Killer hücre immünoglobulin benzeri reseptör (KIR) gen varyantlarının otoimmün karaciğer hastalıklarında hastalık şiddeti ile ilişkisi
- Tez No: 942410
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YASEMİN BALABAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Otoimmün hepatit, primer biliyer kolanjit, KIR varyantları, hastalık şiddeti, NK hücre aktivasyonu, immünopatogenez, Autoimmune hepatitis, primary biliary cholangitis, KIR variants, disease severity, NK cell activation, immunopathogenesis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu çalışma, otoimmün hepatit (OİH) ve primer biliyer kolanjit (PBK) hastalarında Killer-cell Immunoglobulin-Like Receptor (KIR) gen varyantlarının dağılımını belirlemek ve bu varyantların hastalık şiddeti ile standart tedavilere yanıt üzerindeki prognostik değerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel bu çalışmada 25 OİH, 30 PBK hastası ve 5 sağlıklı kontrol değerlendirilmiştir. Aktivatör (KIR2DS1, KIR2DS2, KIR3DS1), inhibitör (KIR2DL1, KIR3DL1) ve çift-fonksiyonlu (KIR2DL4) KIR genleri qPCR ile genotiplendirilmiştir. Hastalık şiddeti OİH'te AST/ALT>3×ULN, PBK'de ALP/GGT>3×ULN kriterleriyle belirlenmiştir. Tedavi yanıtı, OİH'te 12. ayda tam remisyon (AST-ALT normal, IgG ≤1,1×ULN), PBK'de Paris-II kriterleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: OİH'te aktivatör KIR varyantları (%68,0) belirgin baskınken, PBK'de aktivatör (%23,3), inhibitör (%26,7) ve çift-fonksiyonlu (%33,3) varyantlar dengeli dağılım göstermiştir. Kontrol grubunda inhibitör varyantlar (%60,0) predominanttı. Şiddetli OİH hastalarının tamamı (%100) aktivatör KIR taşıyıcısıydı; özellikle KIR3DS1 şiddetli fenotiple ilişkiliydi (%55,6). OİH hastalarının %52'sinde tedaviye direnç saptanmış, KIR3DS1 dirençli grupta anlamlı oranda yüksek bulunmuştur (%46,0; p=0,015). KIR2DS2 ise sadece tedaviye yanıtlı hastalarda tespit edilmiştir (%50,0; p=0,005). PBK'de KIR varyantları ile hastalık şiddeti arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. PBK'de KIR2DL1 pozitif hastaların tamamı UDCA tedavisine dirençliyken, KIR3DS1 ve KIR2DS2 taşıyıcılarının hepsi tedaviye yanıt vermiştir. Sonuç: KIR gen varyantları, otoimmün karaciğer hastalıklarında immünopatogenez ve terapötik yanıtı etkileyen önemli belirteçlerdir. OİH'te KIR3DS1 hastalık şiddeti ve tedavi direnci ile ilişkiliyken, KIR2DS2 koruyucu etki göstermektedir. PBK'de KIR2DL1 UDCA direncinin güçlü bir öngördürücüsüdür. Bu bulgular, KIR genotiplemesinin klinik değerlendirme ve tedavi stratejilerinin kişiselleştirilmesinde değerli bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the distribution of Killer-cell Immunoglobulin-Like Receptor (KIR) gene variants in patients with autoimmune hepatitis (AIH) and primary biliary cholangitis (PBC), and to evaluate the prognostic value of these variants on disease severity and response to standard therapies. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study evaluated 25 AIH patients, 30 PBC patients, and 5 healthy controls. Activating (KIR2DS1, KIR2DS2, KIR3DS1), inhibitory (KIR2DL1, KIR3DL1), and dual-function (KIR2DL4) KIR genes were genotyped using qPCR. Disease severity was defined as AST/ALT >3×ULN for AIH and ALP/GGT >3×ULN for PBC. Treatment response was assessed by using complete remission (normal AST-ALT, IgG ≤1.1×ULN) at 12th month for AIH and by Paris-II criteria for PBC. Results: Activating KIR variants (68.0%) were predominantly observed in AIH, while PBC patients demonstrated a balanced distribution of activating (23.3%), inhibitory (26.7%), and dual-function (33.3%) variants. Inhibitory variants (60.0%) predominated in the control group. All patients with severe AIH (100%) carried activating KIR variants; specifically, KIR3DS1 was associated with severe phenotype (55.6%). No statistically significant associations were found between KIR gene variants and AIH disease severity despite observed differences in variant frequency distrubition. Treatment resistance was detected in 52% of AIH patients, with KIR3DS1 significantly enriched in the resistant group (46.0%, p=0.015). KIR2DS2 was exclusively identified in treatment-responsive patients (50.0%, p=0.005). No significant correlation was found between KIR variants and disease severity in PBC. In PBC, all KIR2DL1-positive patients were resistant to UDCA therapy, while all carriers of KIR3DS1 and KIR2DS2 responded to treatment. Conclusion: KIR gene variants are significant biomarkers influencing immunopathogenesis and therapeutic response in autoimmune liver diseases. KIR3DS1 is associated with disease severity and treatment resistance in patients with AIH, whereas KIR2DS2 demonstrates protective effects. In PBC, KIR2DL1 is a strong positive predictor of UDCA resistance. These findings suggest that KIR genotyping may serve as a valuable biomarker in clinical assessment and personalization of treatment strategies.