Örgütsel dışlanmanın çalışanların gelişmeleri kaçırma korkusu (FOMO) ve içsel işten ayrılma niyetine etkisi: İş sağlığı ve güvenliği çalışanlarına yönelik bir araştırma
The effect of organizational ostracism on employees' fear of missing out (FOMO) and internal intention to quit: A research on occupational health and safety employees
- Tez No: 942355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ÖZTIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Exclusion, Fear of Missing Out, FOMO, Intrinsic Intention to Quit, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, örgütsel dışlanmanın çalışanlar üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle gelişmeleri kaçırma korkusu (FOMO) ve içsel işten ayrılma niyeti gibi kavramlar, günümüz iş ortamında giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Örgütler, çalışanların sosyal ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için çeşitli stratejiler geliştirmek zorundadır. Araştırma, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapan 507 çalışanla gerçekleştirilmiştir. Yapısal regresyon analizi kullanılarak, örgütsel dışlanmanın, bireylerin iş tatmini, motivasyonu ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Sonuçlar, örgütsel dışlanma eğiliminin, çalışanların gelişmeleri kaçırma korkusu ve içsel işten ayrılma niyeti üzerinde belirgin bir etki yarattığını ortaya koymaktadır. Özellikle yaş farklılıkları ve bunlara bağlı kaygılar dikkate alınarak, yaşa özel mentorluk programları ve sosyal etkinlikler düzenlenmesi önerilmektedir. Bu tür uygulamalar, örgütsel dışlanmanın olumsuz etkilerini azaltabilir ve çalışanların motivasyonunu, bağlılığını artırabilir. Bu çalışma, iş sağlığı ve güvenliği sektöründe FOMO, işten ayrılma niyeti ve örgütsel dışlanma kavramlarını ele alan ilk araştırma olma iddiasındadır. Sonuç olarak, örgütlerin çalışan odaklı stratejiler geliştirmesi, hem bireysel hem de kurumsal başarı için kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, iş ortamında sağlıklı ilişkilerin sürdürülmesi ve çalışan bağlılığının artırılması adına önemli bulgular sunmaktadır. Örgütsel dışlanma ile mücadele etmek, yalnızca çalışan memnuniyetini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda organizasyonel verimliliği de olumlu yönde etkileyecektir. Anahtar kelimler: Örgütsel Dışlanma, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, FOMO, İçsel İşten Ayrılma Niyeti, İş Sağlığı Ve Güvenliği
Özet (Çeviri)
This study aims to deeply examine the effects of organizational exclusion on employees. Concepts such as fear of missing out (FOMO) and intention to quit are becoming increasingly significant in today's work environment. Organizations must develop various strategies to ensure the healthy maintenance of employees' social relationships.The research was conducted with 507 employees working in the field of occupational health and safety. Structural regression analysis was employed to determine the effects of organizational exclusion on job satisfaction, motivation, and intention to quit. The results indicate that the tendency for organizational exclusion significantly affects employees' fear of missing out and their intention to leave the job. Particularly considering age differences and related concerns, the study recommends the implementation of age-specific mentorship programs and social activities. Such initiatives can help mitigate the negative impacts of organizational exclusion while enhancing employee motivation and commitment. This study claims to be the first research addressing the concepts of FOMO, intention to quit, and organizational exclusion within the occupational health and safety sector. In conclusion, it is crucial for organizations to develop employee-centered strategies for both individual and organizational success. This study provides important insights for maintaining healthy relationships in the workplace and increasing employee engagement. Addressing organizational exclusion will not only boost employee satisfaction but also positively influence overall organizational efficiency.