Batı Balkanlar'ın güvenlik ve istikrarında NATO-AB'nin rolü: Çatışmadan iş birliğine
The role of NATO-EU for the security and stability of the Western Balkans: From conflict to cooperation
- Tez No: 942398
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ELİF ÖZDİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı Balkanlar, NATO, Avrupa Birliği, Güvenlik, Çatışma, İş Birliği, Western Balkans, NATO, European Union, Security, Conflict, Cooperation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Batı Balkanlar, tarihsel olarak büyük güçlerin stratejik çıkarlarının kesiştiği, çatışma dinamiklerinin yoğun yaşandığı ve uluslararası müdahalelere sıkça sahne olmuş bir bölge olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, söz konusu coğrafyanın güvenlik ve istikrar arayışını, Soğuk Savaş sonrası dönemde NATO ve Avrupa Birliği'nin geliştirdiği politikalar çerçevesinde incelemektedir. Çalışmada, Neorealist ve Neoliberal kuramsal yaklaşımlar temelinde, bölgedeki jeopolitik kırılganlıklar ile uluslararası güvenlik mimarisinin yeniden şekillenişi analiz edilmektedir. NATO'nun sert güç araçlarıyla yürüttüğü askeri müdahaleler ve güvenlik odaklı faaliyetleri ile Avrupa Birliği'nin yumuşak güç temelli dönüşüm stratejileri, birbirini tamamlayan yönleriyle ele alınmıştır. Araştırma, bu iki kurumsal aktörün eşgüdümlü ve çok boyutlu stratejilerinin, Batı Balkanlar'daki çatışma sonrası yeniden yapılanma sürecine ve bölgesel iş birliğine nasıl zemin hazırladığını ortaya koymaktadır. Böylece, bölgenin“çatışmadan iş birliğine”uzanan dönüşüm süreci kuramsal ve pratik boyutlarıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Western Balkans have historically emerged as a region where the strategic interests of major powers intersect, where conflict dynamics have been intense, and where international interventions have frequently taken place. This study examines the region's pursuit of security and stability in the post–Cold War era through the policies developed by NATO and the European Union. Based on Neorealist and Neoliberal theoretical approaches, the research analyzes the geopolitical fragilities of the region and the restructuring of the international security architecture. NATO's military interventions and security-oriented operations, along with the European Union's soft power–based transformation strategies, are addressed in terms of their complementary roles. The study reveals how the coordinated and multi-dimensional strategies of these two institutional actors have contributed to post-conflict reconstruction and regional cooperation in the Western Balkans. In doing so, it evaluates the region's transformation process "from conflict to cooperation through both theoretical and practical perspectives.