Ultrasonografi rehberliğinde internal juguler venöz kateterizasyon uygulamalarında lokal infiltrasyon anestezisi ile yüzeyel servikal pleksus bloğu tekniklerinin etkinlik, süre ve lokal anestezik miktarı açısından karşılaştırılması
Comparison of local infiltration anesthesia and superficial cervical plexus block techniques in terms of effectiveness, duration and amount of local anesthetic in internal jugular venous catheterization applications under ultrasonography guidance
- Tez No: 942230
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SİLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: santral venöz kataterizasyon, lokal infiltrasyon anestezisi, yüzeyel servikal pleksus bloğu, lidokain, central venous catheterization, local infiltration anesthesia, superficial cervical plexus block, lidocaine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, santral venöz kateter (SVK) yerleştirme işlemi sırasında uygulanan lokal infiltrasyon anestezisi (LİA) ile yüzeyel servikal pleksus bloğunun (YSPB) farklı volümlerdeki (2 ml, 5 ml, 10 ml) uygulamalarının ağrı kontrolü, yeterli blok oluşma süresi ve hemodinamik stabilite üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü bu çalışmaya SVK endikasyonu olan 150 hasta dahil edilmiştir. Hastalar randomizasyon ile LİA uygulanan grup ve YSPB uygulanan grup olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. YSPB grubu kendi içinde ayrıca 2 ml, 5 ml ve 10 ml lokal anestezik hacimleri kullanılarak alt gruplara ayrılmıştır. Girişim sırasında ve sonrasında ağrı düzeyi Sayısal Ağrı Skalası (NRS) ile değerlendirilmiş, hemodinamik parametreler (sistolik ve diyastolik kan basıncı, nabız, SpO₂) dört farklı zaman noktasında (girişim öncesi, blok/lokal infiltrasyon uygulama, kateter girişi, kateter yerleştirme) kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler uygun parametrik ve nonparametrik testler ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: YSPB grubu, LİA grubuna göre özellikle blok/lokal infiltrasyon uygulama evresi ve kateter iğne giriş evresinde daha düşük NRS skorları ile daha etkin ağrı kontrolü sağlamıştır (p < 0.05). Yine YSPB grubunda kateterizasyona izin veren anestezi düzeyine ulaşma süresi LİA grubuna göre daha kısa olarak bulunmuştur (p < 0.05). Ancak her iki grup arasında hemodinamik parametreler (sistolik/diyastolik kan basıncı, nabız, SpO₂) açısından anlamlı fark izlenmemiştir (p > 0.05). YSPB alt grupları (2 ml, 5 ml, 10 ml) arasında da ağrı kontrolü ve hemodinamik stabilite açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Santral venöz kateterizasyon sırasında YSPB uygulaması, LİA'ya kıyasla daha etkin analjezi sağlamaktadır. Ayrıca düşük volümlü YSPB (2 ml) uygulamaları da yüksek volümlere benzer etkinlikte olup, minimal lokal anestezik kullanımı ile güvenli bir alternatif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to compare the effects of local infiltration anesthesia (LIA) and superficial cervical plexus block (SCPB) at different volumes (2 ml, 5 ml, and 10 ml) on pain control, time to achieve sufficient anesthesia for catheterization, and hemodynamic stability during central venous catheter (CVC) placement procedures. Materials and Methods: In this prospective, randomized controlled study, 150 patients indicated for CVC placement were included. Patients were randomized into two main groups: the LIA group and the SCPB group. The SCPB group was further subdivided based on the local anesthetic volume used (2 ml, 5 ml, and 10 ml). Pain levels were assessed using the Numerical Rating Scale (NRS) during and after the procedure, and hemodynamic parameters (systolic and diastolic blood pressure, heart rate, and SpO₂) were recorded at four distinct time points (pre-procedure, block/infiltration application, catheter needle insertion, and catheter placement). Statistical analyses were conducted using appropriate parametric and non-parametric tests. Results: The SCPB group achieved significantly lower NRS scores compared to the LIA group, particularly during the block/infiltration application and catheter needle insertion phases (p < 0.05), indicating superior pain control. Furthermore, the time to reach an adequate anesthetic level permitting catheterization was found to be significantly shorter in the SCPB group than in the LIA group (p < 0.05). However, no significant differences were observed between the groups regarding hemodynamic parameters (systolic/diastolic blood pressure, heart rate, SpO₂) (p > 0.05). No significant differences in pain control or hemodynamic stability were detected among the SCPB subgroups (2 ml, 5 ml, and 10 ml). Conclusion: During central venous catheterization, SCPB provides more effective analgesia compared to LIA. Additionally, low-volume SCPB (2 ml) offers comparable efficacy to higher volumes, presenting a safe alternative with minimal local anesthetic use.