Avrupa'ya yönelik düzensiz göç hareketlerinde kritik rota: Doğu Akdeniz güzergahı
Critical route in irregular migration movements to Europe: The Eastern Mediterranean route
- Tez No: 942253
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRETTİN TEPEALTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Göç, Düzensiz Göçmen, Avrupa, Türkiye, Doğu Akdeniz Güzergâhı, Immigration, Irregular Migrant, Europe, Türkiye, Eastern Mediterranean Route
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte dünyadaki her türlü hareketlilik gibi insan hareketliliği de artmaktadır. Söz konusu insan hareketliliği ekonomik, sosyal ve siyasal nedenlerle sorunlu bölgelerden gelişmiş ülkelere doğru gerçekleşmektedir. Bu çerçevede Asya ve Afrika bölgelerinden yola çıkan göçmenler AB üyesi ülkelere ulaşmak için sekiz güzergâh kullanmaktadır. Bu sekiz güzergâh içinde Türkiye'nin de bir parçası olduğu Doğu Akdeniz güzergâhı önemli bir yere sahiptir. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle Asya ve Afrika'yı Avrupa'ya bağlayan bir köprü görevi görmektedir. Özellikle 2010 yılında Tunus'ta başlayan olayların etkisiyle hızla yayılan“Arap Baharı”kaynaklı ayaklanmalar, geniş bir bölgede istikrarsızlığa neden olmuş ve kitlesel göç hareketlerini tetiklemiştir. Bu durum Doğu Akdeniz güzergâhının kullanımında artışa neden olmuştur. Ancak Doğu Akdeniz güzergâhının kullanım yoğunluğunda göç edilecek olan ülkelerin dönemsel olarak aldıkları sıkı önlemler, göç edilen sahalardaki siyasi gelişmeler ve 2020 yılında olduğu gibi Covid 19 salgını kaynaklı sert tedbirler nedeniyle değişiklikler yaşanmıştır. Doğu Akdeniz güzergâhını kullanan düzensiz göçmenler Türkiye'ye, Suriye'den Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illeri; kullanılması önerilir. Irak'tan Şırnak ve Hakkari illeri; kullanılması önerilir İran'dan Hakkari, Van ve Ağrı illeri geçişli olarak giriş yapmaktadır. Türkiye'ye sosyal, kültürel ve ekonomik yönden uyum sağlayan düzensiz göçmenler Türkiye'ye kalıcı olarak dağılış gösterirken; Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefleyen düzensiz göçmenler ise Edirne'den kara ve nehir geçişli olarak Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın ve Muğla illerindense deniz yolunu kullanarak Yunanistan topraklarına geçmektedir. Düzensiz göçmenlerin bu geçişler sırasında v bölgenin güvenlik görevlilerine yakalanmamak için tehlikeli yoları ve yöntemlerin tercih etmesi, İtalya ve Yunanistan'ın sert uygulamaları can kaybına veya yaralanmalarına sebep olmaktadır. Bu çalışmada Doğu Akdeniz göç güzergahındaki insan hareketliliğinin nedenleri ve göç sürecinin işleyiş mekanizması ele alınmıştır. Durum analizi yöntemi çerçevesinde yapılan incelemeye göre göç üreten sahalardaki sorunlar çözülmeden ve göçmenlere insani bir tutumla yaklaşılmadan söz konusu göç hareketlerinin durdurulamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Critical Route for Irregular Migration Flows to Europe:Eastern Mediterranean Route Elif BİLGİÇ Department of Geography İzmir Bakırçay University, Graduate Education Institute, June, 2025 Supervisor: Doç. Dr. Fahrettin TEPEALTI Assistant Professor With the developing technology, human mobility is increasing, as is all kinds of mobility in the world. This human mobility takes place from problematic regions to developed countries for economic, social and political reasons. In this context, migrants departing from Asian and African regions use eight routes to reach EU member states. Among these eight routes, the Eastern Mediterranean route, of which Türkiye is a part, has an important place. Due to its geographical location, Türkiye acts as a bridge connecting Asia and Africa to Europe. The uprisings caused by the“Arab Spring”, which spread rapidly with the effect of the events that started in Tunisia in 2010, caused instability in a wide region and triggered mass migration movements. This situation has led to an increase in the use of the Eastern Mediterranean route. However, there have been changes in the intensity of use of the Eastern Mediterranean route due to the strict measures taken periodically by the countries to be migrated, the political developments in the migration areas, and the harsh measures caused by the Covid 19 epidemic, as in 2020. Irregular migrants using the Eastern Mediterranean route enter Türkiye through the provinces of Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin and Şırnak from Syria, Şırnak and Hakkari from Iraq, and Hakkari, Van and Ağrı from Iran. While irregular migrants, who have adapted to Türkiye socially, culturally and economically, are permanently distributed in Türkiye; Irregular migrants, who aim to reach European countries, cross the land and river from Edirne and pass through the provinces of Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın and Muğla to the territory of Greece by using the sea route. The fact that irregular migrants prefer dangerous ways and methodsto avoid being caught by the security guards vii of the region during these crossings, and the harsh practices of Italy and Greece cause loss of life or injuries. In this study, the causes of human mobility on the Eastern Mediterranean migration route and the mechanism of the migration process are discussed. According to the analysis carried out within the framework of the situation analysis method, it has been concluded that these migration movements cannot be stopped without solving the problems in the areas that produce migration and approaching the migrants with a humane attitude.