Non-arteritik anterior iskemik optik nöropatide steroid tedavisinin görme keskinliği, görme alanı ve okt ile okta parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of steroid treatment on visual acuity, visual field and oct and octa parameters in non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy
  1. Tez No: 942231
  2. Yazar: AHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Non-Arteritik Anterior İskemik Optik Nöropati, Steroid Tedavisi, Görme Keskinliği, Görme Alanı, Optik Koherens Tomografi, Optik Koherens Tomografi Anjiyografi, Non-Arteritic Anterior İschemic Optic Neuropathy, Steroid Treatment, Visual Acuity, Visual Field, Optical Coherence Tomography, Optical Coherence Tomography Angiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, non-arteritik anterior iskemik optik nöropati (NA-AİON) tanısı almış hastalarda oral steroid tedavisinin; görme keskinliği, görme alanı, optik koherens tomografi (OKT) ve optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) parametreleri üzerinden etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2022- Temmuz 2024 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Nöro-oftalmoloji Birimi'nde takip edilen NA-AİON tanılı hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma grubunu, oral steroid tedavisi almış 23 hasta ve steroid tedavisi almamış 24 hasta oluştururken, yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 25 oftalmolojik açıdan sağlıklı birey kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Tüm katılımcıların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), görme alanı parametreleri, optik disk yapısı, retina sinir lifi tabakası (RSLT), gangliyon hücre analizi (GHA) ve peripapiller ile maküler damar yoğunluğu ölçümleri retrospektif olarak değerlendirildi. Görme alanı değerlendirmesi Humphrey Görme Alanı cihazı ile yapıldı. OKT ve OKTA verileri Topcon DRI SS-OCT Triton cihazı kullanılarak elde edildi. Peripapiller ve maküler segmentlerde damar yoğunlukları, yüzeyel ve derin kapiller pleksus analizleri ve foveal avasküler zon (FAZ) ölçümleri detaylı olarak incelendi. Bulgular: Steroid tedavisi uygulanan ve uygulanmayan hasta grupları arasında görme keskinliği değişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ancak görme alanı parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Her iki hasta grubunda da, sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında görme keskinliği, görme alanı, RSLT kalınlığı ve GHA anlamlı derecede azalmıştır. OKTA analizlerinde, hem steroid tedavisi alan hem de almayan gruplarda peripapiller ve maküler damar yoğunluklarının sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı şekilde azaldığı belirlenmiştir. Yapısal ve mikrovasküler parametreler açısından ise, steroid tedavisi alan ve almayan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: NA-AİON hastalarında oral steroid tedavisinin uzun dönemde görme fonksiyonları ve yapısal parametreler üzerinde belirgin bir üstünlük sağlamadığı gözlenmiştir. Bununla birlikte, görme keskinliği değişimi açısından steroid tedavisi alan grupta anlamlı bir iyileşme kaydedilmiştir. Bu çalışma, NA-AİON'un kronik evresinde yapısal ve fonksiyonel değişimlerin sağlıklı kontrol gruplarıyla karşılaştırmalı analizini sunarak, steroid tedavisinin uzun vadeli etkilerine ilişkin literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: This study aims to evaluate the effects of oral steroid therapy on visual acuity, visual field, optical coherence tomography (OCT), and optical coherence tomography angiography (OCTA) parameters in patients diagnosed with non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy (NA-AION).. Materials and Methods: Patients diagnosed with NA-AION who were followed up at the Neuro-Ophthalmology Unit of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, between January 2022 and July 2024 were included in the study. The study group consisted of 23 patients who received steroid treatment and 24 patients who did not, while a control group of 25 age- and gender-matched healthy individuals was selected for comparison. Best-corrected visual acuity (BCVA), visual field parameters, optic disc structure, retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, ganglion cell analysis (GCA), and peripapillary and macular vessel densities were retrospectively evaluated in all participants. Visual field testing was performed using the Humphrey Visual Field Analyzer. OCT and OCTA data were obtained using the Topcon DRI SS-OCT Triton device. Vessel densities in peripapillary and macular segments, superficial and deep capillary plexus analyses, and foveal avascular zone (FAZ) measurements were thoroughly analyzed. Results: A statistically significant difference was observed in visual acuity changes between the patient groups receiving and not receiving steroid treatment. However, no significant difference was found between the groups regarding visual field parameters. Both patient groups exhibited significantly reduced visual acuity, visual field, retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, and ganglion cell complex (GCC) thickness compared to the healthy control group. Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) analyses revealed that peripapillary and macular vessel densities were significantly decreased in both steroid-treated and untreated groups compared to healthy controls. Nevertheless, no statistically significant differences were detected between the steroid-treated and untreated groups in terms of structural and microvascular parameters. Conclusion: Oral steroid treatment in NA-AION patients did not demonstrate a significant long-term advantage on visual functions and structural parameters. However, a significant improvement in visual acuity change was observed in the steroid-treated group. This study provides an important contribution to the literature by presenting a comparative analysis of structural and functional changes in the chronic phase of NA-AION against healthy controls, elucidating the long-term effects of steroid therapy.