Ak parti'nin kamuoyu üretiminde kullandığı siyasal iletişim dili
The language of political communication used by the Ak party in producing public opinion
  1. Tez No: 942142
  2. Yazar: ÖMER SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: AK Parti, Siyasal İletişim, Kamuoyu, Propaganda, Slogan, Siyasal Reklam, Liderlik, Afiş, Müzik, Medya, AK Party, Political Communication, Public Opinion, Propaganda, Slogan, Political Advertising, Leadership, Poster, Music, Media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu Tez, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kamuoyu üretiminde kullandığı siyasal iletişim dili faaliyetlerini ve bu kapsamda siyasal iletişim araçlarını kullanma biçimlerini, siyasal düşüncesi ve politikaları bakımından bir kamuoyu üretim aracı olarak kullanımına dair bir incelemeyi içermektedir. Tez'in amacı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçmenleriyle ve hedef kitlesi ile iletişim kurmada yürüttüğü siyasal iletişim faaliyetlerinin ve kullandığı siyasal iletişim araçlarının, Parti'nin hem siyasal parti hem de hükümet olarak politikalarına ilişkin kamuoyu üretmedeki rolünü incelemek ve tartışmaktır. Tez'de, içerik analizi yöntemi kullanılmış, bu kapsamda, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin siyasal iletişim faaliyetleri kapsamında kullandığı, logo, slogan, propaganda, siyasal reklam, görsel medya, internet ve sosyal medya gibi iletişim araçları ile afiş, grafik tasarım ve müzik gibi görsel ve işitsel malzemeler, Parti'nin hedef kitleye ulaşmada kullandığı mesajlar ve söylem biçimlerini gösteren veriler olarak analiz edilmiştir. Siyasal İletişim, kamuoyu, propaganda, siyasal reklam gibi temel Siyasal İletişim kavramları ile, Adalet ve Kalkınma Partisi, Tez'in kavramsal çerçevesi olarak sunulmuştur. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin siyasal iletişim faaliyetlerini yürütme sürecinde iletişim araçlarını kullanma biçimleri ile Parti'nin siyasal iletişim faaliyetlerinin kurucu öğelerini oluşturan dinsel inanç, kültürel değerler ve gelenekler, lider karizması gibi etkenlerin, kamuoyu üretimindeki işlevi ve etkileri incelenmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kamuoyu üretiminde kullandığı siyasal iletişim dili ve siyasal iletişim araçlarını kullanma biçimlerinin, kamuoyu üretimindeki rolü ve etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis includes an examination of the political communication language activities used by the Justice and Development Party in the production of public opinion, and within this scope, the ways of using political communication tools as a means of public opinion production in terms of its political thought and policies. The aim of the thesis is to examine and discuss the role of the political communication activities carried out by the Justice and Development Party in establishing communication with its voters and target audience, and the political communication tools it uses in the production of public opinion regarding the policies of the Party both as a political party and as a government. In the thesis, the method of content analysis has been used. In this context, the communication tools used within the scope of the political communication activities of the Justice and Development Party, such as logo, slogan, propaganda, political advertisement, visual media, internet and social media, as well as visual and auditory materials such as posters, graphic design and music, have been analyzed as data showing the messages and forms of discourse used by the Party to reach its target audience. Political communication, public opinion, propaganda, political advertisement and the Justice and Development Party are presented as the conceptual framework of the thesis. The ways of using communication tools in the process of conducting the political communication activities of the Justice and Development Party, and the function and effects of elements such as religious belief, cultural values and traditions, and leader charisma, which constitute the founding components of the Party's political communication activities, have been examined in terms of public opinion production. The role and effects of the political communication language and the ways of using political communication tools employed by the Justice and Development Party in the production of public opinion have been discussed.