Farklı yem bezelyesi çeşitlerinin tuzluluk stresine karşı melatonin uygulamalarının verim ve verim unsurlarına etkisi
The effect of melatonin aplications on yield and yield components of di̇fferent forage pea (Pisum sativum spp. Arvense L.) varieties against sali̇ni̇ty stress
  1. Tez No: 942091
  2. Yazar: FUNDA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH OKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: NaCl, Melatonin, Yem bezelyesi, Verim, NaCl, Melatonin, Forage pea, Yield
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu araştırma farklı yem bezelyesi çeşitlerinin tuzluluk stresi altında farklı melatonin uygulamalarının etkisini değerlendirmek ve tuzluluğa toleransı belirlemede optimum melatonin konsantrasyonunu ve verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Araştırma Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü seralarında yürütülmüştür. Deneme 3 farklı (Arda, GAP Pembesi, Servet) yem bezelyesi çeşidi, NaCl (0,100,200 mM) ve melatoninin (0,100,150,200 μM) farklı konsantrasyonlarına maruz bırakılmıştır. Uygulamadan 15 gün sonra bitki boyu, kök uzunluğu, bitki ve kök yaş ağırlığı, kuru ağırlığı, bitkide boğum sayısı, yaprakçık eni, boğum arası mesafe, ana dal sayısı, ham protein oranı, ADF ve NDF değerleri tespit edilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre üç çeşitte de NaCl stresi tüm morfolojik parametreleri azalttığı, ancak melatonin uygulaması ile bu parametrelerde artış tespit edilmiştir. Melatonin uygulamasıyla tuz stresinin baskısı azaltılmıştır. Sonuç: Sonuçlar bir bütün olarak değerlendirdiğinde elde edilen bulgulara göre melatonin uygulamasının yem bezelyesinde tuz stresinin neden olduğu zararlı etkilere karşı iyileştirici etki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to evaluate the effect of different melatonin applications on different forage pea cultivars under salinity stress and to determine the optimum melatonin concentration for determining salinity tolerance and its effect on yield and yield components. Method: The research was conducted in the greenhouses of Atatürk University Directorate of Plant Production Application and Research Centre. Three different forage pea cultivars (Arda, GAP Pink, Fortune) were exposed to different concentrations of NaCl (0,100,200 mM) and melatonin (0,100,150,200 μM). Plant height, root length, plant and root wet weight, dry weight, number of internodes, leaflet width, distance between internodes, number of main branches, crude protein content, ADF and NDF values were determined 15 days after treatment. Findings: According to the findings, NaCl stress decreased all morphological parameters in all three cultivars, but these parameters increased with melatonin application. The pressure of salt stress was reduced by melatonin application. Results: When the results were evaluated as a whole, it was determined that melatonin application showed ameliorative effect against the harmful effects caused by salt stress in forage pea.