İgA nefropatili hastalarda renal biyopsi bulguların renal sağkalım üzerindeki prognostik etkisi
The prognostic impact of renal biopsy findings on renal survival in patients with IgA nephropathy
  1. Tez No: 942088
  2. Yazar: EGE GİRTİNE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SEZİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İgAN, Prognoz, C4d, Kappa, Lambda, Tool, IgAN, Prognosis, C4d, Kappa, Lambda, Prediction Tool
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: IgA nefropatisi (IgAN) idiopatik glomerülonefritlerin dünya genelinde en sık sebebidir. Aynı zamanda primer glomerülonefritler içinde son dönem böbrek yetmezliğine(SDBY) en sık sebep glomerülonefrittir. SDBY'ye gidişte hastalığın erken teşhisi ve immunsupresiflerden yarar görecek hastaların öngörülmesi prognoza etki eder. Günümüzde etkinliği gösterilmiş belirteçler başlıca proteinüri miktarı,hipertansiyon ve böbrek fonksiyon testleridir. Bu belirteçler çoğunlukla geç dönem bulgusu olduğundan yeni prognostik belirteçlere ihtiyaç vardır. Renal biyopsi materyalindeki boyanma paternleri ve Uluslararası İgAN Tahmin Aracını kullanarak prognoz ve tedavi açısından değerlerini retrospektif olarak araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi kliniğinde 2012-2024 yılları arasında takipli 214 hastanın dosya taraması yöntemiyle retrospektif olarak incelenmiştir.Hastaların biyopsi, klinik, demografik ve laboratuar verileri kullanılarak MEST-C ve Uluslararası İgA Tahmin Aracı hesaplandı. Elde edilen verilerle biyopsi bulgularının renal sağkalım ve prognoz için yararlılığı değerlendirildi. Bulgular: En az 6 ay takibi olan 214 hasta incelendi. Ortalama takip süresi 48,3 aydı. Renal sonlanım grupları arasında SDBY giden grupta kan basıncı, başlangıçta yüksek üre, kreatinin, ürik asit ve parathormonun yüksek, albumin ve hemoglobinin düşük olduğu görüldü.Patalojik değerlendirmede renal prognozun MEST-C'si T1-T2 olanların,C4d pozitif boyananların daha kötü, kappa lambda pozitif olanların daha iyi olduğu gösterildi.Tool skoru yüksekliğinin renal prognozu kötü yönde etkilediği ve bu etkinin skor dışı parametrelerden bağımsız olduğu sonucuna varıldı. Tartışma ve sonuç: İgA Nefropatisi hastalığında günümüzde prognoza yönelik belirteçler kısıtlıdır ve çoğu tedavi kararında kullanılamamaktadır Çalışma bulgularımızda laboratuvar ve patolojik veriler genel hatları ile güncel literatürle genel olarak uyumludur. Çalışmamızda c4d pozitifliğinin SDBY için risk faktörü olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız verileri kappa ve lambda pozitifliğinin renal sağ kalım açısından koruyucu olabileceğini düşündürmekle beraber bunun yeni bir veri olduğundan doğruluğunun desteklenmesi gerekmektedir. 60.ay Tool skorunda 1 birimlik artışın SDBY riskini %6 arttırdığı gösterilmiştir. 60.ay skorunun >26,73 kesim değerinde %84,4 sensivite %53,3 spesifiteyle renal progresyon tahminde kullanılabileceği belirlenmiştir. Çalışmamız verilerine göre Tool skoru ve biyopsi bulgularının renal prognoz belirlemede iyi bir belirteçtir. Bu bulguların gelecek dönemde yapılacak çalışmalarla desteklenmesi halinde hastaların renal sağkalımına ek fayda sağlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: IgA nephropathy (IgAN) is the most common cause of idiopathic glomerulonephritis worldwide. It is also the leading primary glomerulonephritis causing end-stage renal disease (ESRD). Early diagnosis of the disease and prediction of patients who will benefit from immunosuppressive therapy impact prognosis. Currently established prognostic markers mainly include proteinuria levels, hypertension, and kidney function tests. However, these markers often appear in later stages, highlighting the need for novel prognostic indicators. This study aims to retrospectively investigate the prognostic and therapeutic value of staining patterns in renal biopsy specimens and the International IgAN Prediction Tool. Materials and Methods: The medical records of 214 patients followed at Ege University Faculty of Medicine between 2012 and 2024 were retrospectively analyzed. Biopsy, clinical, demographic, and laboratory data were used to calculate the MEST-C score and the International IgAN Prediction Tool score. The prognostic value of biopsy findings for renal survival was evaluated based on the obtained data. Results: A total of 214 patients with a minimum follow-up period of 6 months were analyzed. The mean follow-up duration was 48.3 months. In the renal outcome groups, patients who progressed to ESRD had higher blood pressure, baseline urea, creatinine, uric acid, and parathyroid hormone levels, while albumin and hemoglobin levels were lower. In the pathological assessment, patients with MEST-C scores of T1-T2 and those with C4d positivity had poorer renal prognosis, whereas kappa-lambda positivity was associated with better outcomes.A higher Prediction Tool score was found to negatively impact renal prognosis, independent of other parameters. Discussion and Conclusion: Prognostic markers for IgA nephropathy remain limited and are not widely used in treatment decisions. The laboratory and pathological findings of our study are generally consistent with the current literature. Our study identified C4d positivity as a risk factor for ESRD. Additionally, our findings suggest that kappa and lambda positivity may have a protective role in renal survival, though this novel finding requires further validation. A 1 unit increase in the 60 month tool score Prediction Tool was associated with a 6% increase in ESRD risk. The 60-month score threshold value of 26.73 demonstrated 84.4% sensitivity and 53.3% specificity in predicting renal progression. Based on our results, the Prediction Tool score and biopsy findings serve as effective prognostic markers for renal prognosis. If confirmed by future studies, these findings could provide additional benefits for renal survival in IgAN patients