Glioblastoma multiforme kanser kök hücrelerinde kuersetin molekülünün tedavide etkinliği
The therapeutic efficacy of the quercetin molecule in glioblastoma multiforme cancer stem cells
- Tez No: 942233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM KATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Flavonoid, Glioblastoma Multiforme, Kuersetin, T98G, Flavonoid, Glioblastoma Multiforme, Quercetin, T98G
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Başlık: Glioblastoma Multiforme Kanser Kök Hücrelerinde Kuersetin Molekülünün Tedavide Etkinliği Amaçlar: Glioblastoma multiforme (GBM), tedaviye dirençli yapısıyla öne çıkan, oldukça agresif bir beyin tümörüdür. Bu çalışmada, doğal bir flavonoid olan kuersetinin, GBM'nin kök hücre özellikleri taşıyan T98G hücre hattı üzerindeki antiproliferatif, antimigratif ve apoptozu indükleyici etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, T98G hücrelerine kuersetin 100 µM dozda 24 saat süreyle uygulanmıştır. Hücre canlılığı MTT testiyle, migrasyon kapasitesi yara iyileşme testiyle, uzun süreli çoğalma yeteneği koloni formasyon testiyle, protein düzeyindeki etkiler ise immünhistokimyasal yöntemle (p-AKT, p-mTOR, beclin-1, aktif kaspaz-3, Ki-67) analiz edilmiştir. Bulgular SPSS ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Kuersetin uygulaması sonrası T98G hücrelerinde anlamlı düzeyde migrasyon azalması, koloni oluşumunda belirgin azalma ve Ki-67 ekspresyonunda düşüş gözlemlenmiştir. Ayrıca, apoptotik aktivitenin arttığı ve proliferasyonla ilişkili sinyal yollarında baskılanma olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, kuersetinin GBM kök hücrelerinde terapötik potansiyele sahip olduğunu ve özellikle hücre çoğalması, migrasyonu ve hayatta kalma yollarını baskılayarak etkili olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, kuersetinin gelecekte GBM tedavisinde tamamlayıcı bir ajan olarak değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Title: The Therapeutic Efficacy of the Quercetin Molecule in Glioblastoma Multiforme Cancer Stem Cells Aim: Glioblastoma multiforme (GBM) is a highly aggressive brain tumor characterized by poor prognosis and resistance to current treatment options. This study aimed to examine the potential therapeutic effects of quercetin, a naturally occurring flavonoid, on GBM stem-like T98G cells by evaluating its influence on cell proliferation, migration, and apoptosis. Material and Method: T98G cells were exposed to 100 µM quercetin for 24 hours. Cell viability was measured using the MTT assay, while migration capacity was assessed with wound healing assay. Clonogenic survival was determined by colony formation assay. Immunohistochemical staining was performed to detect protein expression of p-AKT, p-mTOR, beclin-1, active caspase-3, and Ki-67. Statistical analyses were conducted via SPSS software. Results: Quercetin treatment resulted in a significant decrease in migration and colony formation. A marked reduction in Ki-67 expression and an increase in apoptotic activity were observed. Furthermore, suppression of signaling pathways related to cell survival and proliferation was noted. Conclusion: The findings demonstrate that quercetin holds therapeutic promise in the context of GBM stem-like cells. Through the inhibition of proliferation and migration alongside the promotion of apoptosis, quercetin may represent a valuable candidate as a supportive agent in GBM treatment strategies. Further research is needed to confirm its clinical potential.