Piyade Mecmuası örneğinde Türk piyadesinin gelişimi (1-6 sayılar)
The development of the Turkish infantry in the example of Piyade Mecmuası (issues 1-6)
  1. Tez No: 942363
  2. Yazar: AHMET ALİ KÜTAHYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İLGAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Piyade, Asker, Silah, Ahlak, Talim ve Terbiye, Infantry, Soldier, Weapon, Morality, Training and Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tarafımızca dört bölüme ayrılan tez çalışmasının ilk bölümünde Topçu, Süvari ve Piyade mecmualarının muhteva özelliklerine yer verilmiştir. Buna göre üç dergide 1925 yılında, kendi sınıfına mahsus müfettişlikler tarafından yayım hayatına başlatılmıştır. Kendi sınıflarına mahsus askeri konular işlenen dergiler de yer yer başka sınıflar hakkında da makalelere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümündeyse Piyade Mecmuasında askerlere verilen öğütler işlenmiştir. Yarbay Mümtaz Bey'in yazılarında genellikle asker terbiyesi üzerinde durulmuştur. Yine işlenen konular arasında asker eğitmek işi ve askerlik mesleği ve de onun önemi konuları vardır. Üçüncü bölümdeyse askerlere tavsiye edilen taktik ve teknik konular ele alınmıştır. Buna göre piyade askerinin arazi de ve siperde neler yapacağı, nasıl gizlenip ateş edeceği hakkında bilgiler sunulmuştur. Ayrıca bazı civar memleketlerin ordu ve silah durumları da aktarılmıştır. Tezin son bölümü olan dördüncü bölümdeyse askerlerin istifadeleri için tayyarecilik, topçuluk ve istihkamcılık branşları hakkında kabaca malumat verilmiştir. Bu çalışma ile birlikte Cumhuriyet tarihinin ilk askeri yayımlarından olan Topçu, Süvari ve Piyade Mecmuaları araştırmacılara sunulmuş ve tanıtılmıştır. Ayrıca askeri tarih branşına da özgün bir çalışma bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the thesis, which is divided into four parts by us, the content characteristics of the Artillery, Cavalry and Infantry magazines are included. Accordingly, the three magazines were started to be published in 1925 by the inspectorates specific to their own classes. The magazines, which covered military subjects specific to their own classes, also included articles about other classes. The second part of the study focuses on the advice given to soldiers in the Infantry Journal. Lieutenant Colonel Mümtaz Bey's articles generally focus on soldier manners. Among the topics covered are the business of training soldiers and the profession of military service and its importance. The third section deals with tactical and technical issues recommended for soldiers. Accordingly, information on what the infantry soldier should do in the field and in the trenches, how to hide and fire is presented. In addition, the army and weapon status of some neighboring countries are also presented. In the fourth chapter, the last part of the thesis, rough information about the branches of aviation, artillery and engineering is given for the benefit of the soldiers. With this study, the Artillery, Cavalry and Infantry Magazines, one of the first military publications in the history of the Republic, were presented and introduced to researchers. In addition, an original work has been left to the branch of military history.