Deneyimsel öğrenmeye dayalı algoritmik düşünme becerileri programı: Mesleki gelişim için tasarım temelli bir araştırma
Algorithmic thinking skills curriculum based on experiential learning: A design-based research for teachers' professional development
- Tez No: 942295
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKE EVİN GENCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, Algoritmik düşünme, Deneyimsel öğrenme, Tasarım temelli araştırma, Teachers' professional development, Algorithmic thinking, Experiential learning, Design-based research
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmada, algoritmik düşünme becerilerini geliştirme programının bir mesleki gelişim programı olarak deneyimsel öğrenme modeline uyarlanması ve öğretmenlere katkılarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda araştırma, tasarım temelli araştırma yönteminin ön araştırma, geliştirme ve değerlendirme basamakları kapsamında yapılandırılmıştır. Öğretmenlerin algoritmik düşünme becerilerini geliştirmek için tasarım temelli araştırmanın ön araştırma aşamasında; Erasmus+ KA2 Projesi kapsamında desteklenen ALGOLITTLE Projesinin fikri çıktısı olan algoritmik düşünme öğretim programının sonuç raporunun incelenmesi, alanyazın taraması, araştırmanın alanyazın ile ilişkilendirilmesi, veri toplama araçlarının belirlenmesi, uygulama okullarının seçilmesi, izinlerin alınması adımları gerçekleştirilmiştir. Geliştirme aşamasında; veri toplama araçlarının uyarlanması, algoritmik düşünme becerilerini geliştirme programının mesleki gelişim programı olarak uygulanması, verilerin toplanması ve verilerin analizi adımları izlenmiştir. Bu aşamada algoritmik düşünme becerisini ele alan program, deneyimsel öğrenme modeli odağında kuramsal ile uygulamalı etkinlikler kapsamında 2023-2024 Eğitim Öğretim yılının güz döneminde İzmir'de bulunan bir anaokulunda görev yapan 25 öğretmen ile mesleki gelişim eğitimi kapsamında yürütülmüştür. Araştırmanın nitel verileri, yarı yapılandırılmış odak grup görüşme formu ve katılımcı portfolyoları aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri Kişisel Bilgi Formu, Bilgi İşlemsel Düşünme, Yaratıcı Benlik, Öğretme Motivasyonu Ölçeği ve Algoritmik Düşünme Anketi ile elde edilmiştir. Araştırmada Bilgi İşlemsel Düşünme (Tsai vd., 2021) ve Yaratıcı Benlik (Karwowski, 2011) Ölçeklerinin Türkçe'ye uyarlama çalışmaları yapılmıştır. Bu süreçte ölçeklere ilişkin faktör yapısını belirleyebilmek için açımlayıcı faktör analizi; elde edilen faktörlerin uyum iyiliği değerlerini doğrulayabilmek doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde tümevarımcı içerik analizi kullanılmış olup nicel analizler için ölçeklerden elde edilen ön test ve son test verileri Bağımlı Örneklem T-Test testi, Regresyon Analizi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Tasarım temelli araştırmanın değerlendirme aşamasında ise öğretmen el kitabının geliştirilmesi, veri analiz sonuçlarının yorumlanması, bulgu ve sonuçların alanyazın ile ilişkilendirilmesi adımları yürütülmüştür. Sekiz haftalık mesleki gelişim uygulamaları sonucunda öğretmenlerin bilgi işlemsel düşünme, yaratıcı benlik ve algoritmik düşünme düzeylerinde anlamlı bir artış gözlenirken öğretme motivasyonu düzeylerinde anlamlı bir artış gözlenmemiştir. Bunun yanında, odak grup görüşmesinden elde edilen verilere göre katılımcıların mesleki gelişim eğitimine yönelik görüşleri: i) algoritmik düşünmeye ilişkin içerik, ii) mesleki gelişim eğitiminin süresi, iii) eğitim ortamı ve deneyimsel öğrenme döngüsü, v) öğretim materyalleri ve vi) mesleki gelişim eğitimin geliştirilmesine yönelik öneriler temaları halinde gruplanmıştır. Bu kapsamda, araştırmanın nitel sonuçlarının nicel sonuçlarını doğrular nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to adapt the curriculum for developing algorithmic thinking skills into an experiential learning model as a teachers' professional development program and to examine its contributions to teachers. Accordingly, the research is structured within the framework of the preliminary research, development and evaluation phases of the design-based research method. In the preliminary research phase of the design-based research to improve teachers' algorithmic thinking skills; the examination of the final report of the algorithmic thinking teaching program, which is the intellectual output of the ALGOLITTLE Project supported within the scope of the Erasmus+ KA2 Project, literature review, correlating the research with the literature, determining the data collection tools, selecting the application schools, and obtaining permissions were carried out. In the development phase, the steps involved adapting data collection tools, implementing the program for developing algorithmic thinking skills as a teachers' professional development program, collecting data and analyzing the data. During this phase, the program focused on developing algorithmic thinking skills was conducted within the framework of the experiential learning model, incorporating both theoretical and practical activities. The teacher professional development training was carried out with 25 teachers working at a preschool in İzmir during the fall semester of the 2023-2024 academic year. The qualitative data of the study were obtained through semi-structured focus group interview forms and participant portfolios. The quantitative data were collected using the Personal Information Form, Computational Thinking Scale, Short Scale of Creative Self, Teaching Motivation Scale, and Algorithmic Thinking Questionnaire. In this study, the Computational Thinking Scale (Tsai et al., 2021) and the Short Scale of Creative Self (Karwowski, 2011) were adapted into Turkish. During this process, exploratory factor analysis was conducted to determine the factor structure of the scales, and confirmatory factor analysis was used to verify the goodness of fit values of the factors obtained. For the analysis of qualitative data, inductive content analysis was employed, while quantitative analyses were performed using pre-test and post-test data obtained from the scales. Dependent Samples T-Test, Regression Analysis, and Pearson Correlation Analysis were used for these analyses. In the evaluation phase of the design-based research, the steps included developing a teacher's manual, interpreting the data analysis results, and associating the findings and results with the literature. At the end of the eight-week teachers' professional development program, significant increases were observed in teachers' levels of computational thinking, creative self, and algorithmic thinking, while no significant increase was observed in their levels of teaching motivation. In addition, the data obtained from the focus group interviews revealed participants' views on the teachers' professional development program grouped under the following themes: i) content related to algorithmic thinking, ii) duration of the teachers' professional development program, iii) educational environment and experiential learning cycle, iv) teaching materials, and v) suggestions for improving the teachers' professional development program. In this context, it was observed that the qualitative findings of the study supported the quantitative results.