Örgütsel sosyalizasyon ile işgücü devir oranı arasındaki ilişki: Otel yöneticileri açısından bir nitel araştırma
The relationship between organizational socialization and employee turnover rate: A qualitative study from the perspective of hotel manager
  1. Tez No: 942409
  2. Yazar: BÜŞRA ÇAKAR GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ CENK SÖZEN, DOÇ. DR. MERAL KIZRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalizasyon, İş Gücü Devri, Turizm Sektörü, Oryantasyon, Yönetsel Destek, Organizational Socialization, Employee Turnover, Tourism Sector, Orientation, Managerial Support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, otel işletmelerinde örgütsel sosyalizasyon süreçlerinin dinamiklerini keşfetmeyi ve örgütsel sosyalizasyonun çalışanların iş gücü devir oranı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle turizm sektörü gibi insan kaynağına dayalı hizmet alanlarında, çalışanların hızlı ve etkin biçimde sosyalizasyon sürecini tamamlamaları, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi açısından kritik öneme sahip olmaktadır. Bu bağlamda araştırma, nitel yöntemle gerçekleştirilmiş olup Kapadokya bölgesindeki otel işletmelerinde görev yapan yöneticilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında, Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren farklı ölçek ve türde toplam 20 otel işletmesinden yönetici düzeyinde katılımcılarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, örgütsel sosyalizasyonun sistemli ve bireyselleştirilmiş olarak yürütüldüğü işletmelerde çalışanların daha kısa sürede uyum sağladığını ve bu durumun iş gücü devrini azalttığını göstermektedir. Ayrıca sosyalizasyonun yalnızca oryantasyon programlarıyla sınırlı kalmaması; yönetici desteği, geri bildirim mekanizmaları ve gayriresmi etkileşimlerle desteklenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, çalışan bağlılığını artırmak ve işten ayrılma oranlarını azaltmak isteyen turizm işletmelerinin sosyalizasyon süreçlerine stratejik önem atfetmeleri gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the dynamics of organizational socialization processes in hotel businesses and to examine the effects of organizational socialization on employee turnover rates. In labor-intensive service sectors such as tourism, the rapid and effective completion of the socialization process by employees is of critical importance for customer satisfaction and service quality. In this context, the study was conducted using a qualitative method, and data were collected through semi-structured interviews with managers working in hotel enterprises in the Cappadocia region. Within the scope of the study, interviews were conducted with managerial-level participants from a total of 20 hotel enterprises operating in the Cappadocia region, representing different sizes and types of accommodation establishments. The findings indicate that in organizations where socialization processes are implemented systematically and in a personalized manner, employees adapt more quickly, which contributes to reducing workforce turnover. Additionally, it is emphasized that socialization should not be limited to orientation programs alone; it should be supported by managerial support, feedback mechanisms, and informal interactions. As a result, it has been determined that tourism enterprises aiming to enhance employee commitment and reduce turnover rates should assign strategic importance to socialization processes.