Kronik lenfositik lösemide doğal öldürücü (NK) hücrelerin rolü ve CXCR5 ekspresyonlarının değerlendirilmesi
The role of natural killer (NK) cells and evaluation of CXCR5 expression in chronic lymphocytic leukemia
- Tez No: 942447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YUSUF GELMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Hematoloji, Allergy and Immunology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Lenfositik Lösemi, Doğal Öldürücü Hücre, NK Hücresi, CD185, CXCR5, Chronic Lymphocytic Leukemia, Natural Killer Cells, NK Cells, CD185
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kronik lenfositik lösemi (KLL), yetişkinlerde en sık görülen lösemi türü olup ortalama tanı yaşı 70'tir. CD5⁺CD19⁺ B lenfositlerin kan, kemik iliği, lenf düğümleri ve dalakta birikimi ile karakterizedir. Güncel çalışmalar NK hücrelerinde CXCR5 eksprese eden ayrı bir alt grup olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada KLL hastalarında NK hücrelerinin ve aynı zamanda CXCR5 ifade eden NK hücre alt grubunun sayı ve fonksiyonlarının incelenerek hastalığın immünopatogenezindeki olası rollerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, 25 KLL hastası ve 19 sağlıklı kontrolden izole edilen periferik kan mononükleer hücrelerinde NK hücre alt gruplarının oranları ile aktivatör reseptör, İKN molekülleri, perforin, granzim ve IFN-γ düzeyleri akan hücre ölçer ile analiz edildi. Sağlıklı bireylerde NK hücrelerin %1,03'ünün CXCR5 eksprese ettiği saptandı. CXCR5+ NK hücrelerinde NKp44'ün yüksek, NKp30, NKp46, NKG2D, IFN-γ, perforin ve granzim B seviyelerinin azaldığı gözlendi. KLL hastalarının periferik kanlarında total NK, CD56soluk ve CXCR5- NK hücrelerin azaldığı, CXCR5+ NK hücrelerinin arttığı saptandı. CD5+CD19+ B hücreleri ile total NK hücrelerinin negatif, CXCR5+ NK hücrelerinin pozitif korele olduğu bulundu. Hastaların Nk hücre alt gruplarında TIGIT seviyesinin azaldığı, buna karşın TIM-3 seviyesinin arttığı saptandı. Hastaların total NK, CD56parlak, CD56soluk ve CXCR5- NK hücrelerinde IFN-γ ve perforin seviyelerinin azaldığı gözlendi. Granzim B seviyesinin tüm NK alt gruplarında azaldığı saptandı. Hastaların CXCR5⁺ NK hücrelerinde PD-1 ve perforin seviyeleri sağlıklı bireylere kıyasla artmış; NKp44, TIGIT ve granzim B azalmıştır. Verilerimiz, CXCR5+ NK hücrelerinin CXCR5- NK hücrelerine göre daha düşük aktivasyon gösterdiğini ve sitotoksik kabiliyetlerinin düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmamız bu hücrelerin KLL immünopatogenezindeki rolüne yönelik ilk verileri ortaya koyarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is the most common leukemia in adults, with a median diagnosis age of 70. It is characterized by the accumulation of CD5⁺CD19⁺ B lymphocytes in the blood, bone marrow, lymph nodes, and spleen. Recent studies have identified a novel NK cell subset that express CXCR5. We aimed to examine the number and functions of NK cells, and also CXCR5-expressing NK cells to reveal their potential roles in the disease immunopathogenesis. In this study, frequencies of NK cell subsets and activator receptor, immune checkpoint (ICP) molecules, perforin, granzyme, and IFN-γ levels in peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) of 25 CLL patients and 19 healthy controls were analyzed by flow cytometry. It has been found that 1.03% of healthy donor NK cells expressed CXCR5. NKp44 levels were increased, whereas NKp30, NKp46, NKG2D, IFN-γ, perforin, and granzyme levels decreased in CXCR5+ NK cells. Decreased levels of total NK, CD56dim, and CXCR5- NK cells and elevated levels of CXCR5+ NK cells were observed in CLL patients. CD5+CD19+ B cells were correlated negatively with total NK cells and positively with CXCR5+ NK cells. TIGIT levels in NK cell subsets of patients were decreased, while TIM-3 levels were elevated. IFN-γ and perforin levels were decreased in total NK, CD56bright, CD56dim, and CXCR5- NK cells. Granzyme B levels were diminished in all NK cell subsets. PD-1 and perforin leves were heightened, and NKp44, TIGIT, and granzyme B levels were lowered in CXCR5+ NK cells of patients. Our data indicates that CXCR5+ NK cells show lower activation and their cytotoxic ability may be less often compared to CXCR5- NK cells. Our data contributes the first data on the roles of these cells in CLL immunopathogenesis.