Beyin iskemi-reperfüzyonu oluşturulan sıçanlarda 3',4'-Dihydroxyflavonol uygulamasının matriksmetalloprotein okludin, klaudin ve beta aktin düzeylerine etkisi
Effect of 3',4'-Dihydroxy flavonol supplementation on matrixmetalloprotein, claudine, occludine and β-actine levels in rats with brain ischemia-reperfusion
  1. Tez No: 942318
  2. Yazar: DELAL EZGİ AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi/Reperfüzyon, 4'-Dihydroxyflavonol, klaudin, okludin, β-aktin, MMP-3, MMP-9 ve sıçan, Ischemia/Reperfusion, 4'-Dihydroxyflavonol, claudin, occludin, β-actin, MMP-3, MMP-9 and rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İskemi sırasında etkilenen bölgeye kan akımı ve enerji substratlarının düşüşü ve iskemi sonrası bu moleküllere ani maruz kalma reperfüzyon olarak isimlendirilir. İskemi kadar reperfüzyonun da hücre ve dokulara zararı olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı erkek sıçanlarda beyin İ/R ve 1 haftalık süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol tedavisinin frontal korteks ve hipokampüs dokusunda matriks metalloprotein (MMP), okludin, klaudin ve β- aktin düzeylerine olan etkisini belirlemekti. Etkisi 28 adet Wistar-albino tipi erkek sıçandan oluşan deney grupları şu şekilde oluşturuldu: 1-Kontrol grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlara herhangi bir anestezi ve cerrahi işlem yapılmadı. 2-Sham Grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlarda genel anestezi oluşturulduktan sonra karotid arter bölgeleri açılıp kapatıldı. Uygulama sonrası 1 hafta süreli çözücü uygulaması yapıldı (1 ml DiOHF çözücüsü). 3-İskemi-Reperfüzyon Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler izole edildikten sonra 30 dakika süreyle ligate edilerek iskemi ve takiben reperfüzyon gerçekleştirildi 4-İskemi-Reperfüzyon + DiOHF Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler 30 dakika ligasyonla iskemi yapıldıktan sonra reperfüzyon ve sonrasında 1 hafta süreli DiOHF takviyesi yapıldı. Bir haftalık tedavi sonrası genel anestezi altında hayvanlar öldürülerek frontal korteks ve hipokampüs dokuları alındı. İlgili dokularda klaudin, okludin, β-aktin ile MMP-3 ve MMP-9 seviyeleri incelendi. İ/R frontal korteks ve hipokampüste klaudin ve okludin seviyelerini baskılarken, β-aktin, MMP-3 ve MMP-9 değerlerini artırıdı. 1 hafta boyunca 3',4'-Dihydroxyflavonol uygulaması İ/R ile oluşan bozulmaları düzeltti. Çalışma sonuçları İ/R sonrası 1 hafta süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol tedavisinin fokal beyin İ/R'nin frontal korteks ve hipokampüste oluşturduğu yapısal hasar göstergelerindeki değişimleri belirli oranda düzelttiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The reduced blood flow and energy substrates to the affected area during ischemia and sudden exposure to these molecules after ischemia is called reperfusion. Reperfusion can be as damaging to cells and tissues as ischemia. This study aims to examine the effects of brain I/R and 1-week 3',4'-Dihydroxyflavonol treatment on Matrix metalloproteins (MMP), occludin, claudin, and β-actin, levels in frontal cortex and hippocampus tissue in male rats. Experimental groups consisting of 28 Wistar-albino type male rats were formed as follows: 1-Control group (n=6): No anesthesia or surgical procedure was applied to the animals in this group. 2-Sham Group (n=6): After general anesthesia was created in the animals in this group, the carotid artery regions were opened and closed. After the application, solvent application was performed for 1 week (1 ml DiOHF solvent). 3-Ischemia-Reperfusion Group (n=8): After isolating the carotid arteries in rats under general anesthesia, they were ligated for 30 minutes and ischemia and then reperfusion was performed. 4-Ischemia-Reperfusion + DiOHF Group (n=8): After ischemia was performed by ligating the carotid arteries in rats under general anesthesia for 30 minutes, reperfusion was performed and then DiOHF supplementation was performed for 1 week. After one week of treatment, the animals were sacrificed under general anesthesia and frontal cortex and hippocampus tissues were taken. The levels of claudin, occludin, β-actin and MMP-3 and MMP-9 were examined in the relevant tissues. While I/R suppressed the levels of claudin and occludin in the frontal cortex and hippocampus, it increased the levels of β-actin, MMP-3 and MMP-9. 3',4'-Dihydroxyflavonol application for 1 week corrected the deteriorations caused by I/R. The study results show that 1 week of 3',4'-Dihydroxyflavonol treatment after I/R corrects the changes in structural damage indicators caused by focal brain I/R in the frontal cortex and hippocampus to a certain extent.