BİLSEM ve diğer ilköğretim okullarında görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin okul iklimi algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of school climate perceptions of visual arts teachers working in BİLSEM and other primary schools in terms of various variables
- Tez No: 942148
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP GÖKDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul, Bilsem, okul iklimi, görsel sanatlar öğretmenleri, school, BİLSEM, school climate, visual arts teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı BİLSEM ve diğer ilköğretim okullarında görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin okul iklimi algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın yöntemi nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş olup, araştırmada, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemeye yönelik bir desen olan (korelasyonel) desen benimsenmiştir. Araştırmanın evrenini; ilköğretim okullarında görev yapan görsel sanatlar öğretmenleri oluştururken, örneklemini ise BİLSEM (erkek, 61; kadın, 54) ve diğer ilköğretim okullarında (erkek, 55; kadın, 60) görev yapan 116 erkek ve 114 kadın olmak üzere toplam 230 görsel sanatlar öğretmeni oluşturmuştur. Ölçek formunun birinci bölümünde, araştırmaya katılan öğretmenlere altı (6) sorudan (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, ekonomik düzey ve mesleki kıdem) oluşan“Kişisel Bilgi Formu”bulunmaktadır. İkinci bölümünü ise Kavgacı (2010) tarafından geliştirilen okul iklim ölçeği uygulanmıştır. Verilerin normal dağılım göstermesi nedeniyle analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. İki bağımsız değişkenler için örneklem T testi (İndependent Samples T test); ikiden fazla değişkenin karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA) testi uygulanmıştır. ANOVA testinde gruplar arasında anlamlı farklılık görüldüğünde farkın hangi iki grup arasında olduğunu belirlemek amacıyla Post Hoc (Tukey) testinden yararlanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 (p,050). Sonuçlar: Çalışmaya katılan ve BİLSEM'de görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin okul iklim algı puanlarının diğer okullarda görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda okul iklimi, okulun kişiliği olarak düşünülebilir. Onu başka okullardan ayırt eden iç özelliklerin bütünüdür ve okuldaki tüm ilişkiler, kişilik yapıları ve yönetim üzerinde etkide bulunur ve bunlardan etkilenir. Araştırma sonuçlarında ortaya çıkan farklılıkların aslında her okulun kendine has ikliminin olmasından ve her okulun kendi iklimine göre daha farklı boyutlarda incelenmesi gereğinden kaynaklandığı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine the perceptions of school climate of visual arts teachers working in BİLSEM and other primary schools in terms of various variables. Method: The method of the research is a study in the general survey model based on quantitative data. The universe of the research; While the visual arts teachers working in primary schools were constituted, the sample consisted of a total of 230 visual arts teachers, 116 males and 114 females, working in BİLSEM (male; 61, female; 54) and other primary schools (male; 55, female; 60). In the first part of the scale form, there is a“Personal Information Form”consisting of six (6) questions (gender, age, marital status, educational status, economic level and professional seniority) for the teachers participating in the research. The second part was applied to the school climate scale developed by Kavgacı (2010). Due to the normal distribution of the data, parametric tests were used in the analysis. Independent Samples T test for two independent variables; One-way analysis of variance (One Way ANOVA) test was applied to compare more than two variables. When there was a significant difference between the groups in the ANOVA test, the Post Hoc (Tukey) test was used to determine which two groups the difference was. The significance level was determined as 0.05 (p.050). Conclusions: It was determined that the school climate perception scores of the visual arts teachers who participated in the study and worked in BİLSEM were higher than the visual arts teachers working in other schools. As a result of the findings, the school climate can be considered as the personality of the school. It is the set of internal characteristics that distinguishes it from other schools and influences and influences all relationships, personality structures and management in the school. It can be thought that the differences that emerged in the results of the research are actually due to the fact that each school has its own climate and each school needs to be examined in different dimensions according to its own climate.