Iskemik optik nöropatili hastalarda klinik sonuçlarımız
Ischemic optic neuropathy clinical outcomes in patients
- Tez No: 388769
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHANIM HACİYAKUPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nonarteritik anterior iskemik optik nöropatili, steroid tedavisi, Retina sinir lifi tabakası, görme alanı, Non-arteritic anterior ischemic optic neuropath, steroid therapy, retinal nerve fiber layer, visual field
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
İskemik Optik Nöropatili Hastalarda Klinik Sonuçlarımız Giriş-Amaç: Nonarteritik anterior iskemik optik nöropatili hastalarda steroid tedavisinin etkinliğini belirlemek. Gereç-Yöntem: Mayıs 2011- aralık 2014 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Nöroftalmoloji biriminde nonarteritik anterior iskemik optik nöropati tanısı ile takibi yapılan 12 hastanın 14 gözü çalışmaya alındı. Ani görme kaybı geliştikten itibaren ilk 2 hafta içinde başvuran; sistemik olarak kontrendikasyon bulunmayan 5 hastaya (7 göz) Hayreh protokolüne uygun olarak sistemik steroid tedavisi başlandı (Grup 1). Tedavisiz izlenen nonarteritik anterior iskemik optik nöropatili 7 hasta Grup 2'i oluşturdu. Olguların cinsiyeti, tanı yaşı, lateralite durumu, sistemik ve oküler risk faktörleri, görme keskinlikleri, görme alanları ve retina sinir lifi tabakası analizi yapılarak her iki grup karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi alan olguların Snellen eşeli ile alınan en iyi düzeltilmiş başlangıç görme keskinliği logMar 1,0±0,7 olarak, tedavisiz izlenen olguların logmar 0,8±1,0 olarak saptandı (p=0,689). Grup 1'in görme keskinliği farkı ortalaması (6ay-ilk) logMar -0,4±0,7, grup 2'nin logMar 0,03±0,3 olarak saptandı (p=0,126).Görme alanı parametreleri karşılaştırıldığında Grup 1; MD fark (son-ilk)-0,6±5,7dB , Grup 2'nin -3,3±6,5dB(p=0,7), PSD fark (ilk-son) 0,7±1,7dB ve -1,5±1,4 dB (p=0,192) olarak bulundu. Retina sinir lifi tabakası kalınlığı farkı ortalama-üst-nazal-temporal-alt kadran grup1 ve 2 olarak sırası ile 29,5±35,4μ, -45,7±29 μ (p=0,5), -26,1±30 μ, -43,8±37,2 μ (p=0,2), -12±9,3 μ, -49,1±54 μ (p=0,002), -17±22 μ, -45±29 μ (p=0,2), -22,5±18 μ, -66±55 μ (p=0,007) bulundu. Sonuçlar: Verilerin analizi sonucunda steroid başlanan grupta retina sinir lifi tabakası kalınlığında alt ve nazal kadranda incelmenin daha az olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sistemik kortikosteroid başlanmasının, görme keskinliği, görme alanı mean deviasyon ve patern standart deviasyon parametreleri, RNFL ortalama, üst ve temporal kadranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmasa da iyileşme olduğu görüldü..
Özet (Çeviri)
Ischemic Optic Neuropathy Clinical Outcomes in Patients Introductıon Objectıve: To determine the effectiveness of Non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy in patients with steroid therapy. Methods: May 2011- December 2014 between Cukurova University Faculty of Medicine Department of Ophthalmology Department of the neuro-ophthalmology unit arteritic anterior followed-up with a diagnosis of ischemic optic neuropathy, 12 patients were enrolled in 14 eyes work. Since you develop sudden loss of vision in the first 2 weeks of the applicant; systemic contraindications included 5 patients (7 eyes) according to the protocol was started Hayreh systemic steroid therapy (Group 1). Treatment followed nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy 7 patients in Group 2 of the form. Sex of the patients, age at diagnosis, laterality status, systemic and ocular risk factors, visual acuity, visual field and retinal nerve fiber layer analysis was performed comparing the two groups. Results: Data analysis results in the steroid group started thinning of the retinal nerve fiber layer thickness in the lower nasal quadrant and found to be less significant. Initiation of systemic corticosteroids, visual acuity, visual field mean deviation and pattern standard deviation parameters, average RNFL, a statistically significant difference was observed in the upper and temporal quadrants not present recovery