conducted on two different bacterial strains (Gram-positive and Gram-negative bacteria, S. aureus and E. coli) and a human dermal fibroblast cell line. Findings: The morphology of PCL coated with PDA remained unchanged, and AgNPs were synthesized in the desired sizes and decorated on the nanofiber surfaces in a controlled manner. Depending on the amount of deposited AgNPs, a high antibacterial effect and low cytotoxicity were observed. Conclusions: PDA played a crucial role as both a reducing and adsorption agent in the decoration of PCL nanofiber surfaces with AgNPs. The final system exhibited a high and tunable antibacterial effect, along with an acceptably low level of cytotoxicity in cells. Consequently, the obtained system has been evaluated as a potential ideal wound dressing material.