Çocuk hastalarda ağrı uygulamaları ve rejyonel anestezi yöntemlerinin kullanılması sıklığı: Ulusal anket
The frequency of pain management practices and the use of regional anesthesia techniques in pediatric patients: A national survey
  1. Tez No: 942092
  2. Yazar: ATAKAN ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik anestezi, rejyonel analjezi, kaudal blok, TAP blok, ESP blok, ultrason rehberliği, ağrı yönetimi, Türkiye, eğitim farklılıkları, Pediatric anesthesia, regional analgesia, caudal block, TAP block, ESP block, ultrasound guidance, pain management, Türkiye, educational differences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de görev yapan anestezi uzmanlarının pediatrik rejyonel analjezi uygulamalarına yönelik tutum, alışkanlık ve klinik yaklaşımlarını; yaş, unvan, mezun olunan kurum ve deneyim gibi değişkenlerle birlikte değerlendirmektir. Ayrıca uygulamaların önündeki engeller ve tercih edilen teknikler belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı sonrası yürütülen bu çok merkezli, prospektif çalışmada, en az 10 üniversite ve 10 eğitim araştırma hastanesinden anestezi uzmanlarına çevrim içi anket uygulanmıştır. Toplam 163 hekim çalışmaya katılmıştır. Anketin ilk bölümünde sosyodemografik bilgiler; ikinci bölümünde pediatrik anesteziye yönelik uygulama alışkanlıkları, tercih edilen blok tipleri, komplikasyonlar ve analjezik kullanımı sorgulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %81,6'sı yenidoğanlara anestezi uyguladığını belirtmiştir. 40 yaş üzeri, akademik unvan sahibi ve üniversite hastanesinden mezun olan hekimlerin daha küçük yaş gruplarında, büyük cerrahilerde ve yüksek ASA skorlu hastalarda daha aktif görev aldığı gözlenmiştir. Bu gruplarda kaudal blok daha yaygınken, genç hekimler arasında TAP, QL ve ESP gibi modern bloklara ve ultrason rehberliğine daha fazla yer verilmektedir. En sık bildirilen komplikasyon hemodinamik instabilite, en çok vurgulanan avantajlar ise ağrı kontrolü ve opioid kullanımının azalmasıdır. Engeller arasında deneyim ve ekipman eksikliği ile hasta/ebeveyn kaygısı öne çıkmaktadır. Sonuç: Türkiye'de pediatrik rejyonel analjezi uygulamaları giderek yaygınlaşmakta, hekim profiline göre tercihler değişmektedir. Eğitimin ve teknik donanımın güçlendirilmesi uygulama güvenliğini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the attitudes, practices, and clinical approaches of anesthesiologists in Türkiye regarding pediatric regional analgesia, considering variables such as age, academic title, training institution, and clinical experience. Additionally, it identifies the barriers to implementation and the preferred techniques in pediatric surgeries. Materials and Methods: This multicenter, prospective study was conducted following approval from the Ethics Committee. An online survey was distributed to anesthesiologists in at least 10 university hospitals and 10 training and research hospitals. A total of 163 physicians participated. The first part of the survey collected sociodemographic data, while the second part included 36 questions regarding clinical practices, preferred block types, complication rates, and postoperative analgesic preferences in pediatric patients. Results: Of the participants, 81.6% reported administering anesthesia to neonates. Physicians over the age of 40, those with academic titles, and those trained in university hospitals were more frequently involved in younger age groups, major surgeries, and high ASA score patients. While caudal block was more commonly preferred among experienced physicians, younger participants reported higher usage of modern blocks such as TAP, QL, and ESP, especially under ultrasound guidance. The most frequently reported complication was hemodynamic instability, with local anesthetic toxicity being a notable risk in neonates. The main advantages of regional analgesia were effective pain control and reduced opioid use. Reported barriers included lack of experience, insufficient training or equipment, and concerns from patients or their parents. Conclusion: Pediatric regional analgesia practices are becoming increasingly widespread in Türkiye. Preferences vary depending on practitioner profile. Enhancing training programs and improving access to equipment are essential for promoting safer and more effective application of regional techniques.