Leningrad Kuşatması'nın Türk basınına yansımaları (1941-1944)
Reflections of the Siege of Leningrad on the Turkish press (1941-1944)
- Tez No: 942317
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY BENHÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Dünya Savaşı, Almanya, Leningrad Kuşatması, Sovyet Rusya, Türk basını, Siege of Leningrad, World War II, Soviet Russia, Germany, Turkish press
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
23 Ağustos 1939'da imzalanan Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın ardından 1 Eylül 1939'da Alman orduları Polonya topraklarına girerek II. Dünya Savaşı'nı başlatmış 17 Eylül 1939 tarihinde ise Sovyet Rusya'da bu topraklara girerek iki müttefikin arasında Polonya paylaşılmıştır. 3 Eylül'de Almanya'ya savaş ilan eden İngiltere ve Fransa ise uzun bir süre doğusunu güvene alan Almanya'nın batıda yarattığı yıkım ile yüz yüze kalmıştır. Bu talih Hitler'in 22 Haziran 1941 tarihinde Sovyet Rusya üzerine saldırmasıyla değişmiş ve İngiltere, Sovyet Rusya'ya destek vererek Hitler Almanya'sı sona erene kadar savaşmaya devam edilmiştir. Türkiye ne 1939'da ne de 1941'deki bu gelişmelerin sonucunda savaşa girme taraftarı olmuş her zaman savaşın dışında kalmaya gayret ederken savaşan taraflar ile çeşitli antlaşmalar da imzalamıştır. Savaş dışı pozisyonunu koruma gayretindeyken de sürekli olarak savaşan devletlerin baskısına maruz kalan Türkiye, tüm gelişmeleri yakından takip etmek zorunda kalmıştır. Savaş Almanya'nın istediği gibi gitmemiş stratejik olarak hedefledikleri Leningrad'ı ve Moskova'yı alamadıkları gibi 1943 senesinde Stalingrad bozgunu tam anlamıyla sonun başlangıcı olmuştur. Önce Sovyet ordusunun azmi ile doğu cephesinde geri çekilen Almanlar, batıya çıkarma yapan müttefik kuvvetlerinde etkisiyle tüm cephelerde geri çekilmeye başlamıştır. 7 Mayıs 1945 tarihinde ise Almanya müttefiklere teslim olmuştur. Çalışmanın amacı Almanya'nın doğu cephesindeki ilk stratejik hedefi olan Leningrad Kuşatması süreci boyunca yaşanılanları Türk basının tirajı yüksek dört gazetesinin (Akşam, Cumhuriyet, Ulus, Tan) gözünden anlatmaktır. Bu gazetelerin süre gelen tarafgirlik iddiaları da göz önüne alınarak seçilmesiyle savaşın tüm yönleri aktarılmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda Leningrad'da mahsur kalan insanların yaşadıkları sosyal sıkıntıların da basın üzerinde ne kadar yer kapladığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
On September 1, 1939, following the German-Soviet Non-Aggression Pact signed on August 23, 1939, German armies entered Polish territory and started World War II, and on September 17, 1939, Soviet Russia entered these territories and Poland was divided between the two allies. On September 3, Britain and France declared war on Germany, and for a long time, they were faced with the devastation caused in the west by Germany, which had secured its east. This fortune changed when Hitler attacked Soviet Russia on June 22, 1941 and Britain supported Soviet Russia and continued to fight until the end of Hitler's Germany. As a result of these developments neither in 1939 nor in 1941, Turkey was not in favor of entering the war and always endeavored to stay out of the war while signing various treaties with the warring parties. While trying to maintain its position outside the war, Turkey, which was constantly subjected to pressure from the belligerent states, had to closely follow all developments. The war did not go as Germany wanted, they could not take Leningrad and Moscow, which they strategically targeted, and the Stalingrad defeat in 1943 was literally the beginning of the end. The Germans, who first retreated on the eastern front with the determination of the Soviet army, began to retreat on all fronts with the effect of the allied forces landing in the west. May 7, 1945, Germany surrendered to the Allies. The aim of the study is to describe what happened during the Siege of Leningrad, Germany's first strategic target on the eastern front, through the eyes of four newspapers with high circulation in the Turkish press (Akşam, Cumhuriyet, Ulus, Tan). By selecting these newspapers by taking into account the ongoing allegations of bias, all aspects of the war were tried to be conveyed. At the same time, the extent to which the press covered the social problems experienced by the people trapped in Leningrad was also investigated.